Историк: Наполеон Бонапарт е върховото изражение на всичките мечти, стремежи, амбиции на неговите съвременнициДата05.12.2023
Размер13.3 Kb.
#119520
ТипСправочник
Александър Стоянов за НАПОЛЕОН

НАЧАЛО
НОВИНИ


СПОРТ
СПРАВОЧНИК
ОБЯВИ

НАЗАД
Историк: Наполеон Бонапарт е върховото изражение на всичките мечти, стремежи, амбиции на неговите съвременници


Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)

17:26 / 03.12.2023


3386

Наполеон Бонапарт е въплъщение на своята епоха. Той съдържа в себе си всичко онова, което съдържа реално епохата – той е върховото изражение на всичките мечти, стремежи, амбиции на неговите съвременници. Такова мнение изрази в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Иванов историкът Александър Стоянов, автор и на книгата "Наполеон“, която се появи броени дни преди едноименния филм на Ридли Скот.

"Наполеон със сигурност е продукт на своето време, но от друга страна нещата, които върши, размаха, с който ги върши, той на практика е продукт на историята и творец на историята. Така че той едновременно е и продукт, и творец на времето. Може би са много малко хората в човешката история, за които можем да кажем, че са успели да надскочат собствената си епоха и фактически да се превърнат в неделима част от реално голямата сюжетна линия на историята.“

По думите му Наполеон по принцип е човек и като всеки човек има и положителни, и отрицателни страни. "Отрицателните му страни са, че той е безкрайно амбициозен и е склонен да подчинява чуждото щастие и нещастие на своите цели, без да се замисля това какво причинява дори на собственото му семейство, какво остава за френския народ или пък за народите на другите държави. Същевременно обаче се опитва, доколкото е възможно, да бъде и социално градивен. Тоест всичко, което той прави, го прави с ясното съзнание, че иска да направи нещо добро, да остави след себе си един по-подреден и смислен свят, отколкото го е заварил, и вярва, искрено вярва, че всъщност вземането на властта при него не е за да управлява просто заради самата власт, а защото той има ясната идея, че взимайки властта, ще направи света по-добър. Тоест той вярва, че това което прави, е за добро,“ разказа още д-р Александър Стоянов.


"Перспективата за Наполеон се сменя драстично в рамките на историческия дискурс през XIX, XX и XXI век. Всеки век, откакто този човек е живял, има своя нюанс на тълкуване. През XIX век особено консервативната историография го смята за позитивен феномен заради това, че действително изгражда една система от закони, държавни структури, уголемява и стабилизира полицейски служби, данъчни, гранични и т.н. Т.е. за Франция от чисто институционална гледна точка това, което той прави, е изключително важно и положително. От друга страна обаче броя на хората, които загиват вследствие на неговите войни, е много голям, и през ХХ век дебатът се обръща, критиката се насочва към него от гледна точка на това, че той погазва свободата на словото, че той фактически погазва принципите на либералната демокрация, които са заложени в основите на Френската революция. И разбира се, от контекста на двете Световни войни, той бива подложен на критика заради грандоманската му амбиция да управлява Европа. Понякога казват да управлява света, но той не е имал специални претенции за световна доминация, по-скоро става въпрос за едно доминиране на Европа, а вече притежавайки най-богатата част от света, просто естествено оказваш влияние и върху останалата част от планетата. Сега вече през ХXI век се появява една оценка, която се опитва някак си да съчетае и двете, т.е. едновременно да покажем, че той може да бъде авторитарен тиранин от една страна, но от друга страна той може да бъде и социално градивна фигура. Историографията през ХXI век се фокусира върху това нито една оценка да не отива в някакви крайности, а да се търси някакъв балансиращ подход,“ обясни още историкът, като категорично заяви, че най-голямата грешка е да се съди за миналото през призмата на съвременния морал, и че историята трябва да бъде гледана през очите на хората, които са изживявали процесите.


Александър Стоянов разказа още за личността на френския император и обясни, че самият Наполеон започва да изгражда себе си като попкултурна икона още приживе, като финансира вестници, които да пишат статии за него, насърчава хората да разказват истории за него, поръчвал е да му се рисуват определени картини, в които той да бъде изобразяван по определен начин, като по този начин да създаде положителен героичен образ на личността му в историческата памет. "Общо взето той е бил съвсем наясно, тъй като има много големи познания по история, че не е толкова важно какво правиш, а какво хората ще вярват, че си правил, докато си бил жив. И затова той полага абсолютно всички съзнателни усилия всяко нещо, което прави, да изглежда героично, дори когато не е. Оттук нататък вече неговият образ е подет от поколенията. През XIX век ту критикуван, ту възхваляван, през ХХ век вече влиза в киното. Бройката филми, които излизат за него в рамките само на 20-те години след изобретяването на киното, е над 200 екранизации. Така че той е третата най-споменавана в литературата личност след Исус и Хитлер. Между другото само научните трудове са над 10 000,“ отбеляза историкът.


С филма "Наполеон“ на Ридли Скот на преден план излиза дебатът за начина, по който изкуството интерпретира една фигура и това доколко можем да допускаме волности в тези интерпретации. Според Александър Стоянов филмът е твърде хаотичен, с твърде неясно подбрани критерии защо определени сцени да влязат, а други не, липсва и сериозна проверка на историческата фактология, което създава цялостно усещане за проблематичност и неудовлетвореност. "Благодарение на тези исторически неточности се дава възможност на историците да се изказват по тези филми и да ги критикуват, което пък води до публичност, която за нас винаги, като една доста позабравена наука през този век, е добре. Това, че битката при Аустерлиц не се е случила изобщо по този начин, по който е представена във филма, това че при Ватерло са пропуснати някакви суперключови моменти – то липсва цял замък, който французите щурмуват през целия ден например, окей, това няма никакъв проблем да се преживее, но въпросът е, че когато самата лента е пълна с чисто кинематографски недостатъци, тогава вече и историческите неточности започват да стават досадни и тежки,“ заяви категорично той.


За Александър Стоянов един от най-въздействащите филми на историческа тематика е "Небесно царство“ на Ридли Скот: "Аз съм говорил с много фенове на средновековната военна история, всички съзнаваме неточностите в него, но на никой не му пречи, защото аз не познавам човек, фен на кръстоносните походи, който да не харесва този филм. Той е изпипан във всяко едно отношение. Иначе за исторически точни филми, има една разкошна екранизация на "Война и мир“ в четири части с Малкълм Макдауъл, останалият каст е от руски актьори, където и епохата, и битките, и всичко е пресъздадено много добре,“ сподели още той.

Виж коментарите (0)

Никога не се разболявам, защото почиствам съдовете от 35 години. Един прост начин е да пия сутрин на празен стомах ...


Никога не се разболявам, защото почиствам съдовете от 35 години. Един прост начин е да пия сутрин на празен стомах ...
Момичета, аз се освободих от валгуса след 10 дни! Споделям опита си
Момичета, аз се освободих от валгуса след 10 дни! Споделям опита си
Казвам ви: Тежах 90кг, а сега съм на 52кг! Всеки ден пия 1 с.л вода и вземам 2 с.л. лъжици...
Казвам ви: Тежах 90кг, а сега съм на 52кг! Всеки ден пия 1 с.л вода и вземам 2 с.л. лъжици...
Глаукомата и катарактата са изчезнали завинаги. И зрението се възстановява със 100% за 6 дни, ако се навлажни ...
Глаукомата и катарактата са изчезнали завинаги. И зрението се възстановява със 100% за 6 дни, ако се навлажни ...
Ако ви боли тазобедрената става или коленете, незабавно изключете от храната...
Ако ви боли тазобедрената става или коленете, незабавно изключете от храната...
Намажете вените си и кръвните съсиреци ще изчезнат! Най-мощното средство за разширени вени, запишете...
Намажете вените си и кръвните съсиреци ще изчезнат! Най-мощното средство за разширени вени, запишете...
Холестеролът винаги ще бъде 5, а кръвното налягане винаги ще бъде 125-85! Пийте сутрин...
Холестеролът винаги ще бъде 5, а кръвното налягане винаги ще бъде 125-85! Пийте сутрин...
Още новини от Любопитни новини:
Вижте ексклузивни кадри от партито след финала на "Игри на волята...
Васил Върбанов: Налага се да тропна по масата. Няма да остана без...
Пламен Младенов: Мечтата на човечеството да покори Космоса винаги...
Безпрецедентно: Порно на жребия за ЕВРО 2024
Жени Калканджиева е бясна на варненска агенция
Лора най-после си призна за флирта с шеф Кустев
Виж още:
Интригата се заплита: Лили проговори за връзката си със Слави Трифонов
Ядосан пловдивчанин: Познавате ли тази възрастна дама? Редовно краде от магазин в "Кичука"
Meteo Balkans предупредиха: Очаква се нова порция сняг и сложна обстановка в част от България!
Пловдивчанин опита да си купи билет в автобуса с банкнота от 100 лева, настъпиха грозни сцени
Лора най-после си призна за флирта с шеф Кустев
Победителят от "Игри на волята" Рълев с разкрития за връзката си с Денислава
Случката е от паркинга на магазин "Кауфланд" в Пловдив
Анкета
Слушате ли радио?
Да, в колата
Да, в къщи
Да, в офиса
Не

Новини днес [12] Новини вчера [77]


« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ИЗПРАТИ НОВИНА
За връзка с нас:
тел.: 0886 598 267
novini@plovdiv24.bg

За реклама:


Тарифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

Екип


©2004 - 2022 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).


Към пълната версия на сайта

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница