Финансови институции–банки Емили Михайлова 21120141



Дата11.03.2024
Размер15.28 Kb.
#120620
Финансови институции-банки

Финансови институции–банки
Емили Михайлова 21120141
Във финансовата икономика финансова институция е институция, която осигурява финансови услуги за своите клиенти или членове.
1.Видове
Може би най-съществената финансова услуга, предлагана от финансовите институции е работата като финансови посредници. Повечето финансови институции са регулирани от правителството.
В по-широк смисъл има три вида финансови институции:
-взимащи депозити институции, които вземат и управляват депозити и дават заеми, като банки и други;
-застрахователни компании и пенсионни фондове;
-брокери, инвестиционни фондове и др.
Финансовите институции се делят на банкови, небанкови и други.
2. Банкови финансови институци
Тук спадат универсалните и инвестиционните банки.
Банковите и небанковите финансови институции задоволяват потребностите на потребителите от финансиране, предлагайки кредитни продукти и осигурявайки им достъп до свежи финансови средства за разрешаване на краткосрочни или дългосрочни финансови проблеми, за инвестиции, за покупка на скъпи стоки и услуги, както и за задоволяване на нужди, които не могат да си позволят да удовлетворят със собствени средства. Те си приличат по това, че предлагат кредитни продукти и услуги, свързани с финансите, както и по факта, че подлежат на регулиране от БНБ и действат законосъобразно, осигурявайки високи нива на сигурност за потребителите. И макар и част от една и съща индустрия, банките и фирмите за бързи кредити имат редица разлики помежду си. Най-съществените сред тях са:

  • Начин на кандидатстване за кредит

Обикновено кандидатстването за кредит в небанкова финансова институция се осъществява изцяло онлайн и от удобството на дома, докато банките в повечето случаи изисква лично присъствие на потребителя на място в клона на банката.


  • Изискуеми документи

Докато в небанковите финансови институции кандидатстването за кредит се осъществява само с лична карта, то банките все още изискват определен набор от документи, което затруднява потребителите и е свързано със загуба на време. Не е изключено и осигуряването на изискуемите документи да е невъзможно за част от кандидатстващите за кредит. Така например, за да получите заем от банка, е необходимо за работите на трудов договор, докато фирмите за бързи кредити не отправят подобни изисквания пред потребителите и отпускат и пари на заем за безработни.


  • Бързина и срокове

Кандидатстването, одобрението и получаването на средствата са много по-бързи при небанковите финансови институции. Сроковете за погасяване на заема са по-дълги при банковите финансови институции, тъй като обикновено и отпусканите суми са значително по-големи.


  • Поръчители

Банковите финансови институции изискват посочването на поръчители за определени кредитни продукти, както и при кандидатстване за значителни суми. Това условие невинаги е залегнало в политиката на фирмите за бързи кредити, които се стремят към максимално опростяване на кандидатстването и превръщането му в приятно, неангажиращо и бързо за потребителите.

Когато кандидатствате за кредит, имайте предвид, че лошото кредитно досие ще ви попречи да получите одобрение за заема и от банковите, и от небанковите финансови институции. Погрижете се за него.

Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница