На гр. Бургас. Същият е в непосредствена близост до жилищни комплекси "Лазур", "Зорница" и "Изгрев". Дава възможности за градски ежедневен и седмичен отдихДата15.10.2018
Размер13.77 Kb.
ПАРКОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН –

Спортно-атракционен, развлекателен и рекреационен парк – „ЕЗЕРО”

Парк “Езеро” е естествено продължение на Приморски парк на север и значим елемент от зелената система на гр. Бургас. Същият е в непосредствена близост до жилищни комплекси “Лазур”, “Зорница” и “Изгрев”. Дава възможности за градски ежедневен и седмичен отдих.

Изграждането на парка започва през 1967 год. като първоначално на площ от 230 дка е извършено засаждане на растителност с лесопарков характер и мелиоративни функции.

През 1970 г. площта му се увеличава с 100 дка. През 1984 г. вече е паркоустроена площ от 341 дка. Към 1989 г. площта е разширена с още 29 дка. В южната част са изградени конна база с хиподрум и тенис кортове.

Парка определя своя характер като спортно-рекреационен.

С ПУП са обособени:


  • Спортно-рекреационна зона в северната част – плувни басейни, спортни площадки – скейборд, стрийтбол, баскетбол, хандбал, спортна зона с покрита ледена пързалка;

  • Атракционна зона – в централната част – планетариум, многофункционална детска атракционна зона, уличка на занаятите, открита експозиция на скулптурна пластика, виенско колело и др. атракции – луна парк, детски съоръжения, в контактната зона към пясъчните фигури.

  • Зона за рекреация и тих отдих – предвижда се развиване на основната част от Алея на здравето, зони за отдих с пейки и перголи.

Велоалеите са обвързани с тези в прилежащата територия без да смущават отделните зони.

Предвижда се ползване трасето на съществуващата ж.п.линия за градска железница.

ПУП обхваща територия с площ 426,055 дка.

УПИ за парк и озеленяване - 82,70 % - в тях спортни и детски площадки - 3,94 % /по-малко от 10 %/УПИ с възможно застрояване /вкл. и същ.сгради/ - 12,51 % от цялата площ.

Улици и паркинги – 4,79 % от общата площ.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница