Лекари от сащ установиха за какво е нужен апандиситътДата10.09.2016
Размер11.4 Kb.

Лекари от САЩ установиха за какво е нужен апандиситът


Учени от Университета Дюк (САЩ) открили, че апендиксът, който по рано се смяташе за ненужен, а даже и за проблемен орган, играе важна роля в имунната система на човека. Придатъкът служи за място на възникване на бактерии, които служат за нормалната работа на червата.
Функциите на апендикса са свързани с огромно количество микроорганизми, които се намират в храносмилателната система на човека, съобщава Associated Press с препратка към американския Журнал за теоретична биология.
В организма на здравия човек бактериите са повече, отколкото клетките и много от тях са полезни. В това число помагат на човека да преработва храната. Но ред заболявания, такива като холера и дизентерия, могат да предизвикат погиването на всички бактерии. Ролята на апендикса е в това да помогне на храносмилателната система да работи в нормален режим като възпроизвежда нови микроорганизми.
Разположението на апендикса не случайно е по «маршрута» на движение на храната и микроорганизмите и това, както и неговата форма служи за доказателство за тази теория, счита професор Бил Паркър от университета Дюк.

В съвременното общество апендиксът губи своето значение, понеже в случай, че чревната флора пострада, лесно се възстановява с медицински препарати. Но по-рано, когато епидемиите не са били рядкост, ролята на апандисита е била по-голяма.


ОА освен това в случай на апендицит лекарите винаги препоръчват отстраняване тъй като забавянето може да доведе до усложнения и смърт. Само в САЩ ежегодно от апендицит умират 300- 400 човека.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница