Облеклото в Древен ЕгипетДата13.07.2022
Размер1.19 Mb.
#114787
ТипРеферат
Реферат на Тема Облаклото в Древен Египет

РЕФЕРАТ

На тема:
Облеклото в Древен Египет1. Ненапразно „Египет“ на гръцки означава „тайнствено място, център на мистерии“. И до днес учените продължават да се опитват да разгадаят мистерията, как тази цивилизация в този период от време са имали толкова завидни умения в строителството, математиката и медицината. В Европа все още са рисували по стени в пещерите и облечени в кожи, докато в Египет са строили Пирамиди и за кратък период от време Цивилизацията се е развила скорострелно.


Горещият климат през голяма част от годината, малкото хладни дни и кратката зима определят облеклото в Древен Египет. Предимно се носела лека и ефирна дреха, която представлява парче плат увито около тялото без шевове(схенти, калазирис и суш), така нареченият драпиращ стил на шиене. Изработвани са основно от лен, памук и други естествени материи, които да ги предпазят от слънце и същевременно да увеличат чувството за прохлада.
Сандалите са били основната обувка по онова време, като по-скоро са допълнение към облеклото, което не е задължително. Най-често ходели боси, като мъжете ги обували само когато трябва да отидат някъде, а жените не носели.

2. Развитието в модата, и не само, се разделя на три периода – Старо Царство, Средно Царство и Ново Царство.


2.1 През Старото Царство до 2130г. пр. Хр. облеклото било доста опростено и не е претърпяло големи промени. Мъжете носели препаска (престилка) „схенти“, която представлява правоъгълно парче плат, увито около кръста. Фараоните слагали няколко престилки една върху друга, като леко драпирали в предната и задна част и прихващали в областта на ханша с богато украсен колан.
Жените носели „саро“, представлява ролкя с V – образни презрамки, която започва малко под бюста и стига над глезените. Декорирали ги с бродерии, а по-заможните дами и с полускъпоценни камъни или перли.
Наметалата се носели и от двата пола през по-студените месеци от годината.
Основният цвят на дрехите е бял, но доста често се срещат и синият, жълтият (охра) и червеният цвят.
През този период накитите и бижутата са били присъщи както на богатите, така и на бедните хора.

2.2 По време на Средното царство съществувало до 1600г пр. Хр. мъжката пола се издължава до глезена, като се наблюдава използване на повече плат в предната част на полата, правеща я по-богата. Прикрепяли ги с ленени шнурове или яка около врата. Срещат се над 30 вида препаски, като повечето от тях са били бели. Носели се наметала през рамото от леопардова или тигрова кожа, но предимно от по-богатите хора. Сандалите през този период носели богатите. Декоративната яка горгерен става по пъстра и тежка. Наметалата се издължават, а в края на периода се носи и двойна пола.

През хилядолетията женското облекло не се е променило особено. Роклите останали същите, като над гърдите презрамките се кръстосвали, увивали или покривали само част от бюста. Хората през онова време били твърде консервативни относно женското облекло.2.3 По време на Новото Царство Египет претърпява множество завладявания, които оказват голямо влияние на културата му. Моделът на дрехите не се променя особено, но драпировката става по-сложна, изработват я с повече плат. Тогата е само за знатните хора, носена и от двата пола. Изработвана е от голямо парче плат с размери 1,5м на 1,2м, което е драпирано и прихващано с помощта на игли, а около кръста където гънките които се образуват и пресичат в една точка се прихваща с колан. По този начин се оформят широки и дълги ръкави до лактите. Добавя се и носенето на поясни препаски с богато оцветени ширити. Декоративната яка с гердан от ширити, както и късото наметало продължават да са част от облеклото на египтяни.
В този период от време при жените има обогатяване на костюма. Върху тясната и еластична дреха “калазирис” (носена и от мъжете) започват да се обличат и прозрачни драпирани прехвърлени през рамото, разнообразни по цвят, облекла. Носят се кърпи за глава от памучен плат или кожа.
Кръглата декоративна яка е украсена със шнурове, мъниста и стъклени копчета. Те били носени както от слугите така и от господарите си и от двата пола.

Спорен остава въпроса по отношение на носенето на бельо. През Новото Царство има открити гробници с изображения на жени облечени с нещо, което наподобява бельо. В непокътнатата гробница на Ха и съпругата му Мерит тези парчета плат имат следи от употреба и пране. Тези открития разкриват, че бельото е носено не само от жени, но и от мъже. Представлявало е триъгълно парче плат от лен обвито около гениталиите на човека.

3. Основният материал за изработване на дрехите е бил ленът използван още през V хил. пр. Хр. В Древен Египет становете са два вида: хоризонтални и вертикални. Вертикалният стан навлиза в употреба едва в началото на Новото Царство и бързо измества хоризонталния. И на двата стана са работели между 2 и 4 жени едновременно. Тъканите са били с много високо качество, нишките достигат на основат до 62, а на вътъка 48 на 1см2, гъстота която и до днес трудно се постига. В зависимост от гъстотата на нишките се използвали 4 вида платна: „царски лен“ – високо качество на изработка; „прекрасен тънък лен“; „тънък лен“; „гладък лен“ – който е най-разпространения обикновен лен. Багрели са тъканите с минерална охра или растителни бои. Използвали са за червеният цвят див шафран и корени на броша, за синият от растението сърпица, за жълтият от кората на нар, а за постигането на зеленият и пурпурен цвят, които често се срещат при разкопките се смесват отделните цветове.


За почистването на дрехите се е използвал сапун, който е смес от натрон (сода бикарбонат и карбонатна сода), благовонни масла и животинска мазнина.

Обработката на лена е била единствената професия , която само жените са вършели. По време на Старото Царство са работели с инструменти направени от мед, по-късно заменени от бронз, а през Новото Царство се наблюдават губерки и игли изработени от злато и сребро.


Памукът и вълната също присъстват като материи, но навлизат по-късно по време на Новото Царство. Рядко жителите на Нилската долина използвали кожи за направата на дрехи, те били предимно за определени хора, които носели при специални случаи. В началото са били необработени, но по-късно египтяните се научават да ги третират със сол или стипца. След обработка кожата се багрила. Щавената кожа се използвала за сандали и колани.
Обикновено ходели боси, в редки случаи, по празници се носели сандали изработени от растителни влакна ( палми, някои видове треви, папирус и кожа). Изработвали ги в домовете си, а не от майстори. Формата е сравнително проста, като върховете са заострени или завити и прихванати за крака. Царствените сандали са били позлатени, като предимно се използвали отново по време на някаква церемония.

4. Официалното облекло е включвало накити, гривни и перука, носена и от двата пола, изработена от естествена коса фиксирана с восък. Имало е перуки с различни дължини и стил, сплетени на плитки или къдрави, а от хигиенна гледна точка главите се бръснели. Разликата в моделите на перуките изразява и от кой датировачен период са. Мъжете оставяли и дълги бради, в които вплитали златни нишки. Царските особи носели имитация на брада под формата на украшение прихваната през главата, направена е от злато и символизирала суверенитет.


Декоративната яка „горгерен“ е била изключително характерна и носена и от двата пола. Поставяна е директно върху врата и раменете, красена пищно с бродерии, мъниста, ленти и скъпоценни камъни. Нанизите около шията се променят през периодите. В Средното Царство те се изработват от бронз и цветно стъкло. Ползвали се диадеми направени от ленени бинтове или тънка медна тел. Обеците сравнително късно се срещат като допълнителен аксесоар, към средата на Новото Царство. Гривните се носят както на китките, така и на рамото за подчертаване на ръката. Пръстени в класическия период на Египет не се забелязва да ползват.


Гримът е бил неизменна част от тоалета на египтяни и при двата пола. Жените подчертавали очите си със черен цвят, а мъжете със зелен направен от малахид (добиван на Синайския полуостров). Най-впечатляваща е очната линия, която продължава 2-3 см. след края на окото. За направата на сенките в червено или сиво, използвали субстанция наречена „кошел“. В допълнение подчертавали вените си със синя боя в областта на слепоочията и гърдите, боядисвали ноктите на ръцете и карата с къна. Устните и скулите също се боядисвали с червена помада. Гримът се използвал освен за красота, но и за предпазване от силните слънчеви лъчи.
Козметиката се използвала и от двата пола. Приготвяли са я от растителни екстракти, за да се предпазят от слънцето или насекоми.
Древните египтяни използвали парфюми изработени от благовонни масла, внесени от Сирия или Централна Африка. Парфюмът представлявал топка животинска мазнина премесена с благовонните масла, поставена върху перуката и украсявана най-вече с цвете лотос. Мазнината бавно се топяла и така ароматът се запазвал дълго във времето.

5. Изкуството в Древен Египет се наблюдава във всичко което са сътворявали. В тъканите и бижутата са бродирали геометрични орнаменти, птици в полет и орнаменти на лотос. Висшестоящите хора и жриците са носели свещения символ на скарабей и трепетлика. Бръмбарът скарабей е символ на възкресението. Хай се наричат така характерните орнаменти на лотосовият цвят и палмовите листа. Амулетите са неизменима част от облеклото, техните видове са неизброими. Правени са от камък и кости. Един от най-популярните е амулетът символ на живот „възел на Изида“, скиптърът на бога „Птах“ и много други.


6. И до днес появата на облеклото е причина за разсъждения и излагане на много теории. Още от Древен Египет виждаме, че облеклото е не само средство с което да предпазим тялото си от климатичните промени, но и начин за изразяване на културата на народа. Информацията която има за Египет е само от гробниците и стенописите, които археолозите откриват. През годините е бил вдъхновение на много модни, бижутерски, интериорни и други дизайнери в различни сфери.Представям Моделна разработка с елементи от Древен Египет.
Моделът е авангарден в стил Древен Египет. Показва части от основното облекло, което са носели египтяни, като драпираните парчета плат, които са прихващали с колан или шнур, V-образното деколте на жените, които са увивали или прихващали. Наметалото е акцент върху раменете, което са използвали в по-студените месеци. Синият и охра цвят са взаимствани от периода, както и пищната декоративна яка „горгерен“. Бижутата по ръцете са били прекрасен акцент на тоалета, който присъства и тук. Семплите и нежни сандали носени и от египтяни завършват цялостната визия на модела.
Модата в Древен Египет е била и ще бъде занапред вдъхновение за създаването на нови модели. Мистерията около него все още не е разгадана напълно, което го прави още по атрактивен. Въпреки различните епохи модата свързва и обединява хората. Тя е двигател за творчество, който изглежда необятен. И към днешна дата поглеждайки назад към изминалите епохи, винаги можем да открием идея върху, която да работим и доразвием.

„Модата пътешества без визи“


Пиер Карден

Съдържание:  1. Въведение

  2. Облеклото в Древен Египед

2.1 Облеклото през Старото Царство
2.2 Облеклото през Средното Царство
2.3 Облеклото през Новото Царство
3. Тъкани за изработка, багрене
4. Декоративни яки, бижута, прически, грим, парфюми
5. Изкуството в Древен Египет
6. Проектиране на съвременно облекло. Обобщение.

Източници:


1. Лекция облеклото на Древен Египет
2. (PDF) Облеклото в Древен Египет Сборник научни публикации. Департамент Архитектура, Дизайн и Изящни изкуства. НБУ. София, 3 2014, 137-146. | Емил Бузов - Academia.edu
Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница