За пръв път има граждански диалог, в. Стандарт стДата18.12.2018
Размер180.33 Kb.
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСП
Акценти от пресата за 06.08.2013

За пръв път има граждански диалог, в. Стандарт - стр. 5


Сергей Станишев , лидер на БСП

Факт е всъщност, че това правителство нямаше 100 дни, защото, ако бъдем честни, имаше протести от втория ден. Важното е, че правителството работи, и то на базата на ясни политически и икономически ангажименти пред българското общество и граждани. Не е имало правителство, което да е по-отворено за диалог с гражданското общество и да чува различни мнения от своето и да коригира своите действия. Покрай цялата пушилка и страсти, протести в една или друга посока, много често се губи съдържателният разговор и за това какви промени се правят. За първи път от десетилетия има намаляване цената на тока. След 4 години замразяване на всички социални разходи - те стават приоритет.


СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ: Това правителство нямаше 100 дни, в. Дума - стр. 3


Сергей Станишев: Това е първото правителство, което води диалог с гражданите, в. Новинар - стр. 2

СТАНИШЕВ: КАБИНЕТЪТ НЯМАШЕ 100 ДНИ СПОКОЙСТВИЕ, НО СЕ СПРАВИ, в. Телеграф - стр. 2
БСП: Министрите работят много, но малко обяснява

Това е най-отвореното за диалог правителство, каза Станишев, в. 24 Часа - стр. 4

Свенливо е по кадровата политика, отчете МестанЗа три месеца правителството свърши толкова, колкото предишното не успя за 3 г. и половина. Това заяви вчера зам.-председателят на парламента Мая Манолова по повод 100-те дни на кабинета „Орешарски ".

ЛЕВИЦАТА РАЗПРОСТРАНИ ДЕКЛАРАЦИЯ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИОРИТЕТИ, в. Дума - стр. 3


Декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на НС беше внесена в парламента от народните представители от ПГ на Коалиция за България . Огласяването й от парламентарната трибуна бе осуетено, защото работата на НС вчера приключи по-рано поради липса на кворум.

Опозицията провали приоритетите, в. Преса - стр. 4
Свада за тефтерче изпразни парламента, в. Стандарт - стр. 5

Отчетът за 100-те дни на кабинета и на "Позитано" 20


Филип Тефтерчето разтури парламента вчера. В последния работен ден за седмицата депутатите решиха да създадат комисия, която да разследва скандалния тефтер на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. За неин председател бе избран соцдепутатът Кирил Добрев , а за членове Емил Радев и Данаил Кирилов от ГЕРБ, Илиан Тодоров и Калина Балабанова от "Атака". От ДПС представители ще бъдат Мустафа Карадайъ и Митхат Метин, а от БСП освен Добрев член ще е и Екатерина Зайкова. Крехкият консенсус около анкетната комисия обаче развали кворума в пленарна зала. Част от депутатите на БСП излязоха, но от ГЕРБ видяха празните кресла и тутакси поискаха проверка на кворума, а веднага след това и те напуснаха. Така в залата се оказа, че присъстват само 108 депутати и зам.-шефката на парламента Мая Манолова обяви край на заседанието. "Въпреки триковете на Миков с кворума пак не успя да прикрие избягалите от работа депутати от БСП , ДПС и "Атака". Даже два дни им се видяха много тежки и отидоха да ваканцуват", написа веднага в Туитър лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Михаил Миков: Няма агония, ситуацията се преекспонира, интервю за в. Капитал - стр. 12; 13


Председателят на 42-то Народно събрание пред "Капитал" Създава се впечатлението за някакъв хаос в началото на парламентарната дейност на 42-то Народно събрание. Първите закони, които бяха променени, като изключим този за ДАНС, бяха свързани с мораториум за строителството в зона А на крайбрежието, законът за СРС-тата... Все норми, които не засягат особено големи маси от хора? Не бих се съгласил с такава теза. Тя само потвърждава правилото, че в общественото съзнание по-дълго остават скандалите, пикантните подробности. Защото сред първите ни решения бяха парите за майчинство, помощите за първокласниците от социално слабите семейства, увеличаването на най-ниските пенсии. В началото на всеки парламент има един период, в който трябва да бъде натрупана критична законодателна маса. Това Народно събрание започна с дефицит на време, нямахме възможност да се оглеждаме и да адаптираме намеренията си към възможностите на държавата. Може и да сте забравили, но на 41-то НС му трябваше един месец, за да стартира законодателна дейност. Ние още от първата седмица започнахме със закони. Приоритетите в първите няколко седмици се диктуваха от очакванията на хората, а те съдържаха в себе си гняв, нетърпение, желание за промяна – всички онези неща, които през февруари сложиха край на прословутото българско търпение и доведоха до предсрочните избори на 12 май.

Избраниците се отчитат всеки месец, в. Стандарт - стр. 5


Трябва да се засили отчетността на органите, избирани от Народното събрание. Това заяви по време на доклада на комисията за конфликт на интереси шефът на парламента Михаил Миков. Депутатите не приеха текста, но дадоха повод на Миков да изрази недоволство от практиката тези ведомства да не подлежат на никакъв надзор.

Орешарски чисти социалните капани, заложени от ГЕРБ, в. Дума - стр. 22


Социалната сфера е най-натежалата с очаквания от страна на българите. И това е напълно разбираемо след ГЕРБ-ерските години на тотална мизерия. Затова и усилията в първите сто дни на кабинета “Орешарски” бяха белязани от предизвикателства, свързани с капаните, заложени от предишното управление, и летящ старт за онова, което трябваше да се случи преди години, за да се отпусне поне малко стегнатият колан около кръста на българина.
Орешарски в Китай за „Летния Давос", в. 24 Часа - стр. 9

Премиерът Пламен Орешарски заминава за Китай от 8 до 12 септември за най-мащабната среща на бизнеса, която се провежда в Азия в рамките на Световния икономически форум - „Годишната среща на новите шампиони", известна още като „Летния Давос". Форумът е в град Далиен. с 1600 участници от над 90 страни - представители на водещи компании, млади лидери, учени и изследователи, предприемачи. Орешарски ще е един от шестимата министър-председатели, които ще участват.


Прокобите за заема излязоха кухи, в. 24 Часа - стр. 11; 12

Добра сделка, пазарът гласува доверие на Орешарски

Сделката, с която Министерството на финансите пласира едногодишни държавни ценни книжа за 300 милиона лева, показва, че всичките тези мрачни приказки от рода: на това правителство няма кой да му даде заем, очевидно са без всякакво основание. Пазарът по принцип гласува своите милиони. В случая от значителния интерес за български държавни ценни книжа се оказа, че пазарът гласува доверие на кабинета „Орешарски "
Икономист": Кабинетът ще харчи повече, в. Труд - стр. 10

Правителството „Орешарски " е склонно да увеличава държавните разходи, включително тези за социални плащания, за да не последва съдбата на подалия оставка кабинет „Борисов". Тази причина изтъкват анализаторите от „Икономист Интелиджънс Юнит" за прогнозата си, че бюджетният дефицит ще надхвърли заложените 2% в актуализирания вариант на бюджет 2013 и ще достигне 2,5% от БВП.Милко Багдасаров: Делегираните бюджети нямат алтернатива – в. Дума – стр. 11
Пировите успехи, в. Капитал - стр. 1

Най-важното постижение на кабинета „Орешарски “, освен че успя да събуди огромна гражданска енергия, е, че оцеля 100 дни. Това е спорно постижение. За БСП това също е спорен успех. Партията мобилизира привържениците си и успя да привлече избиратели от други формации като „Атака“. Но в дългосрочен план подкрепата за социалистите e обречена да се свива или да остане на нивото, на което е в момента. А конфликтите между неудовлетворените интереси в БСП и прекомерните амбиции на ДПС тепърва ще се развиват.


Протестиращи отново се събраха пред Парламента, в. Новинар - стр. 2

Протест и контрапротест блокираха отново района около парламента в четвъртък сутринта. След едномесечно прекъсване заради ваканцията на депутатите неколцина противници на кабинета „Орешарски ” подновиха акцията „на кафе” пред Народното събрание. Около храм-паметника „Св. Ал. Невски” пък се бяха събрали поддръжниците на правителството. Със скандирания „Оставка” и „Подкрепа” двете групи си опонираха. Протестиращите както обикновено настояха парламентът да определи дата за нови избори. В деня, в който се навършиха и 100 дни начело на правителството на Пламен Орешарски , недоволните граждани се оплакаха, че не виждат промяна в страната. На другия край пък симпатизанти на управляващите останаха категорични, че кабинетът се нуждае от толеранс, за да осъществи поетите социални ангажименти.Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание: Президентът е длъжник на обществото, интервю за в. Политика - стр. 11


Г-жо Манолова, ще бъде ли готов проектът за нов Изборен кодекс в най-кратки срокове?

Нека да е ясно, че подготвяме в груб вид Изборния кодекс във възможните му варианти така, както беше дискутиран с гражданските организации. Реално обличаме в писани текстове, в законодателни предложения дебатите, които се случиха в парламента заедно с представители на гражданското общество. Нищо ново, нищо по-различно от това, което предлагаха гражданите. Естествено тези идеи, които изискват конституционни промени, или са съвсем абсурдни, не фигурират в предложенията. Но в никакъв случай не претендираме, че това е труд, който има някаква завършеност или санкция на какъвто и да е орган, било то партиен или парламентарен. Осемте публични дебата, които проведохме, бяха изключително полезни, но за да продължи работата занапред, са необходими конкретни текстове като законодателни предложения. Ще предоставим проекта първо на членовете на Обществения съвет към изборната комисия и на народните представители, които участват в нея. След това ще започнем обсъждане текст по текст, предполагам, че това ще ни отнеме месец време -септември, и така ще се вместим и в тримесечния срок, който ни даде парламентът за изработване на проект на Изборен кодекс.


Анкетна комисия чете тефтера на Златанов, в. 24 Часа - стр. 4


Осемчленна анкетна комисия да провери данните за нарушения в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на Филип Златанов. Това реши Народното събрание вчера. Всяка парламентарна група ще има по двама представители в комисията, а начело ще е социалистът Кирил Добрев . Още вчера той се закани на ГЕРБ: „Колкото повече седите в опозиция, толкова повече тефтери ще излязат."

КИРИЛ ДОБРЕВ: ФИДОСОВА ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗНАЧИ СЕ Е СЛУЧВАЛО НАИСТИНА, интервю за в. Дума - стр. 3


Оглавихте анкетната комисия за скандалното тефтерче, г-н Добрев, с какво се заемате най-напред?Основната цел на комисията е да влезем в детайли, за да изясним механизма, по който са работили ГЕРБ. Трябва да разберем тези “независими” органи какви политически зависимости имат и как се срастват различните власти. Освен с хората зад инициалите, ще искаме да се срещнем с всички, които са били “контингент” на тази комисия, защото се оказва, че голяма част от лицата са политически. Излиза, че комисията “Златанов” се е занимавала с политически натиск и политически рекет.
Армията, МВР и службите тренират за война съвместно със САЩ, в. Сега стр. 1, 6

МО съобщи, че започва планирано учение "Хвърлена ръкавица 2013", но то не фигурира в годишната програма. Започващо българо-американско военно учение, в което освен армията и американски военнотранспортни самолети са включени представители на ДАНС, МВР и НРС, предизвика опасения за вкарване на страната във война и за повишена опасност от терористични действия в България. "Хвърлена ръкавица 2013" съвпада с нарастващия бежански поток от Сирия у нас и с все по-вероятните въздушни удари срещу войските на Башар АсадUS командоси кацат до сливен, в. Стандарт - стр. 1
Настаняват в хотели прииждащите сирийци, в. Новинар - стр. 2

Част от прииждащите у нас сирийски бежанци ще бъдат настанени в хотели.

Министерският съвет е отпуснал на вътрешното министерство 565 000 лв., с които ще бъде осигурено алтернативно жилищно настаняване на бегълците. Това съобщи вчера пред Дарик председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. 500 бежанци от центъра в София ще получат подслон в три нискоразредни хотела на държавни бази до края на годината.

д-р НИГЯР ДЖАФЕР: Трябват ни пари отвън за бежанците - в. Труд – стр. 14, 15
Нищят бъдещето на семейните ферми, в. Новинар - стр. 9

Перспективите пред семейните ферми ще обсъждат земеделските министри на страните от Европейския съюз на заседание от 8 до 10 септември във Вилнюс. Директните плащания, които се предоставят на семейните ферми, повишават нивото на икономическа сигурност на семействата, занимаващи се със земеделие, като допълват техните доходи, обясниха от Министерския съвет . От друга страна, те ги стимулират да се съобразяват с екологичните изисквания и по този начин допринасят за устойчивото развитие на средата, в която са разположени стопанствата. През следващия програмен период (2014-2020 г.) в рамките на Програмата за развитие на селските райони се предвижда разработването на тематична подпрограма за малките стопанства.


ГЕРБ спускала „калинки" с партиен печат, в. Труд стр. 2

Стоте дни на кабинета „Орешарски " предизвикаха престрелка в парламента на тема „калинки". Нападките на ГЕРБ, че сегашното управление се отличавало с „безброй кадрови грешки, скандализиращи всички", провокираха лидера на ДПС Лютви Местан да хвърли нова бомба за предишната власт. | Той обяви, че в редица министерства са намерени официално заведени предложения от партийните структури на ГЕРБ за кадри, които да заемат даден пост.


45% пишат „слаб" на кабинета, в. Труд - стр. 14

„Как оценявате кабинета „Орешарски " в първите 100 дни?" На такъв въпрос бяха помолени да отговорят в анкета читателите на електронното издание на „Труд".

Според 45% от тях правителството не се справя. 34 на сто от участниците в допитването са посочили следния отговор „Справи се добре, въпреки протестите". Мнението на 12% от отговорилите е, че кабинетът работи „по-скоро успешно", 8% смятат, че се справя „по-скоро неуспешно". Един процент са посочили отговор - „Друго".
Оставка и на шеф на кадастъра, в. 24 Часа - стр. 10

Шефът на агенцията по кадастър Александър Лазаров е подал оставка. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране след въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова към ресорния министър Иван Данов. Оставката на Лазаров била приета. Не е ясно още дали му е намерен заместник. Данов обясни, че е поканил Лазаров да остане в експертния съвет. Министърът обеща да няма политически чистки.Пращат SMS, ако дръпнат шалтера, в. Стандарт - стр. 4


Лицензът на ЕРП-тата при лошо качество ще се отнема, но се предвиждат 3 години гратисен период, за да могат дружествата да направят инвестиции в мрежата за пренос. Това предвиждат окончателните промени в закона за енергетиката, които експертът на БСП Явор Куюмджиев ще внесе в понеделник в деловодството на парламента. По време на дискусиите за електроенергията с потребителски организации и експерти участниците настояха това да става в рамките на няколко месеца. Куюмджиев призна, че готвените поправки са предизвикали остри дебати и сред депутатите от различните политически сили. "В крайна сметка целта е да се защитят хората от монополите", допълни той

Депутати нищят сметките за ток, в. Стандарт - стр. 4


Зам.-шефката на парламента Мая Манолова се зае със сигнали за сметки на ток, които били високи по думите на клиенти. А депутатите от БСП инициираха и приеха законови поправки за 5-процентно намаление на цената на електричеството. Манолова се ангажира с организирането на среща между представители на ЕРП-тата, ДКЕВР и потребителски организации, за да стане ясно откъде идва проблемът. Фактурите, които клиентите на ЧЕЗ са получили през август, съдържат два ценови периода и съответно са изчислени с две тарифи, обясниха от електроразпределителното дружество. До 31 юли цената на консумираната енергия се изчислява по старите тарифи, а от 1 август - по новите, които свалят средно крайната цена на тока за бита с около 5%. Дори и потребителите да са имали напълно еднаква консумация на ток за последните два отчетни периода, намалението на сметката няма да бъде с 5%, тъй като в последната им фактура има и потребление по старите тарифи, става ясно от съобщението на ЧЕЗ.

ЖЕЛЬО БОЙЧЕВ, ДЕПУТАТ ОТ КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ: Трябва да възстановим диалога, в. Политика - стр. 15; 17


В сегашната ситуация институциите трябва наистина да работят и да приемат такъв тип решения, които в крайна сметка да имат една цел - подобряване на състоянието на страната и на хората. Също така е необходимо налагането на правила и ред във всички сфери на обществото ни, да има много ясни разграничения между бизнеса и корпоративните структури, за да няма спекулации за тези зависимости. Струва ми се, че това е посоката, в която трябва да работим всички ние, за да излезем от тази политическа криза, в която се намираме.
20% от селата остават извън европейските пари, в. Сега - стр. 2

Европейските средства за следващия програмен период няма да стигнат до 20% от селата у нас, алармира изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова пред "Дарик". Причината е, че дефиницията за селските райони остава засега непроменена в проекта на споразумението на България с Европейската комисия. Така селата около градовете с над 30 хил. души население не могат да кандидатстват за финансиране по програмата за развитие на селските райони. Такива са всички села около Стара Загора, Пазарджик, Варна и другите големи градове. Не по-ясна е картината и при разпределението на парите за градовете по бъдещата оперативна програма "Региони в растеж".


Частните здравни каси - във фризера, в. Труд - стр. 1, 5

Монополът на здравната каса остава. Идеята на ДПС за частни каси, които да я конкурират, се замразява за 2-3 години. В същия „фризер" и за същия период отива и намерението на БСП за втори стълб в здравеопазването чрез допълнително осигуряване. Причината за отстъплението на двете управляващи партии от предизборните им обещания, които бяха лансирани и от кандидатите им за шеф на касата в началото на юли т. г., е, че обществото не е готово за промени в здравноосигурителния модел. Това стана ясно след среща в сряда между шефката на здравната комисия д-р Нигяр Джафер и здравния министър д-р Таня Андреева . Размерът на здравната вноска С също няма да се променя.


120 000 учители на курс по първа помощ, в. Труд - стр. 4

Всички 120 000 учители в страната ще минат бърз курс по първа медицинска помощ. За това са се договорили министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и Съюзът на работодателите в системата. „Представихме на министъра нашата стратегия за опазване здравето и грижата за децата в училище и сме много доволни, че тя ни разбра веднага и прие предложенията ни, съобщи за „Труд" Самуил Шейнин, председател на съюза.


Железничари: Крадат ни от свободното време, в.Труд - стр. 7

Машинисти от Горна Оряховица поискаха работодателят им БДЖ да им плаща и за пътуването от една гара до друга при смяна на екипите. Те твърдят, че губят по 3-4 часа, защото екипите, които карат влаковете се сменят далеч от основната месторабота на железничарите. Еленски пояснява, че дори и да впише времето за пътуване в пътния лист, началниците го поправяли. „От името на синдиката изпратихме писмо до министъра на транспорта Данаил Папазов , в което настояваме за проверка по случая. През последните години непрекъснато се говори за реформи в БДЖ, а реално се стигна до това хората да работят повече, а да им се плаща по-малко, което си е жива експлоатация", коментира Еленски.


Бобева подкрепила още ски писти над Банско, в.Труд - стр. 10

Вицепремиерът Даниела Бобева стояла зад исканията на бизнеса в Разлог и Банско за увеличаване на ски съоръженията в Пирин, похвалиха се бизнесмени. Подкрепата си тя изказала при среща с тях в Разлог, на която бил и зам.-министърът по туризма Бранимир Ботев. На разговора медии не присъстваха, нямаше и изявления след края му. Късно снощи се състоя още една среща на Бобева и Ботев - с бизнесмени от Банско. „България има капацитет за 4 пъти повече писти и ще съдействам за разширяването на ски зона Банско", казал Ботев според присъстващите. Бобева допълнила, че е напълно съпричастна с исканията на бизнеса за реализацията на проектите за зимния туризъм. Строителството на нови съоръжения е забранено от плана за управление на Националния парк Пирин. Община Банско поиска документът да се промени, но процедурата, започнала през февруари, остана недовършена. Екоминистър Искра Михайлова даде да се разбере, че това няма да стане, защото се пише нов план. Докато той влезе в сила, ще минат години.


Продължава държавната чистка в управлението на спортната база, в. Сега - стр. 45 Освободени са още ръководители в дружествата НСБ и "Академика 2011", както и шефовете на ст. "Васил Левски" и комплекса "Спортпалас" Започнатата от Министерството на младежта и спорта (ММС) в началото на лятото подмяна в ръководството на държавната спортна база продължава с шеметни темпове. По-малко от два месеца след като бе назначен от министър Мариана Георгиева за шеф на държавното дружество "Академика 2011", стопанисващо редица спортни имоти в страната, Асен Асенов вчера бе изненадващо освободен от длъжността. Официална причина за уволнението няма, липсват и сведения за новоназначения началник Пламен Наков.

Кръгова отбрана - Политика - стр. 18


Прессекретариатът на държавния глава отново се впусна в кръгова отбрана с обяснения, целящи да замаскират поредния сътворен от Плевнелиев гаф. След като обяви, че мнението му за военните действия в Сирия съвпада на 100 процента с това на президентите Оланд и Обама, пресслужбата му обясни, че той всъщност нямал предвид това, което казал. На откриването на учебната година във Военната академия „Г. С. Раковски" в София Плевнелиев заяви: „Моята позиция е ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Няма как да не се радвам и да не съм щастлив и горд, че изложените по-късно становища на президента Барак Обама и президента Франсоа Оланд, а и на други европейски лидери, бяха в пълен синхрон, без да сме се наговаряли".
Възход и падение, в. 24 Часа - стр. 40

Министър Стоянович събра спомени за цар Борис III

Премиерата на уникалния том с непоказвани досега фотографии и интересни текстове, издаден по повод 70-годишнината на цар Борис III, беше в сряда в двореца във Врана пред подбрана публика. Съставител на сборника е министърът на културата д-р Петър Стоянович . Освен личността на Борис III книгата хвърля поглед и към цяла една епоха от близкото ни минало. Премиерата не пропуснаха княгиня Мария Луиза, проф. Андрей Пантев, бившият министър на културата проф. Стефан Данаилов, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, Велислава Дърева и др. На снимката - Симеон Сакскобургготски (вдясно) и министър Стоянович.


Пишеш „оставка" в гугъл, излиза сайтът на кабинета, в. 24 Часа - стр. 4

От близо седмица напишете ли „оставка" на кирилица в търсачката гугъл. първият резултат е сайтът на българското правителство government.bg. Това не е грешка на гугъл, а старателно подготвена кампания от протестиращите, продължаваща вече близо месец. Те са писали блог постове с дума „оставка" и са слагали линк към сайта на правителството. По този начин са заблудили гугъл чрез офсайт SEO - оптимизация за търсачки извън самия сайт. Процедурата се нарича „гугъл бомба" и обикновено се спира до две седмици от самата търсеща машина.Депутатите бранят борбата пред МОК, в. Преса - стр. 35


Народните представители пратиха в МОК декларация в подкрепа на оставането на борбата в програмата на летните игри. Документът бе внесен от олимпийския, световен и европейски шампион в класическия стил Георги Мърков (депутат от БСП ). Решението бе взето с пълно мнозинство. Декларацията ще бъде адресирана още до международната федерация (ФИЛА), Министерството на младежта и спорта, БОК и други институции.
Министърът на спорта покани Кубрат Пулев, в. 24 Часа - стр. 35

Кубрат Пулев ще се срещне с министъра на младежта и спорта в понеделник. Мариана Георгиева иска лично да поздрави боксьора за победата му над Тони Томпсън, която го направи официален претендент за световната титла в тежка категория (версия IBF). В момента Кобрата разпуска след тежкия мач, но скоро ще поднови тренировки.Плевнелиев и Орешарски заедно на Съединението, в. Стандарт - стр. 4


Миков изпрати четата на Чардафон Велики към Пловдив

Николай с молитва за обединение на празника, президентът стяга реч

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски ще се съберат в Пловдив за Деня на Съединението. Държавните мъже ще участват в различни прояви от дневната програма за празника, а вечерта ще застанат един до друг пред паметника, където тържественото слово ще произнесе Росен Плевнелиев. На зарята няма да присъства парламентарният шеф Михаил Миков , но единствената причина за това е, че по протокол и от съображения за сигурност тримата първи мъже в държавата не могат да бъдат едновременно на тържествени събития
Френският посланик отказа изпращане, Труд - стр. 4

Френският посланик Филип Отие, който ще отпътува от страната ни без орден „Стара планина", е помолил протестното шествие да не стига до посолството. Това стана ясно от публикация на „Протестна мрежа". По план шествието за изпращане на дипломата трябваше да стигне до Отие снощи. „Мисля, че е редно да уважим посланика. Това е човек, който направи много за каузата на протеста", пишат протестиращите. Преди седмици Отие подкрепи митингите у нас с писмо. Междувременно дебатът дали френският посланик трябва да получи орден „Стара планина" или не продължи. Бившият културен министър Вежди Рашидов изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски , в което призова да дадат на Отие отличието, тъй като имал изключителни заслуги за развитието на българофренските културни отношения. В сряда Орешарски каза, че кабинетът му ще има рестриктивна политика при раздаване на ордени.Български зет сменя Отие, в. Стандарт - стр. 34


Новият френски посланик е женен за нашенка и говори езика ни

Френски дипломат, женен за българка, ще смени на поста посланика на Париж у нас Филип Отие. Сред многото езици, които Ксавие Лапер дьо Кабан говори, е и българският, което автоматично му печели симпатии сред българите. Някои от тях го помнят от първия му мандат в София в началото на 90-те години, когато е пресаташе във френското посолство.Последно: Без референдум за концесията на „Софийска вода”, в. Монитор - стр. 5


Референдум за разваляне на концесията за водата в столицата няма да има. До това решение стигнаха вчера общинските съветници след близо четири часа дебати на извънредно заседание на градския парламент вчера. За развалянето на концесията гласуваха десетима социалисти и зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки. Против провеждането на референдума бяха съветниците от ГЕРБ, Атака и сините, според които договорът за водата е неизгоден, но не може да се развали, тъй като това може да струва на софиянци близо 1 млрд. лв. Освен това общинарите очакват делото да се точи няколко години, а през това време трябва да се търси нов концесионер.

Станишев лее вода за шестици, в. Стандарт - стр. 20


В дома на соцлидера Сергей Станишев се спазва традицията при важни начинания да се излива пред входа вода за успех. И тази година кака Моника и бате Венци ще бъдат изпратени така за първия учебен ден. Соцлидерът ще върне жеста, тъй като при преизбирането му за президент на ПЕС миналата година семейството начело с мама Моника му пожелаха "Да му върви по вода". В обичайната суматоха за първия училищен звънец вече се включва и малката Дария, която също има раничка, но детска. А бебето Георги няма да буди учениците, защото за негова детска татко и мама преправиха работния кабинет на Станишев.

СИН НА ДЕПУТАТКА ШАШНА ПРОФЕСОРИ, е. България днес - стр. 7


Синът на депутатката от БСП Корнелия Нинова Рафаел шашна светила в математиката със статия за свое научно откритие. Рафаел Рафаилов написал материала заедно с проф. Никола Николов от БАН. Той е отпечатан в специализираното издание Geometriae Dedicata, като дори вече е цитиран в 7 разработки на професори от няколко университета в САЩ и в Европа. В края на август част от статията е влязла и в докторантура на учен от университета в Нешвил. Разработката на Рафаилов и проф. Николов е на тема „Екстремумите на суми от тегови разстояния до крайно множество".

Русофили се събират на язовир „Копринка", в. Преса - стр. 5


Десети юбилеен събор ще събере приятелите на Русия в България на язовир „Копринка" в събота. Поканени са и всички лидери на парламентарни партии, президентът Георги Първанов и министри. Съборът е посветен на 135 години от освобождаването на България и на 530-годишнината от отпечатването на първата книга с глаголица във Венеция. Преди началото на тържествата край „Копринка" в Казанлък ще бъде открит паметник на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев.

Кмет от ДПС вдига паметник на Живков, в. Преса - стр. 6


Бюст-паметник на Тодор Живков ще бъде открит в плевенското с. Одърне на рождения му ден 7 септември. Инициативата е на кмета на селото Свилен Огнянов, който е от ДПС. За тържеството са поканени Евгения и Владимир Живкови и Тодор Славков.

Изготвил: Анна Шишова
Каталог: Oporni-R4.mbox
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентър на нс на бсп акценти от пресата за 20. 06. 2013
Oporni-R4.mbox -> Радост в нс: Извършихме добро дело за енергетиката и за народа
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от пресата за 13. 09. 2013
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 20. 00 часа 29. 07. 2013 г. Нов ад за депутатите?
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание. София. В 10. 00 часа започва първото заседание на Министерски съвет с премиер Пламен Орешарски
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 16. 00 часа 07. 10. 2013 г. Бсп обмисля нова такса за елцентралите
Oporni-R4.mbox -> Информационен бюлетин на пресцентъра на нс на бсп акценти от агенциите до 15. 00 часа 14. 07. 2013 г
Oporni-R4.mbox -> Заседание на Народното събрание
Oporni-R4.mbox -> Програма за рехабилитация на зависими постижения и предизвикателства
Oporni-R4.mbox -> Акценти от агенциите до 20. 00 часа 22. 07. 2013 г. Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница