Вяра регионален месечникДата13.03.2017
Размер115.37 Kb.

ВЯРАРЕГИОНАЛЕН МЕСЕЧНИК

ЗА ЖИВОТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ година VI ПЛЕВЕН април 2010

Заеми за ремонт и достъпност на жилищата от Habitat for Humanity

Международната организация Habitat for Humanity отпуска безлихвени заеми с дълъг срок на изплащане на семействата на деца и младежи с двигателни увреждания.

Заемите се отпускат за ремонти като: отстраняване на прагове, разширяване на врати, преустройства в санитарните помещения (монтиране на помощни хватки и съоръжения, безопасни подови настилки и др.), инсталиране на контакти, умивалници на достъпна височина, поставяне на помощни съоръжения за достъп на жилищните входове и много други.

От лятото на 2009 година до момента 9 семейства са се възползвали от възможността да вземат подобен заем. Шест от тях вече са завършили ремонтите, благодарение на които ежедневието им е значително облекчено.

Петя и Боян* от София имат три деца - Гери (10), Алекс (3) и Иван (2).

Най-голямата им дъщеря има церебрална парализа и се нуждае от постоянно внимание и специализирани процедури. Благодарение на упорството и грижите на родителите нейното състояние значително се подобрява от 2006 година насам.

Семейството прави голям ремонт на къщата, в която живее, за което са нужни много средства и труд. По препоръка на познати се запознават с предложението на Хабитат и взимат заем, с който си помагат за изграждането на нова баня с тоалетна, удобни за Гери. В помещението вече може да се влезе с проходилка или количка, мивката е на подходяща височина, а сифона позволява количката да се доближи максимално.

Заемът се използва главно за купуването на материалите, тъй като Боян има необходимите строителни знания и умения, за да се справи с проекта. Помагат му и приятели и роднини.

Петя споделя:”Разбрах за заемите, които Хабитат отпуска от позната, която също има дете с увреждане. Свързах се с техен представител и сумата ни беше отпусната сравнително бързо. Не познавам добре предложенията на банките, но мисля, че тук условията са изгодни и бих препоръчала на мои познати да се възползват от предложението на Хабитат. За съжаление, много семейства не могат да си позволят да вземат заем или се страхуват от подобен ангажимент, но и това е помощ при положение, че на ниво държава получаваме толкова малко облекчения във връзка с грижата за деца с увреждания.”

Проектът на Хабитат предвижда подобни заеми да се отпускат до началото на лятото на 2010 година. Срокът за изплащането им варира от 2 до 4 години, а сумата и месечната вноска се уговарят в завизимост от нуждите и финансовите възможности на семействата.

Habitat for Humanity International е християнска организация, работеща в обществена полза, посветена на каузата за елиминиране на мизерните жилищни условия. От основаването си през 1976, Хабитат е построила или ремонтирала повече от 350 000 жилища по света и е осигурила скромни, финансово достъпни жилища за повече от 1,75 милиона души.

В Европа и Централна Азия Хабитат работи в 20 държави, в партньорство с дарители и доброволци от региона. В 17 страни строи и ремонтира жилища, предлага микрофинансиране за подобряване на жилищните условия, реализира проекти, свързани с осигуряването на питейна вода и канализационна структура, реакция в случай на природни бедствия и лобиране за каузата на достъпните жилища. Всички дейности се осъществяват с участието на самите нуждаещи се от подкрепа. Само в този регион дейностите на Хабитат, в които се включват и доброволци, са помогнали на повече от 8 000 семейства.

Хабитат България съществува от 2001 година като Фондация „Подслон за човечеството” и работи по няколко проекта за подобряване на жилищните условия в страната. За повече информация посетете www.habitatbulgaria.eu

Програмите на Habitat for Humanity не са дарителски – един от принципите на организацията е, освен месечните вноски, собствениците на жилищата да инвестират и собствения си труд при построяването или ремонтирането на своето жилище или това на съседи, когато това е възможно. Средствата от месечните вноски се събират във фонд, благодарение на който се строят или ремонтират още жилища.  • Възползвайте се от безлихвените заеми за ремонт

  • Подкрепете семейство или някой от нашите проекти: дарете средства, материали или труд

За информация и контакт:

Боряна Първанова, Хабитат България

тел. 02/983 24 10, 0898 69 10 06

b.parvanova@habitatbulgaria.org,

Преди ремонта След ремонта
Решенията на Националния консултативен съвет по пенсиите
Десет години след началото на пенсионната реформа точковата система отпада. Това обяви социалният министър Тотю Младенов след приключването на първия етап от работата на Националния консултативен съвет по пенсиите към социалното министерство. Населението застарява драстично и се налагат нови условия за достъп до пари за старост, които да гарантират финансовата стабилност и в бъдеще, е констатацията на експертите. Ще се стимулира трудовата активност, като ще се щади възрастта, защото българският народ не е здрав. Сега мъжете се пенсионират, ако получават на 63 години 100 точки, като точките са сбор от възрастта и стажа. За жените условието е 94 точки при възраст 60 г. Занапред възрастта и стажът стават самостоятелни изисквания. Експер-тите предлагат два варианта, които започват да се обсъждат.

Първият е от 1 януари 2012 г. мъжете да се пенсионират пак на 63 г., но при 40 г. стаж вместо с 37, както е сега. За жените възрастовата летва ще остане 60 г., но стажът трябва да е не 34, а вече 37 г. Удължаването няма да затрудни много хората, защото те и сега масово работят повече от закованото като норма, обяснява зам.-министърът Христина Митрева. По данни на НОИ за 2008 г. мъжете от трета категория труд са пенсионирани средно с 38,5 заработени години, а жените - с 35,8. Схемата предвижда през 2020 г. да се изравнят по стаж. За целта от 1.01.2015 г. изискването към жените ще расте с по 6 месеца за календарна година. Ще има буферни варианти. Навършилите години, на които обаче не им стигат 3 г. стаж, ще могат да се оттеглят в отдих, но с по-малка пенсия. Намалението ще е 2,5% на година - общо 7,5%. Който направи и възраст, и стаж, но иска още да работи, ще взема 3% бонус към пенсията за всяка година. Завършилите висше и полувисше образование, както и сега, ще могат да си набавят стаж чрез “купуване” на годините за следването. Остава опцията за служебно пенсиониране на 65 г. при недостатъчен стаж. Освен отработеното време за осигурителен стаж се броят и платеният и неплатеният отпуск за бременност, раждане и отглеждане на малко дете. Същото важи и за периода, в който човек е получавал обезщетение за безработица, казармата или алтернативната служба.

Вторият вариант предвижда повишаване на пенсионната възраст за жените от 2012 г. с по 4 месеца годишно до достигане на 63 г. през 2019-а. От 2021 г. пък ще започне успоредно повишение на възрастта и на жените, и на мъжете до достигане на 65 г. през 2026-а.

И за двата пола ще се искат поне 37 г. стаж. Този вариант бил по-плавен, по-щадящ болната ни нация и съобразен с ниската икономическа активност и заетост.

Въпреки че дефицитът в общественото осигуряване е вече близо 4 млрд. лв., намаляването на осигуровките ще продължи в рамките на 5-те обещани процента.

След направената вече стъпка от 2% през 2011-а ще има още 1% редукция на осигуровките и така още 2 пъти.

За сметка на това ще растат вноските за втора пенсия.

Има вариант от 2012 г. личната вноска на осигурените за пенсия, която сега е 7,1%, да се прехвърли изцяло към частния фонд за втора пенсия.

Възможно е и вноската за ДОО директно да се намали с 3%, като с толкова се качи участието в универсален фонд.

Ще се въведе и нов механизъм за актуализиране на минималния и максималния осигурителен доход. С това таванът на пенсиите естествено ще отпадне от 2012-а.


Преструктурирането на болниците е дори закъсняло. Качествени здравни услуги за хората.

Това стана ясно по време на работна среща между представители на здравното министерство, ГЕРБ, болници от цялата страна, синдикати и браншови организации.

Всички болници, които работят със здравната каса, трябва да отговарят на въведените критерии за качество, категорични бяха директорите на университетските и областните болници. Само по този начин ще се обезпечи нужното ниво на медицинските грижи, които получават хората..

Болниците, които не могат да отговорят на изискванията за апаратура, брой специалисти и осигуряване на 24-часов прием на спешни състояния, трябва да се преструктурират в Медицински центрове и ДКЦ-та, обясни мнинистърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

За да е сигурно, че няма злоупотреби при набирането на квалифицирани медицински кадри, МЗ съвместно с НЗОК и НАП ще започне интензивни проверки на болниците. Освен това на всеки три месеца здравната каса ще коригира делегираните бюджети на лечебните заведения в зависимост от потока на пациентите. Така няма да има ограничаване в приема на хората от лечебните заведения, обясни още д-р Нанев.

От Асоциацията на университетски болници одобряват промените, които предприема правителството в сферата на здравеопазването, стана ясно на специално дадена пресконференция. Сподели се мнение, че здравната реформа отдавна е закъсняла и предложените промени са наложи-телни, за да могат българските граждани да разчитат на качество на медицинските услуги.

Според проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина” , през последните години се обсъжда необходимостта от преструк-туриране на болничната помощ, но не достигна политическа воля и смелост за провеждането й. Според него липсата на достатъчно капацитет, апаратура и кадри в някои болници, ги прави опасни за здравето на хората, освен че натоварват финансово системата и обществото. Изискването болниците да отговорят на определени критерии, за да функционират действително, ще определи на кои лечебни заведения пациентите могат да поверят здравето си. За шест месеца болниците трябва да положат усилия да отговорят на новите изисквания.

„В България имаме 8 пъти повече болници от останалите европейски държави, но това не означава, че качеството на здравеопазването е 8 пъти по-добро. Целта на здравната реформа е да се предостави по-високо качество на лечение на пациентите“, коментира доц. Бойко Коруков, директор на УМБАЛ „Царица Йоанна”. Според него такова качество не може да предостави болница, в която се извършва една операция на 3 дни, давайки пример с болницата в Ардино.

Затварянето на болници не означава, че съответният район ще остане без медицинска помощ, изказа мнение проф. д-р Тонев, директор на ВМА. Личният лекар ще преценява необходимостта от хоспитализиране и ще издава направление за съответната помощ. Според него е създадено лъжливо усещане, че проблемните болници могат да съществуват сами, а в действителност те се подпомагат от университетските. „Ако универ-ситетските болници прекратят договорите с областните и общинските болници, то тогава около 50% от клиничните пътеки ще отпаднат от повечето болници в България.“ аргументира се проф. Тонев. В момента във военна болница само 35% от пациентите са от София, а всички останали са изпратени от други болници в страната, допълни той.

По думите на д-р Димитър Раденовски, директор на „Пирогов“ рано или късно реформата в здравео-пазването ще се направи. Според него не е необходимо тя да се извършва изведнъж. Д-р Раденовски посочи, че е трябва да останат лечебните заведения за хронично болни там, където има концентрация на пациенти със съответните заболявания.

Ръководителите на университетските болници бяха единодушни, че медицинският персонал от закриващите се болници няма да остане без работа.

„Гарантирам за всички специалисти и сестри работа в плевенската университетска болница от плевенския регион.“, сподели доц. д-р Димитър Стойков, директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. В структурите на ВМА могат да се наемат поне 20 души, посочи проф. Тонев.

Според проф. Тонев са необходими 300 млн. лв. като оптимален вариант, за да се доизгради Спешната помощ, е около 300 млн. лв. Средства, които от правителството се ангажират да отпуснат.

Във връзка с недостига на кадри във Спешна помощ, доц. Бойко Коруков, директор на УМБАЛ „Царица Йоанна” сподели, че университетските болници са готови да работят за обучението на кадри в Спешната помощ.

От асоциацията на университетските болници изказаха твърдение, че цената на клиничните пътеки покрива само 30-40 % от реалната им стойност. От всички пътеки, които са над 300, има само 4 печеливши, поясни директорът на ВМА, проф. Тонев и добави, че лекарите са предложили на Министерството на здравео-пазването остойностяване на клиничните пътеки още преди началото на годината.

Проф. Лъчезар Трайков, директор на УМБАЛ „Александровска”, коментира, че стандартите за работа досега не са определени. От близо два месеца денонощно се работи върху създаването им. Но има проблеми, които трябва да се решат въобще в системата на здравеопазването, тъй като много болници няма да могат да покрият изискванията. Например изискването за съотно-шение на медицински сестри към лекар трябва да е 2 към 1, което е невъзможно да се изпълни, поради липса на кадри. Необходими са поне 3 години за обучението на тези кадри, добави проф. Тонев.


Знаете ли, че?

(продължение от иналия брой)

Поставя началото на поредица от собствени конструкции учебни самолети, произведени в Държавна аеропланна работилница (Божурище) - (ДАР - Божурище). Работи във фирма "Български Капрони"АД (италианска фирма за строеж на самолети), от 1933 до 1936, като технически директор. Преработва основно и пуска в серийно производство тренировъчните двуместни самолети от серията "Чучулига". Във ВВС, работи от 1936 - 1946: инженер-началник на конструктивната служба в Божурище, като полкови аероинженер, в Пловдив като началник на областната ремонтна работилница, Пловдив; технически началник, главен инженер и началник на производствения отдел, началник на Държавната самолетна фабрика (ДСФ), Ловеч. От 1946 - 1947: полковник, военно-технически началник, командир на полк, главен конструктор и технически директор на ДСФ-Ловеч, по-късно преименуван в Завод 14 и ДИО "Металхим", 1949 - 1952, като съветник. Проектира и пуска в серийно производство учебните самолети ДАР-6, ДАР-6А, ДАР-9 "Синигер" (произведени 48 броя) и прототипа на ДАР-10А "Бекас". В "Български Капрони" АД-Казанлък. Преработва основно несполучливия и труден за управление учебно-тренировъчен самолет КБ-2УТ (уголемено копие на Caproni Ca.113) и пуска в серийно производство тренировъчните 2-местни самолети КБ-2А "Чучулига", КБ-3А "Чучулига I", КБ-4 "Чучулига II", КБ-5 "Чучулига III". По негови проекти и с участието на конструктори от ДСФ- Ловеч, са разработени самолетите ДАР-10Ф и тези носещи неговото име от поредицата "Лаз" - Лаз-7, Лаз-7М, Лаз-8, Лаз-12. В Държавната самолетна фабрика са произведени 160 самолета тип Лаз-7 и 150 самолета тип Лаз-7М. Съкращението LAZ се използва за ИКАО код, а LZ - за ИАТА код на авиокомпания „Балкан“, национален авиопревозвач през 1946 - 2002 г.; LZ се използва и от българските радиолюбители за обозначаване на националната им принадлежност.

Преподавател е във военното училище (сега Военна академия „Раковски“), София, 1929 - 1931: лектор по моторно дело и теория на летенето. В държавна политехника и МЕИ, 1948 - 1954: професор по теория на самолета и самолетостроенето и ръководител на Катедра "Самолетостроене". Във Военно-техническа академия: началник на Техническата авиационна катедра. Основни области на научна и преподавателска дейност: аеродинамика на самолета, самолетостроителни материали, конструиране, проектиране и изпитване на летателни апарати.Основоположник на научните аеродинамични изследвания в България. Автор на 13 проекта за самолети, един за хеликоптер, един за безмоторен самолет. Награден с Димитровска награда през 1961 г.

След направени проучвания за неговата история и живот, г-жа Гена Дочева от Плевен, член на клуба на пенсионера и инвалида на ул. Гренадерска30, прави предложение на ръководството на общината и сега една улица в града носи неговото име.


Сеизмолози предсказват увеличаване на сеизмичната активност на Земята

Най-силното през последните 100 години земетресение на Хаити е едно от ярките свидетелства за растеж на сеизмичната активност на нашата планета. Това е мнението на руски учени от Международния институт по теория на прогнозирането на земетресения и математическа геофизика към Руската академия на науките(РАН). Задача на сеизмолозите е да дават точни прогнози за подобни катаклизми. „Страшните събития, които се наблюдават сега, отчасти са предизвикани от неправилното прогнозиране на сеизмолозите - смята главният научен сътрудник на Института Владимир Кособоков. През декември 2004 стана едно мегаземетресение, предизвикало цунами в Индийския океан. Неотдавнашното земетресение на Хаити също е проява на глобалната активност. През последните 6 месеца руски сеизмолози са получили няколко потвърждения на своите прогнози. От 18-те техни прогнози 13 се оправдаха, а 10 земетресения станаха в места, определени едва ли не с точност един километър. Гърция е на шесто място в света по земетръсна активност. Страната заема 0,02% от земната повърхност като освобождава 2% от световната земетръсна енергия всяка година и повече от 50% от европейската.

Тези впечатляващи данни разкри отговорникът за гражданската защита за централна Македония Константинос Коколакис по повод на конгреса за „Земетресения: Превенция и Защита”, който се проведе в Общински театър Неаполи в Солун. Гърция има 157 действащи земетръсни зони, в които до момента са се случили 570 земетресения по-високи от 6-та степен по скалата на Рихтер.

„Най-големите земетресения са 8,2 по Рихтер в Югоизточен Крит през 365 г. и 8-ма степен по скалата на Рихтер в Кастелоризо през 1303 г. с 4000 убити” допълни г-н Коколакис. От 570-те земетресения 20 са отбелязани в Закинтос, 17 в Кефалоня и 16 в Левкада, което прави Йонийските острови и регион най-земетръсна зона в Гърция.


Съставители: инж. Румен Петков За контакти: тел. 064/835852

Разпространява се БЕЗПЛАТНО


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница