Маларията и днес продължава да бъде една от масовите ендемични болести в тропическите страниДата18.01.2018
Размер25.61 Kb.
МАЛАРИЯ

Маларията е трансмисивно протозойно заболяване, което се причинява от четири вида маларийни плазмодии, чрез кръвосмучене от анофелийни комари от заразени хора и се предава на здравите, при съответните благоприятни климатични условия или чрез кръвни интервенции от заразени хора. То протича с циклични температурни пристъпи, анемия, увеличение на черния дроб и далака.Заболяването често завършва летално при закъсняла диагноза и лечение.Всички хора са възприемчиви към заразяване, като след преболедуване не се създава траен имунитет.

Маларията и днес продължава да бъде една от масовите ендемични болести в тропическите страни. За много от страните в Азия, Африка и Латинска Америка маларията е не само здравно-социален проблем, а оказва и неблагоприятно влияние върху икономическото развитие в тях.Страните в умерения и субтропичния климатични пояси имат благоприятни климато-фаунистични условия за развитие на маларийния плазмодий, при наличие на анофелийни комари и температурни покачвания от пролетта до есента.

От друга страна, съвременните международни отношения водят до разширяване на взаимните връзки с тези страни и до интензивен внос на малария у нас. Проблемите, които следват, идват от ограничената информация за българи и чужденци, които се завръщат в България от тропическите страни и от подценената опасност от местно разпространение на малария у нас.През 2016 г. са регистрирани 28 случая на малария у нас. Диагнозата е доказана при 9 българи ( един , от които е починал) двама чужденци и 17 бежанци, настанени в СДНВЧ гр. Любимец, РПЦ гр. Харманли и регистрационно-приемателните центрове в гр. София.

Епидемиологичните проблеми идват от това,че у нас съществува потенциална ендемичност за малария, т. е. наличие на анофелийни комари, обширни постоянни биотопи по поречията на реките Тунджа и Марица, летни високи температури, благоприятни за оптимално развитие на маларийните плазмодии в тези комари, граничните ни територии с Турция и т. н. тропикализация в последните години.

Ликвидирането на маларията в нашата страна през миналия век показва здравните възможности и добрата здравна организация, която съществува по отношение на двата основни фактора-заминаващи и пристигащи хора –за и от тропическите страни. Това е така, защото преносителите на мзаларията- анофелийните комари, както и климатичните условия, които са постоянно действащи, са без особени промени в годините.Но, вносът на малария е нерегулируем процес, който зависи от ендемичния район и големината на рисковите контингенти.Прогнозата показва, че вносът на болни и носители на малария ще се увеличава. Ето защо, усилията на цялата здравна мрежа трябва да с насочат към стриктно спазване на необходимите противоепидемични мероприятия, а именно:

1.Пристигащите в България българи и чужденци от тропически страни трябва да посетят своите лични лекари и да се насочат от тях за изследване в РЗИ още в първите дни след своето пристигане.

2.Всички лица, пребивавали в такива страни, да се вземат на диспансерен учет от личния лекар и да се изследват за малария при всяко покачване на температурата в продължение на 3 години след завръщането .

3.Всеки болен от малария или носител да се лекува задължително в лечебно заведение за болнична помощ.

4. Да се препоръчва на заминаващите за страни с малария снабдяване с лекарства за целия престой в страната, както и с външни репеленти за предпазване от ухапване от комари.Химиопрофилактиката да се извършва, съгласно препоръките на СЗО.Град Ямбол и областта са потенциално ендемични за малария. Благоприятните външни температури от пролетта до късната есен, поречието на река Тунджа, язовирите и другите временни биотопи създават добри условия за развитие на комари от рода Анофелес, в който най-добре се адаптира маларийният плазмодий. Не на последно място по значение е и граничещата ни територия с Турция.

Ето защо, от изключително значение е да се вземат всички предварителни мерки за недопускане на внос и местно разпространение на малария.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница