Доклад за извършена комплексна проверка на "авиус 2003"



Дата14.03.2018
Размер33.17 Kb.
#62766
ТипДоклад
ДОКЛАД

за извършена комплексна проверка

на ”АВИУС 2003“ ЕООД, с. Царацово, общ. Марица
На основание План за контролната дейност за 2016 г. на РИОСВ – Пловдив, утвърден от Министъра на околната среда и водите и Заповед №РД-118/25.05.1016 г. на Директора на РИОСВ-Пловдив е извършена комплексна проверка на 14.06.2016 г. на ”АВИУС 2003“ ЕООД, с. Царацово, общ. Марица
Цел на проверката:

Основна цел на проверката е установяване на нивото и степента на съответствие на дейността в обекта с изискванията, заложени в Закона за опазване на околната среда, специализираните закони и подзаконовите нормативни актове към тях.


II. Проверени инсталации:

Основната дейност на ”АВИУС 2003“ ЕООД, с. Царацово, общ. Марица, област Пловдив е преработка на череши, включваща доставка на черешите с автотранспорт, измиване, сортиране и пълнене в пластмасови бидони с етилов алкохол, след което пълните бидони се експедират до външни фирми, с които „АВИУС 2003“ ЕООД има сключени договори. При проверката са проверени:



  • производствен цех;

  • хладилни камери;

  • ЛПСОВ за механично пречистване.


III. Констатации от проверката по компоненти и фактори:

  1. По компонент „Атмосферен въздух“:

В обекта са разположени 4 броя хладилни камери за съхранение на продукция. Камерите са отдадено под наем на фирма «Цима 99» ООД, гр. Раковски при условията на писмен договор. За нуждите на производството и отопление не се експлоатира топлоенергийно съоръжение или климатична система, работеща с охлаждащ агент, попадащ в приложното поле на Наредбите за установяване на мерки по прилагане на изискванията на Регламент (EO) 842/2006, отменен с Регламент (EС) № 517/2014 и Регламент (EO) № 1005/2009 .


  1. По компонент „Води“:

На обекта се формират битово-фекални отпадъчни води, които се събират в безоточна водоплътна яма. Почистването на ямата се извършва периодично от фирма „Божинов 2006“ ЕООД, на основание на писмен договор. Производствените отпадъчни води се пречистват в локално пречиствателно съоръжение – ЛПСОВ, състоящо се от решетки за механично очистване, след което се заустват в общински отводнителен канал, съгласно условия на Разрешително за заустване № 33110043 от 11.09.2008г. и Решение за продължаване на срока на действие № РР-2028 от 08.08.2014г. Дружеството изпълнява заложените условия в разрешителното за заустване, провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води с честота и по показатели, определени в него. Резултатите по анализираните показатели показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения. Пред РИОСВ-Пловдив е представен доклад по чл. 48, ал. 1, т. 12 от Закона за водите.


  1. По „екологична отговорност и доброволни ангажименти“:

Дружеството притежава разрешително за заустване на отпадъчни води, от дейността му се формират отпадъци, дейности попадащи в т. 2 и т.3, буква „а“ от приложение № 1 към чл.3, ал.1 от Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети. При проверката е представена собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети, изготвена съгласно приложение 1 към чл. 3, ал. 1 от Наредба № 1/2008 г. за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ и за минималния размер на разходите за тяхното изпълнение /ДВ бр. 96/2008г./. В оценката не е направено остойностяване на разходите по предвидените мерки.
IV. Предписания, срокове за изпълнение, отговорници

При проверката е дадено следното предписание:



  1. Да се допълни собствената оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети с остойностяване на разходите по предвидените мерки, като РИОСВ-Пловдив се уведоми писмено.

Срок за изпълнение: 14.07.2016 год.

отговорник за изпълнението: управителя на „АВИУС 2003“ ЕООД


V. Съответствие, последващ контрол

При извършената проверка се установи, че дружеството спазва изискванията, заложени в Закона за опазване на околната среда, специализираните закони и подзаконовите нормативни актове към тях. Във връзка с проследяване изпълнението на даденото предписание се предвижда да се извърши последващ контрол по документи.


От страна на дружеството при проверката присъства Атанаска Георгиева Попова – експерт организация на производството.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница