Пазар и пазарни субектистраница1/4
Дата14.07.2023
Размер1.23 Mb.
#118289
ТипЗакон
  1   2   3   4
Тема.2 Пазар и пазарен механизъм

Пазар и пазарен механизъм

  1. Пазар и пазарни субекти


Пазарът е сферата, в която се осъществява размяната на стоки и услуги между продавачи и купувачи на определени пазарни цени. Има два основни елемента – търсене и предлагане. Негови субекти са домакинствата, фирмите и правителствaтa.
  1. Видове пазари


  • По териториален признак – местен, регионален, национален, световен.

  • По характер на конкуренцията – пазар на съвършена конкуренция, пазар на монополистична конкуренция, пазар на олигопола.

  • По характер и предназначение на стоките – пазар на стоки за индивидуално потребление, пазар на фактори за производство, финансов пазар.
  1. Индивидуално и пазарно търсене


Под търсене се разбира количеството от една стока, което потребителите желаят и имат възможност да купят при дадена нейна цена. Различаваме индивидуално и пазарно търсене на една стока. Индивидуално е търсенето на дадена стока от отделните потребители или домакинства. Пазарно търсене се нарича общото /съвкупното/ търсене на дадена стока от всички нейни потребители.
  1. Закон и крива на търсенето


Законът на търсенето гласи, че при равни други условия спадането на цената води до повишение на търсенето и обратното. Кривата на търсенето е следната, където P е цената, а Q е количеството стока:

D

  1. Детерминанти на търсенето


Това са факторите, които се отразяват върху търсенето: доход, предпочитания, цени на заместващи или допълващи стоки, очаквания на потребителите и броя им.
  1. Индивидуално и пазарно предлагане


Под предлагане разбираме количеството от дадена стока или услуга, което продавачите са склонни да продадат по формиралата се пазарна цена за определен период от време. Индивидуално е предлагането на даден продукт от отделните производители и доставчици. Пазарно е общото предлагане на този продукт от всички фирми, участващи на дадения пазар.


  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница