Галерия сибанк представя Пеперудите и ГеоргиДата08.06.2018
Размер25.49 Kb.

Галерия СИБАНК


представя

Пеперудите и Георги


фотографски портрет на “Георги и пеперудите”

фотографии на Марина Траянова, Светослав Стоянов, Симеон Леви,

Мисирков/ Богданов и пациенти от Дом за възрастни с умствена изостаналост,

с. Подгумер11 август – 10 септември 2005

Откриване – 11 август 2005 (четвъртък), 19.00 часа

Пеперудите и Георги е визуален разказ за най-успешния български документален филм, за неговите герои, автори и случване. Това е уникална по рода си изложба, в която преобладава фотографията и която, освен че поднася няколко различни гледни точки към това как се прави кино в България сега, включва и елементи на терапия чрез изкуство.


Изложбата включва част от богатия визуален материал, натрупан за близо 4-годишния период на направа на филма, както от тримата фотографи на продукцията, така и от операторите на филма. Освен това в експозицията участват и фотографии, правени от самите пациенти на Дома. В изложбеното пространство присъства и един истински предмет от Дома. Това е таблата, в която всеки ден на обяд се раздават лекарства.

В отделен видеоъгъл ще се прожектират отпаднали сцени от филма и разкази на авторите му.Творбите в изложбата ще се продават, а събраните средства ще бъдат дарени на Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Подгумер.
Филмът “Георги и пеперудите” разказва историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е доктор Георги Лулчев – психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и директор на “Дом за възрастни с умствена изостаналост”. Мечтата - на територията на Дома, разположен на 20-ина километра от София, в с.Подгумер, в манастира от XVI век “Св. Димитър” - да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб.

В държава, в която по-голямата част от населението живее на ръба на бедността, всеки ден е борба за оцеляване. Поради мизерния бюджет и минималните помощи, които Домът получава, докторът се опитва да намери начини за самоиздръжка. През последните 15 години той развива ексцентричните си бизнес идеи с неотслабващ ентусиазъм и въпреки неуспехите. Това е една история за оптимизма, охлювите, щраусите, коприната, милосърдието, соевия хляб, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, мизерията и състраданието.

Състрадание, бизнес и пеперуди.

Георги и пеперудите” – режисьор Андрей Паунов, продуцент Мартичка Божилова, оператори Борис Мисирков и Георги Богданов.

През 2004 г. филмът печели наградата “Сребърен вълк” на Международния фестивал на документалното кино IDFA в Амстердам. За пръв път български филм печели една от най-престижните награди в света на документалното кино. Това е най-гледаният български документален филм, показван по водещи телевизионни канали в повече от 10 европейски държави и с киноразпорстранение в 160 киносалона на осем европейски страни от Eurоdocuzone. От премиерата си в България на 15 април т.г. филмът не слиза от екран, което е прецедент за български документален филм.

www.georgiandthebutterflies.com
Прожекции на “Георги и пеперудите”


Кино Център

ул. "Раковски" 108


Панорама на най-добрите премиери


12 август (петък), 21:00 часа

13 август (събота), 21:00 часа

14 август (неделя), 21:00 часа

Euro Cinema

Евро-Български Културен Център

Министерство на културата

бул.”Стамболийски”17

15 август (понеделник), 17:00 часа17 август (сряда), 17:30 часа


Каталог: press
press -> Іі. 2016 година Първа стратегическа цел
press -> Списък на одобрени за финансиране проекти сесия м. ІІ. 2016 година Втора Стратегическа цел
press -> Конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена
press -> Пресинформация – 28 февруари 2012 16-и международен филмов фестивал
press -> Търговски дела в окръжен съд- пазарджик
press -> Европейска комисия Съобщение за медиите
press -> Тема: здравеопазване
press -> Обществени и политически нагласи октомври 2014


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница