Министър Вежди Рашидов: с нашата култура ние сме равни на водещите нации в светаДата23.07.2016
Размер40.44 Kb.
Министър Вежди Рашидов: С нашата култура ние сме равни на водещите нации в света

23 Юли 2015 | 12:00 | Агенция "Фокус"Музеят „Лувър” е дин от най-престижните културни институции в света и в него се съхраняват и експонират хиляди образци на световната култура, някои датиращи чак от праисторическата ера. От 14 април до 20 юни, като част културната програма на музея, бе включена българската изложба „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България”, в която бяха представени уникални културни артефакти от 17 български музеи. Това позволи на милиони зрители да се докоснат до високите достижения на тракийската цивилизация. За интересът към изложбата и ползите, които тя донесе на страната ни, Агенция „Фокус” разговаря с Вежди Рашидов, министър на културата и основен неин инициатор.

Фокус: Министър Рашидов, впечатляващата изложба „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България” в музея „Лувър”, бе закрита. При какъв интерес протече тя?
Вежди Рашидов: Безспорно изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър” е най-престижното българско културно събитие в чужбина за 2015 година. Изключителен беше интересът към нея. Можете да пресметнете колко много ценители на изкуството и на античността, от цял свят, имаха възможността през последните близо 100 дни да се запознаят с 1629-те уникални находки от българските музеи, представени в изложбата. Средно на месец над 700 хиляди посетители от цял свят, влизат в залите на музея „Лувър”, а годишно – близо 10 милиона посетители. С изложбата ни в Лувъра, ние влизаме в историята на световната култура. С нашата култура ние сме равни с водещите нации в света. Притежаваме шедьоври и трябва да се гордеем с това.
Фокус: Как чуждестранните медии отразиха изложбата?
Вежди Рашидов: Изложбата се радваше на изключителен интерес от чуждестранните медии. Канали 2, 3, 4 и 5 на френската телевизия излъчиха репортажи, които отразиха нашите археологически съкровища. Информационните агенции също отделиха голямо внимание на това значимо събитие. Голям брой печатни медии публикуваха обширни материали със снимки на безценните ни съкровища: например френското издание „Фигаро“ във всичките му форми, френският седмичник „Експрес”, американското издание „Уолстрийт Джърнъл“, обширни публикации имаше и в италианското археологическо списание „Архео”, както и в няколко издания в Полша и дори в Южна Америка. Специализираното френско списание „Археологически досиета” даже посвети цял брой на Тракия и на България. Публикациите в чуждестранните списания бяха илюстрирани с много богат снимков материал от изложбата.
Фокус: Какви ще бъдат ползите за страната ни от успешното осъществяване на тази изложба?
Вежди Рашидов: Провокирахме интереса към България – това е безспорно. Не само чрез отразяването в чуждите медии, цялата комуникационна кампания целеше нашето културно наследство да достигне до максимален брой чужденци. В това принос имаха и рекламните пана и постери, монтирани в много от ключовите станции на парижкото метро, което – забележете, превозва от 4 до 4,5 млн. пътници на ден. На постерите за изложбата ни в метрото бе бронзовата глава на тракийския цар Севт III. Любопитното е, че заради големия интерес към експозицията„Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, Музеят „Лувър” удължи с две седмици рекламната кампания в парижкото метро. Освен интереса към България като дестинация за културен туризъм , изложбата предизвика и силен интерес от редица държави, които искат тя да им гостува. Получихме покани за представяне на нашите съкровища в много европейски страни и световни музеи, сред които е и Британския музей. Само след няколко дни – на 28 юли т.г. , акцентът на изложбата ни в Лувъра - бронзовата глава на владетеля Севт III ще бъде показана сред експонатите на откриващата се в американския музей „Пол Гети” в Лос Анджелис изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят". Безценният ни артефакт ще бъде изложен в престижния американски музей до 1 ноември 2015 г., като в експозицията ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността.
Фокус: Кои артефакти бяха основния акцент на експозицията и предизвикваха най-голям интерес у посетителите?
Вежди Рашидов: Фокус на изложбата беше Одриското царство. За пръв беше представен пълният гробен инвентар на богатите погребения на тракийски аристократи. Централната част на изложбата показа царското погребение в могилата „Голямата Косматка” край Шипка, считана за гроб на Севт ІІІ. Както всички знаете, основен акцент в изложбата беше бронзовата портретна глава на тракийския владетел - истински шедьовър и чудо на античното изкуство, както между другото беше определена от вестник „Фигаро”. До нея бяха представени шлемът с името на царя и неговите наколенници, разкошният златен венец, богато инкрустираните със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кани, амфори за вино, златните апликации от конска амуниция, нишките от златотъкан килим и др. Наред с богатите и представителни гробни комплекси на тракийските знатни аристократи, за пръв път се акцентира и върху градската култура. Бяха представени два основни градски центъра от земите на Одрисите. И разбира се – артефактите, които предизвикват изключителен интерес по цял свят – Панагюрското и Рогозенското съкровища.
Фокус: Предизвика ли изложбата научен интерес за бъдещи съвместни проучвания на специалисти от музеят „Лувър” и български музеи?
Вежди Рашидов: До момента се проведоха два научни форума, провокирани от изложбата в музея „Лувър”. Първият - „Валоризация на културното наследство, музейна политика, реставрация, комуникация и медии", се състоя през месец март в София и беше организиран съвместно от Министерството на културата и Музея „Лувър”. За участие в него у нас пристигнаха именити френски експерти, които обмениха своя опит с нашите специалисти. Само преди няколко седмици в Париж се проведе и престижна международна конференция, отново организирана от Музея „Лувър”, която беше посветена на изложбата на тракийките ни съкровища. Научният форум беше на тема „Одриската аристокрация – знаци и места на власт в Тракия” и се проведе в Националния институт по история на изкуството в Париж и в Аудиториума на Лувъра. Домакин на една от сесиите, на която имах честта да присъствам, бе Френската академия на науките. В продължение на два дни бяха представени научни доклади за древна Тракия и ролята й в световното наследство. В конференцията участваха над 150 академици, професори, учени и изследователи от най-известните университети и музеи на седем държави. Интересът, който успяхме да предизвикаме у научната общност, е респектиращ. Ние трябва да се гордеем с нашето наследство.
Иван ЛАЗАРОВ


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница