Текстове за четене, препис или диктовка с букви Щ, ю и ЯДата24.06.2017
Размер34.72 Kb.
Текстове за четене, препис или диктовка с букви Щ, Ю и Я

Щъркели


До нашата къща има стара върба. Там има щъркелово гнездо. Снощи щъркелите се завърнаха от топлите страни. Направиха два-три кръга над къщите и дворищата. Нощта прекараха в старото гнездо. Утрото посрещнаха в ливадите.

/Д. Габе/

Щъркелите са прелетни птици. През пролетта се завръщат у дома. Гнездата си изграждат върху високи къщи, дървета и телеграфни стълбове. За храна използват насекоми и змии.
Пожар

През нощта в селото избухна пожар. Баща ми изтича до пощата. Съобщи в града. Скоро пристигна пожарната. Всички се стекоха на помощ. Пожарът беше угасен.


Нощен музикант

Топла нощ е. Мрак обгръща тихата ни родна къща. Спи Писана. Спи и Шаро. А в огнището ни старо съска пламъче, трепти. Плаха светлинка лети- вкъщи в тъмното лудува. Но на мене ми се струва, не, на бас се хващам, че чувам песен на щурче.

Сладки звуци литват вън и изпращат кротък сън на тревичката и свода. Стихва цялата природа. А незримото свирче, неуморното щурче, ще свирука и ще пее, вън додето изсветлее, и събуди всичко живо с изгрев утрото щастливо.
В Копривщица

С баща ми посетихме Копривщица. Захласвахме се по старите копривщенски къщи. Срещахме усмихнати и сърдечни хора. Разгледахме къщите-музеи на Георги Бенковски и Тодор Каблешков. Върнахме се щастливи в Свищов след вълнуващата среща с миналото.

Щурче

Нощ е. В огнището гори огън. Запалила съм свещ. Лежа на топлото халище. Чувам песента на щурчето. Баща ми е до мен. Той ме прегръща. Заспивам щастливо.

Чудовище вкъщи

Щерю намери гущер. Пуща го в хола. Кака му се връща, пищи и се мръщи, защото има чудовище вкъщи.

Кака Юлка

Кака Юлка лети със самолет. Стюардеса е. В кабината е топло и уютно. Кака Юлка се грижи за пътниците и екипажа. Обича работата си.

Проблем

Утре Любен ще ходи на излет. Люлин планина е близо, но Любчо се подготви сериозно. Направи си меню и занарежда в раницата кюфтета, пюре, лютеница. За десерт — конфитюр от дюли. Ох, да не забрави любимите си вафли! Всичко е готово. Има само един проблем — кой ще носи раницата...Людмила и Любчо

Людмила и Любчо са в Кюстендил. Купиха си пиленца от люпилните. Те са любимите им домашни птици. Людмила и Любчо са трудолюбиви.

Юнак

Юнакът възседна своето конче. Стегна му здраво юздите. Пришпори го и го удари с камшика. Разлюти се враното му конче. Припна лудо из полето. Хвърли юнака в пепелта.Юни

Сега е месец юни. Птичките отдавна пристигнаха от юг. Свиха си уютни гнезда. Излюпиха си пиленца. Сега ги карат да литнат.

Любимо занимание

Любомир е готвач. Готвенето за него е любимо занимание. За всеки ден има меню. Днес ще готви гювеч. Утре ще прави кюфтета и пюре от картофи. В бюфета държи под ключ много подправки. Ще сложи в гювеча лют пипер за вкус. Ще добави резенчета дюли за аромат. Като приключи с готвеното, за уют и красота ще сложи вазичка със зюмбюли.

Юлиан и Юри

Юлиан е на Юндола. Любува се на природата. Южен ветрец гали лицето му. Ухае нежно на зюмбюл. Юлиан често е и на Люлин. Той е любител на планините. Юри през юни и юли обича да е на морските дюни край любимото море.

Яна


Яна е ученичка в първи клас. Всеки ден става рано. Оправя си леглото и цялата стая. Справя се с домашните. Помага на дядо Яни в градината. После обядват заедно. Яна тръгва сияеща на училище.

Лятна мечта

Боян очаква с нетърпение лятото. Ще отиде при дядо и баба в село Болярово. Рано сутрин ще се разхождат из гората. А там има полянки на всяка крачка. Пълни са с диви ягоди — ухаят сладко и те мамят да ги откъснеш. Боян ги яде с наслада. Може да сварят с баба Биляна ароматен конфитюр. Ех, кога ще дойде лятото с ваканцията?

Яница


Яница е весела и засмяна. Леля Ваня и подари рокля. Купила я от детски магазин срещу тях. Роклята е сива и има малка бяла якичка.

На екскурзия до София

Яна и Огнян пътуват с родителите си от Ямбол за София. Децата изгарят от нетърпение и любопитство. За пръв път ще видят столицата на България. Канят се да посетят Националния исторически музей и Боянската църква. Мечтаят да разгледат Художествената галерия. През деня ще се повозят и с метрото. А вечерта ще гледат новия спектакъл в Народния театър. Когато се завърнат в родния Ямбол, ще има да разправят на приятелите си за тази екскурзия.

Ян БибиянЯн Бибиян стигна до голямото дърво, но не видя своя приятел Фют и реши да си почине на сянка. Изведнъж чу силен крясък и пред него засмяно застана дяволчето Фют. Ян Бибиян се засмя. Какви ли бели щяха да измислят днес?
Каталог: 2015
2015 -> Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
2015 -> Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа енергия Съществуващ текст
2015 -> Наредба за изменение и допълнение на наредба №36 от 2005 Г. За изискванията към козметичните продукти
2015 -> М и н и с т е р с т в о н а з д р а в е о п а з в а н е т о н а р е д б а
2015 -> Примерна тема за IV клас за „преглед на знанията по математика“
2015 -> Наредба №25 от 10 ноември 2008 Г. За условията и реда за пускане в действие на медицински изделия без наличие на условията по чл. 8 От закона за медицинските изделия
2015 -> 10 ноември демократичното начало тогава и сега


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница