Е логическа нула се отварят изходните буфери. СигналитеДата02.02.2017
Размер16.01 Kb.
8. Паметите използвани в микропроцесорната техника се делят на два големи класа: а)памети, в които може да се записва и да се чете (енергозависима); б)памет само за четене- постоянна памет (енергонезависима); И двата класа памет са с произволен достъп, обръщението към които е възможно в произволен момент от времето и на произволен адрес.

Наименованието RAM (Random Access Memory) се отнася само за първия клас памет. ВидовеRAM памет: SRAM- статична оперативна памет:Статична памет с обем 8КВ. С такава памет се осъществява паралелно четене и запис на 8-bit данни. За въвеждането и извеждането се използват 8 извода (D0-D7); за въвеждане на адресни сигнали се използват 13 извода (А0-А12); за въвеждане на управляващите сигнали се използват 4 извода (). Запомнящият елемент на паметта е тригера. Тригерите са разположени във вид на матрица. Изборът на редовете става чрез дешифриране на старшите 8 бита на адреса А5-А12, а изборът на стълбове от дешифрирането на петте младши бита А0-А4. Когато е логическа нула- данните подавани от входовете D0-D7 се пропускат през логиката на управление на записа към схемата на четене/запис на данни. Когато е логическа нула се отварят изходните буфери. Сигналите служат за избор на интегрална схема.


tacc- максимално време от избора на чипа до прочитане на правилни данни

tcsr- минимално време за избора на паметта до края на записа

twp- минимално продължителност на времето

Изтриваеми програмируеми постоянни памети (EPROM): Съдържанието на тази памет може да бъде изтрито само с помощта на утравиолетово лъчение, след което в тях се прави нов запис.

Електрически изтриваеми програмируеми памети (EEPROM)- тези памети притежават следните възможности: а) изтриване и запис на информация в работно състояние на устройството; б) възможност за изтриване на запис от отделни думи; в) паметта е енергонезависима.Недостатък: За разлика от четенето, триенето се извършва доста по-бавно – 10ns.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница