Лекция Втора кой е сега господарят на света?Дата25.10.2018
Размер75.5 Kb.
#97771
ТипЛекция

Лекция Втора

кой е сега господарят на света?


“И в един Господ Исус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове; Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единсъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало…….”
Тук не се касае историчността на Исус от Назарет, но да се срещнем с една Божествена Личност: “Йешуа”, т.е. “Бог спасява” (Матей 1:21). Едно предопределено име “Спасител”. Прочети Римл. 5:8; 1 Йоан 5:12; Деян. 4:12. Той е Единственият Спасител.
Христос или Месия не е собствено име, а означаване на функция. Тези две думи (първата от гръцки, а втората от еврейски произход) означават “помазан”, Такъв, Който е получил свещеното помазване с маслиново масло - символ на посвещение в една специална служба:
- свещеника се помазва (Изход 30:30)

- царят се помазва (1 Царе 9:16)

- пророка се помазва (3 Царе 19:16)
Следователно Исус е Божият помазаник, както Той Сам заявява (Лука 4:18). Кога и от кого е помазан?
Кръщението на Йоан Кръстител е било това свещено помазване (Матей 3:16-17; Деян. 10:38), което го прави:
- Свещеник (Евр. 5:6)

- Цар (Откр. 19:16)

- Пророк (Втор. 18:15)
Символът ни поставя в човешката история с едно точно име и една титла: “Исус Помазаника”, осветен за служба при кръщението чрез Йоан Кръстител. От този момент изкупителният план за човечеството е в ход.
Но тук фигурира една друга титла: Господ. Някои твърдят, че този термин не означавал нищо друго освен “Господин”. Но първите християни не биха се хвърлили на лъвовете прогласявайки пред трибунала на Цезар, че “Исус е господин”! Това е абсурд.
Превеждайки на гръцки Стария завет, еврейските равини предават Божественото име с “Кириос” в превода наречен “Септуагинта”.
Сравнете следните текстове:
- Битие 18:27 - Йоан 20:28

- Данаил 9:19 - Откровение 22:20

- Малахия 3:1 - Лука 2:11

- Йоан 21:15 - 1 Кор. 12:15


Да се твърди, че галилеянина Йешуа е Помазан, “Господ”, е равнозначно да се признае Неговото равенство с Отец!
Богохулство за евреите - Марко14:61-64; Йоан 19:7

Престъпление за римляните, за които Цезар е божество “Господ”: Йоан 19:12,15
Намерени са надписи като: “Нерон, Господ на целия свят”.
“Исус е Господ”. Тази фраза е пълна с много повече смисъл, от колкото можем да си представим. Наистина в оная епоха “Кириос” означавало нещо повече, от колкото “господин” или ”господар”: тя потвърждава върховното владичество на Исус над Вселената: Той е уникалният Бог на Стария завет, Адонай, Кириос. Но този “Господ” е също така и “Спасителят”:
- Лука 2:11

- Тит 2:13

- Деян. 4:12
Точният текст гласи “Единствен (уникален) Син”.
За да се схване значението на това твърдение, е необходимо да се постави в неговият исторически контекст. В езическата митология “героите” бяха ”божии синове”, резултат на връзката на едно божество и едно смъртно човешко същество, например Ахил, Херкулес…
В Египет фараоните също бяха “синове на бога-слънце”. От края на I век от нашата ера “Цезарите” възприеха ориенталският обичай и също минаваха за “божии синове”. Именно срещу тази езическа грешка реагира Символът.
Исус е “Уникалният Син”, единственият; Такъв, Който изключва всички други. Както казахме вече, кредото е полемичен документ. Да кажеш публично, че “Исус е помазан като единствен Господ и Уникален Син”, това означава всъщност да се превърнеш в юридически неприятел на античното общество! Това означава да се опълчиш срещу целия цивилизован свят, да скъсаш със социалния кодекс, да се считаш като заплашващ на държавата.
Лесно може да се предположат последствията - заточение или смърт.
Християнството не намираше място във античното общество, не защото подриваше политическият строй. Напротив, Исус и апостолите признаваха властта на Цезаря. Но християнството основаваше един съвършено различен ред, основан на други основи. Това ново общество не се интегрираше нито в Израел (чрез отхвърляне на идеята за избран народ), нито в езическият свят (това, че Исус е единствен Господ, както и признаването на отделния индивид).

Следователно Исус е “Уникален Син”, не “Син роден”, пръв и няма да има други. Не е сътворен пръв (Йоан 1:14; 3:16), но е Творецът. Кредото влиза в полемика тук не само с езическия свят, но и с еретиците. Всъщност още докато беше жив апостол Йоан, се появиха опасни отклонения: че Исус е творение като всички други, само че от по-възвишен ред, но все пак творение (Йов 1:6). Фалшивите богослови говореха за Исус като “първосътворен”, като върховно същество, глава на цяла серия от посредници между Бог и човечеството (гностицизма). Тези, които отричат уникалното положение на син на Христос (моногенес), са наречени “антихристи” от апостол Йоан (такъв е случаят с Арий, предшественик на “Свидетелите на Йехова”! (1 Йоан 1:1-4).


Източният текст е още по-ясен: “Истински Бог” - не е ангел, нито пророк, нито мъдрец, нито революционер: “Истински Бог”, без еквивалент.
Разгледайте следните текстове: - Евреи 1:1-3

- Филипяни 2:16

- Йоан 5:18

- 1 Йоан 5:20


В началото на третото хилядолетие какво означава тази фраза на Символ веруюто? Главите на държавите в днешно време не претендират да са нито богове, нито духовници и никой не рискува да бъде заточен или осъден на смърт, ако потвърди, че Исус от Назарет е “наистина Бог роден от Отца”. Въпреки това са рядко вярващите, които приемат на сериозно тези изявления. Вечното спасение обаче е обусловено от приемането на тази истина. Който не я подържа, не е вече християнин (Деян.4:12).


Каталог: PRESENTACII -> Mishel.Grisier -> Apostles-themes
Apostles-themes -> Лекция Четвърта Къде са мъртвите? "И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан "
Mishel.Grisier -> Лекция Единадесета право на частна собственост
Apostles-themes -> Лекция Единадесета бъдещето "Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век! Амин!"
Apostles-themes -> Лекция Пета възкресение или прераждане "И възкръсна в третия ден според Писанията "
Mishel.Grisier -> Лекция Втора Бог и човечеството (Първата заповед) " Да нямаш други богове пред Мен"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница