Дипломна работа за придобиване на магистърска степен на образование Тема: Приложение на сателитни данни в прогнозирането на градушките Дипломант: Павел Иванов Цветков, фак. №40301Дата06.05.2017
Размер21.04 Kb.
ТипДиплом
РЕЗЮМЕ на дипломна работа за придобиване на магистърска степен на образование
Тема: Приложение на сателитни данни в прогнозирането на градушките
Дипломант: Павел Иванов Цветков, фак. № 40301

Специалност: Географски информационни системи-дистанционна форма на обучение

Научен ръководител: проф. Антон Филипов
София, 2015 г.
Настоящата дипломна работа съдържа разработка по приложението на дистанционните проучвания върху прогнозирането на градушките в обем на четири глави. Целта на дипломната работа е да се определи използваемостта на сателитни данни за детекция и прогнозиране на градушките. Разгледани са възможностите за прогнозиране на градушки чрез различни информационни източници-детектори или сензори, като METEOSAT, NOAA и радарните данни като е подчертано,че комбинацията от тях представлява много силен автоматизиран инструмент за откриване и предвиждане на градушки.
В първа глава е даден преглед на същността на градушките и силните бури. Преставени са на кратко конвективните бури. Подразделът за класификацията на бурите дава по-задълбочен поглед върху динамиката, която предизвиква силните бури и разликите между различните видове бури. Силните бури са анализирани по цял свят с помощта на сателитни данни и в допълнениена на това са осъществени, и много проекти за класифицирането на облаците. Подраздел 1.3. описва силни бури, погледнати от сателити. Т.к. научното изследване на силните бури има дълга история в България, в следващия раздел е направени преглед на градушките и противоградовата защита в страната. В последния раздел на първа глава са описани и основните принципи на прогнозирането на градушките.

Във втора глава са представени използваните информационни източници и методи на изследване, и прогнозиране. Дадено е въведение както за радарите така и за метереологичните сателити, заедно с технически им спецификации и инструментите, които се използват. Описани са и показателите, по които се извършва детекцията и прогнозирането на градушките. Във втория позраздел се дава кратко въведение на детекцията на градушките по наземни измервания и чрез радари. Основната част на този подраздел се концетрира върху детекцията на градушките чрез данни от METEOSAT и в комбинация с други метереологични параметри. Представено е и проучване на мултиспектърна детекция на градушка с NOAA данни, както и анализ на основните белези на горните повърхности на облаците по тези данни. В третият подраздел са описани дистанционните методи на прогнозиране на градушките, като по-силно е наблегнато на данните от METEOSAT.В трета глава е направено изследване и анализ на радарни и сателитни данни от градушката, паднала на територията на област София на 08.07.2014г. В първия подраздел са дадени принципите на детекция и прогнозирането на градушката чрез радарни данни, получени с любезното съдействие на Изпълнителната Агенция за Борба с Градушките. Вторият подраздел описва детекцията и прогнозирането на градушката чрез сателитни данни, получени от METEOSAT.

Четвърта глава представя изводите и обобщенията на настоящата дипломна работа.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница