Address: Bulgaria, Varna 9000, Sv Kliment str. 7 tel./fax: 00359 52600858



Дата25.02.2018
Размер23.79 Kb.
#59137

Address: Bulgaria, Varna 9000,

Sv Kliment str. 7

tel./fax: 00359 52600858

e-mail: office@bulway.net www.bulway.net


Разград – село Побит камък – село Сборяново

(Свещарска тракийска гробница)

Цена: 20 лева / 11 евро

08:30 ч. Отпътуване за Разград.



09:00ч. Посещение на Археологически резерват “Абритус”. Археологическият комплекс се намира на 2 км източно от Разград. Целият резерват обхваща площ от 1000 декара и опазва една част от археологическите останки на римския град Абритус. В резерват „Абритус” е уреден и археологически музей, в който са експонирани артефакти, обособени в 5 теми, проследяващи развитието на човешкото обество в този регион. Абритус е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градски центрове в Долна Мизия - римска провинция, разположена на територията на днешна Северна България. Античните автори споменават Абритус във връзка с битката, състояла се в неговата околност през 251 година, в която намерил смъртта си император Траян Деций. Екскурзоводска беседа.

10:00 ч. Отпътуване за село Побит камък, Община Разград. Носи името си от високия скален монолит, намиращ се в селото.

Жителите на Побит камък са потомци на балканджии от Габровско. Те са били строители, абаджии, мутафчии, кожухари, коларожелезари. Интерес представлява историко -етнографската сбирка, която разказва за бита на местното население в края на XIX и началото на XX век. Селото е привлекателен еко район за развитието на селки туризъм.




12:00 ч. Отпътуване за село Сборяново. Посещение на Тракийската гробница “Свещари”. Историко-археологическият резерват „Сборяново” обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност. Обявен е за

Историко-археологически резерват с решение на Министерския съвет от 1988 г. До настоящия момент в резервата са регистрирани над 140 археологически обекта от различни исторически периоди.



Най-значителното откритие на територията на историко - археологическия резерват „Сборяново” е Свещарската тракийска царска гробница. Тя е намерена през 1982 г. при разкопки на Гинина могила. Построена е в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр. и представлява уникален паметник на тракийската гробищна архитектура. Има внушителни размери. Дължината й е 7,5 м, ширината при фасадата е 6,5 м, а височината на гробната камера (отвътре) е 4,45 м. Беседа на местен екскурзовод.
Отпътуване за Болград.
В цената са включени разходи за: - входни такси, беседи, консумация;


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница