Същност- ип е вид търг сделка чрез която се прехвърлят права на собственост в/у ЦК и се създават доходи на контрагентите



страница1/2
Дата26.04.2024
Размер77.5 Kb.
#121098
  1   2
ИНВЕСТИЦИОННО ПОСРЕДНИЧЕСТВО

ИНВЕСТИЦИОННО ПОСРЕДНИЧЕСТВО

Основни участници на финансовите пазари у нас, съгласно действащата нормативна уредба, са инвестиционните дружества, инвестиционните посредници, дружествата със специална инвестиционна цел. Те изпълняват ролята на посредници като привличат свободни парични средства и ги инвестират в дялове, съучастия и ценни книжа. За тях това е бизнес дейност, от която реализират постъпления. Следователно тези субекти извършват инвестиционно посредничество по занятие и развиват функцията си между собствениците на свободни парични средства и потребителите им.


Необходимостта от инвестиционно посредничество се обуславя от няколко причини:
Управление на риска;
Снижаване на транзакционните разходи;
Професионално управление;
Защита на инвеститорите;
Ликвидност на вложението;
Потребностите на икономиката;
Наличието на голям брой собственици на незначителен, скромен паричен капитал, чрез който трудно може да е стартира самостоятелен инвестиционен бизнес, или пък да е направят значителни инвестиции в ценни книжа. Отсъствието на необходимата квалифицирана подготовка и знания в областта на сделките с ценни книжа и значителна част от потенциалните инвеститори. Те не притежават нужната информация за да следят и анализират капиталовия пазар, да следят динамиката на цените на ценните книжа, да набират информация за финансово-икономическото състояние на корпорациите-емитенти и да вземат решения за ефективното и по-малко рисково управление на инвестициите си.
В същото време съществува и категория лица, които чрез таланта си създават значителен свободен паричен капитал, който може да се инвестира в бизнес-дейности и да донесе на собствениците си още повече пари.
Появата на инвестиционните посредници в условията на пазарна икономика създава икономически изгоди като:
Акумулират се свободни парични средства и се насочват за задоволяване на потребностите от финансов ресурс на търговския бизнес. По този начин чрез тяхното инвестиране в икономиката нараства БВП, увеличават се доходите на стопанските субекти и инвеститорите.
Постига се управление и преразпределяне на риска, съпътстващ инвестициите, чрез инвестиране на набрания капитал в акции на корпорации с различна имуществена и капиталова структура, с различна ликвидност и платежоспособност, с различни заети пазарни позиции.
Ускорява се процеса на раздържавяване на публичната собственост и преминаване й в ръцете на частни собственици. Чрез инвестиционните посредници трансформирането на публичната собственост в частна се извършва за кратък период от време чрез минимизиране риска за вложенията на физическите лица.




Сподели с приятели:
  1   2




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница