Декларация от Българска Асоциация БиопродуктиДата15.08.2018
Размер10.49 Kb.
Декларация
от
Българска Асоциация Биопродукти

Българска Асоциация Биопродукти подкрепя изцяло исканията на Съюза на пчеларите в България, както и на пчеларските браншови и научни организации за налагане на забрана от българските власти използването на опасните нео никотиноидни пестициди при отглеждане на посевите.

С тези пестициди се третират семената на рапицата, слънчогледа и царевицата преди сеитба. Според Европейската служба по безопасност на храните, използваните пестициди за обработването на посевите са основната причина за изчезването на пчелите в световен мащаб.

За изминалите десет години смъртността при пчелите в България се е увеличила 5 пъти.  Само през 2012 година около 200 хиляди пчели са измрели в България, при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели. Масовото изчезване на насекомите застрашава реколтата както и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме. Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди.

Пчелите са едни от най-важните компоненти от хранителната верига. С опрашването на растенията те осигуряват екологичното равновесие в природата.

Да спрем използването на нео никотиноидни пестициди в земите на България!

Да спасим човечеството!
Българска Асоциация Биопродукти


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница