Нова възможност за обществените библиотеки Проект ineli balkansДата30.12.2017
Размер31.53 Kb.
Нова възможност за обществените библиотеки

Проект INELI Balkans

Future libraries – Гърция

Прессъобщение

Библиотеките са не само част от информационното общество и културния живот,

те са важни и за местните икономически инициативи.Библиотеките се превъщат в места за хората, които действат!

Във време на финансова криза и политическа несигурност, в зона на намаляващи възможности и неясни перспективи, Мрежата от Библиотеки на бъдещето и техните приятели открива нови пътища и създава нови възможности за избор, като подпомага живота на местните общности.Библиотеки на бъдещето (Future libraries) се очертава като жива общност , която постоянно приобщава нови библиотеки и нови градове. Ден след ден все повече хора от различни възрасти и произход, от най-малките, току-що проходили деца с техните родители, тийнейджъри и студенти, до хора на свободна практика, творчески професии, доброволци и пенсионери се свързват с местните обществени библиотеки чрез тази бързо растяща мрежа, която в момента се състои от 140 обществени и общински библиотеки и приблизително 7000 членове.

Извън пределите на Гърция: Стартиране на проект INELI-Balkans

След три години плодотворна работа в Гърция, финансирана от Фондация Ставрос Ниаркос, неправителствената организация Библиотеки на бъдещето получи грант от Фондация Бил и Мелинда Гейтс, за да достигне до библиотечни мрежи на Балканите чрез новия проект INELI-Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region – Международна мрежа от развиващи се библиотечни иноватори на Балканите).

Проектът INELI-Balkans ще събере заедно библиотечни общности от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Бивша югославска република Македония, Косово, Монтенегро, Румъния, Сърбия, Словения и Гърция, за да развият устойчива мрежа, която насърчава сътрудничество и иновации, електронно учене и експерименти с нови идеи.

Като привлича иновативния потенциал, наличен сред библиотечните специалсити, и като стъпва на модела на Библиотеки на бъдещето, INELI-Balkans ще бъде „инкубатор“ на уменията, необходими за библиотечните иновации и трансформацията на Балканите.

Проектът ще изгради капацитет на мрежата чрез следните основни дейности:


 • Оценка на нуждите на библиотеките

 • Чрез работата на групата координатори от отделните страни (посланици на библиотеките), INELI-Balkans ще отчита особеностите на балканските страни и ще адресира проблемите на библиотеките на национално равнище.

 • Чрез специална платформа за електронно обучение и с помощта на наставници от библиотечния и други сектори, обучението ще бъде фокусирано върху уменията на новите библиотечни лидери да осигуряват стратегическо планиране и да разработват услуги.

 • Награди за иновации

 • Избрани проектни предложения за нови услуги, подготвени от обучаемите, щe получат начално финансиране за тяхното осъществяване.

 • Организиране на събития в мрежата

 • Конференции и уъркшопи на живо, учебни посещения и взаимодействия с експерти ще обогатят опита и доверието между участниците в проекта.

Проектът INELI-Balkans ще създаде рамка за непрекъснатото търсене на партньорства и съфинансиране, за работа с библиотечната общност, за обучение на партньори, доставчици на технологии и услуги, и преди всичко, за инициативи и творчество на местно ниво.

Днес местните общности, хората, които нямат завършено образование, етническите малцинства и много други хора на Балканите повече от всякога се нуждаят от обществени библиотеки, които се стремят да им предоставят обучения, знания и мрежи, за да им помогнат да успеят в условията на диверсифицирана икономика.

Проектът INELI-Balkans е замислен като уникална платформа, която мотивира и събира заедно нови таланти, местни движения и утвърдени организации , които преоткриват Балканските библиотеки и техните общности. Това устойчиво Балканско библиотечно партньорство ще подкрепя откритостта и адаптивността, които са решаващи за разработване на решения както за хората, така и за общественото, за културното и икономическото развитие.11 “посланически организации“:

 • Албания: Албанска библиотечна асоциация

 • Босна и Херцеговина (Федерация Босна и Херцеговина): Обществена и университетска библиотека „Дервиш Сушич“ – Тузла

 • Босна и Херцеговина (Република Сръбска): Национална и университетска библиотека на Република Сръбска

 • България: Българска библиотечно-информационна асоциация

 • Хърватия: Обществена библиотека, гр. Риека

 • Бивша югославска република Македония: INNOVA Lib

 • Косово - Eventor Hub

 • Монтенегро: Библиотечна асоциация на Монтенегро

 • Румъния: Национална библиотека на Румъния

 • Сърбия: Градска библиотека – Белград

 • Словения - Zavod Jara

Научете повече за INELI-Balkan на www.futurelibrary.gr/INELI-Balkans


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница