Оплешивяване и борбата с него използвайки продуктите на флпДата09.01.2018
Размер83.54 Kb.
ОПЛЕШИВЯВАНЕ И БОРБАТА С НЕГО ИЗПОЛЗВАЙКИ ПРОДУКТИТЕ НА ФЛП

ФОРМИ НА АЛОПЕЦИЯ/ОПЛЕШИВЯВАНЕ/ 

Алопецията-това е патологичното окапване на косата. Причините за това,защо човек на фона на едно добро здраве започва да губи косата си,могат да се разделят на 2 основни групи:външни и вътрешни. Към вътрешните причини се отнасят хормоналният и ендокринният дисбаланс,автоимунните процеси,генетичната предразположеност,а към външните – стрес,инфекция,физическа травма,въздействие на токсични вещества и др.
Често се наблюдава съчетание от няколко фактора,което води до косопад. В зависимост от това каква е причината се различават няколко форми на алопеция. Най-разпространената от тях е андрогенната алопеция,която се среща както при мъжете така и при жените. Приблизително 95% от всички с косопад страдат от този вид алопеция. Следващата по дял е гнездовидната алопеция/4%/. Всички други типове алопеция взети заедно са около 1% от общия дял.

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ

Половите хормони сами по себе си не притежават супресивни или стимулиращи въздействия на космените фоликули. Така например естрогените стимулират растежа на космите на главата,но затормозяват растежа им по другите участъци на тялото. Андрогените от своя страна стимулират растежа на брадата,мустаците и растителността по тялото,като единствено подтискат растежа на косата. Това как този или онзи полов хормон ще влияе на дадения космен фоликул се определя от генетическите особености на конкретния фоликул. Андрогенната алопеция е най-разпространената причина за оплешивяването на мъжете и за прореждането на косата при жените. В развитието на андрогенната алопеция основната роля принадлежи на 5-алфа-редуктаза- фермент,който превръща тестостерона в дехидротестостерон/ДХТ/.
ДХТ съкращава фазата на растеж на космения фоликул,миниатюризира го и води до постепенната му атрофия. Едновременно с това се съкращава продължителността на жизнения цикъл на косъма- в резултат на което се наблюдава обилен косопад. Изследванията показват ,че нивото на андрогените у жените с андрогенна алопеция много често не превишават референтните стойности. Това говори за следното,че в патогенезата на андрогенната алопеция основна роля играе повишената чувствителност на фоликулите към действието на ДХТ. При мъжете с ДХТ-чувствителните фоликули се намират на темето –с което се обяснява характерното мъжко оплешивяване. Докато женската андрогенна алопеция носи дифузен характер и рядко стига до плешивост.

ГНЕЗДОВИДНА АЛОПЕЦИЯ или ALOPECIA AREATA/АА/

Тя се среща както при мъжете така и при жените,дори има случаи и при деца. АА обикновено започва с появата на няколко кръга/гнезда/ лишени от косми,като те могат да засягат и други области освен косата. При повечето тя отзвучава след година или дори по-рано. При някои поразените участъци започват да растат отново,но се появяват други кръгове. При други оплешивяването прогресира-съществуващите кръгове се увеличават и се появяват нови.
Причините за възникването на АА и механизма на развитието и, до този момент все още не са изяснени докрай. Много факти показват ,че АА е автоимунно заболяване,при което клетките от собствената имунна система възпрепятстват растежа на космите от космената луковица. Определена роля играят и наследствените фактори.

КОСОПАД НА ОТСЛАБНАЛИ КОСМИ

Това е вид алопеция,при която космите постоянно падат в резултат от много силното опъване,често в резултат на силно опънати прически.

КОСОПАД В РЕЗУЛТАТ НА СТРЕС

При внезапен и силен стрес може да се получи забавяне на ръста на космите и дори забележителен косопад. Стресът принуждава голяма част от фоликулите да излязат от фазата на покой и след няколко месеца да пораснат по едно и също време.

ВНЕЗАПЕН КОСОПАД

Загуба на коса намираща се в активна фаза на растеж в резултат от въздействието на химикали и радиация. Това се наблюдава при хора подложили се на химиотерапия или лъчетерапия. Страничните действия на някои лекарства също могат да доведат до обилен косопад.

УВРЕДЕНА КОСА

Вътрешността на косъма е от мек кератин,затова за да се обезпечи механичната здравина той е завит с кутикула,която представлява няколко слоя прозрачни люспи от кератин ,който е значително по-твърд. При нормалната коса люспичките плътно прилягат една към друга,затова космите изглеждат блестящи,здрави и лесно се разчесват.Студеното/химическото/къдрене,боядисването,пресушаването и другите въздействия предизвикват отслояването на люспите – в резултат на което те се приповдигат. Това предизвиква заплитане на космите и създава трудности при разчесване. В някои случаи се появяват косми напълно лишени от кутикула.Те обикновено започват да “цъфтят”и се късат близо до корена. При това фуликулът остава здрав и растежа на косъма продължава.

ДРУГИ ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАД Загубата на коса може да бъде предизвикана и от различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания. При повечето от тези случаи след отстраняването на причината,растежът на косата се възстановява.

СРЕДСТВА ЗА КОИТО СЕ СЧИТА ,ЧЕ СА НЕСЪМНЕНО ЕФЕКТИВНИ В БОРБАТА С КОСОПАДА

1.Миноксидил/Rogaine,Regaine/ и други негови аналози.
2. Блокатори на ДХТ и други антиандрогени.
3. Средства засилващи пролиферативните процеси в епидермиса.
4.Противовъзпалителни вещества.
5.Други средства 

МИНОКСИДИЛ
Препаратът първоначално се използва като лекарство за лечение на хипертония. При това като съпътстващ ефект се наблюдава усилен растеж на коса. Upjohn Company от САЩ е разработила на базата на миноксидила препаратът Rogaine(Regaine),който сега широко се използва като средство срещу оплешивяване. Миноксидил-ът увеличава фазата на растеж на космените фоликули и предизвиква увеличение на атрофичните фоликули.
За да може да се постигнат видими резултати е необходимо продължително използване на препарата. Възстановяването на косата се наблюдава при 30% от хората ,докато при другите се наблюдава появата на къси мъхести коси. Най-добре се повлиява женската андрогенна алопеция/40%/,а така също и мъжката андрогенна алопеция с прореждане на косата на темето. При продължително съществуваща, гладка плешивина,миноксидилът е малко ефективен.
Използва се във вид на 2% или 5% разтвор във вода или пропиленгликол,като се нанася на кожата на главата два пъти на ден-сутрин и вечер. Той е безцветен и няма мирис и бързо се абсорбира. Първите резултати се наблюдават след тримесечно непрекъснато третиране,а забележителен резултат има след поне 1 година. Ако лечението се прекрати то и ефекта изчезва,а състоянието се възстановява. Неотдавна се появиха и препарати в които миноксидила е комбиниран с Retin A. Ретиноидите играят важна роля в изменение на статуса на регресиращия фоликул. Предполага се ,че те засилват епителната и съдова полиферация,удължават анагенната фаза на цикъла на растеж на косата,а също способстват за абсорбцията на миноксидила.
АМИНЕКСИЛ /AMINEXIL,DERCAP/ - структурен аналог на миноксидила,който е разработен от L^Oreal Vishy Lab. По данни от клинически изследвания,аминексил намалява загубата на коса при 8% от мъжете и 66% от жените.Има вече и шампоан с аминексил.

АНТИАНДРОГЕНИ- БЛОКАТОРИ НА ДХТ

Антиандрогените възпрепятстват взаимодействието на дехидротестостерона /ДХТ/ с рецепторите на клетките на космените фоликули. Най-разпространените антиандрогени които се използват при лечението на андрогенната алопеция се явяват блокатори на 5-алфа-редуктаза-фермента,който отговаря за превръщането на тестостерона в дехидротестостерон. В организма присъстват два вида 5-алфа-редуктаза. Те се съдържат предимно в кожата и космените фоликули и в простатната жлеза. Кожния тип отговаря за появата на акне и оплешивяването,а гениталния –за половите функции. При жените,страдащи от андрогенна алопеция,често става въпрос за хиперандрогенен синдром,при който има съчетание на повишено окосмяване на лицето със опадване на косата и акне. При такива жени лечението с антиандрогени дава особено добри резултати.

РОЯЛ ДЖЕЛИ
Едно много ценно качество на пчелното млечице е ,че редуцира излишъка от андрогени при жените в естрогени и естрогените при мъжете в андрогени. Т.е. пчелното млечице е чудесно средство за превръщане на жената в жена и мъжът в мъж.Затова е задължително употребата му при алопеция и при полови смущения.

ФОРЕВЪР ПРО 6 (В момента ВИТОЛАЙЗ за мъже)
Този продукт може да се използва както от мъже страдащи от андрогенна алопеция така и от жени. Екстрактът от Saw Palmeto,който той съдържа,блокира както 5-алфа-редуктазата,така и свързаният ДХТ с рецепторите на клетките. Може би всички знаете ,че ПРО-6 се използва при хиперплазия на простатата,но той не е токсичен и може да се използва и от жени. При използването му количеството на ДХТ,свързано с рецепторите,се намалява поне два пъти.
Тук можем да добавим и едно растение което може да се използва още със същата цел. Това е копривата,като екстракта от нея също блокира 5-алфа-редуктазата.

ЗЕЛЕНИ ПОЛЯ,ДЖИН ЧИЯ
Съдържат фитоестрогени които блокират 5-алфа-редуктаза и намаляват влиянието на андрогените.

ПРОЛИФЕРАТНИ ПРОЦЕСИ

Растежът на косата и обновлението на кожата са тясно свързани един с друг. Това е обусловено от техните анатомични и физиологични общности. Затова веществата засилващи делението на клетките на кожата и способстващи нейното обновление ще бъдат стимулатори на растежа на косата. Такива добавки са АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ за пиене,ФОРЕВЪР ФРИДЪМ/увеличава растежа на косата и заздравява косъма,МСМ е необходим за изграждането на белтъчните блокове,които осигуряват здрава коса/ и А-бета-кар-Е. Ретиноидите стимулират обновлението на кожата и засилват синтеза на колагена. Способстват за изчезването на ранните признаци на фотостареенето. Затова те благотворно влияят на растежа на косата.

ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА

Омега-3 мастните киселини влияят добре/подобряват структурата на косъма и предпазват косата от изсушаване и чупливост/,а също миенето на косата с шампоана с алое и жожоба и третирането на косата с Фърст и МСМ гел/маслото от чаено дърво е добро средство срещу бактериите и микроорганизмите,които водят до косопад,а МСМ подпомага образуването на кератин-белтък,който е основна съставка на косата/.
ДРУГИ СРЕДСТВА
ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА - Фолиевата киселина може да се използва при прогресираща загуба на коса/орално 1мг/кг на ден/. Тя помага да изчезнат петната плешивина. ФК е необходима за нормалното развитие на клетките в различните тъкани и органи,включително и космените фоликули. Тя може да е полезна при някои видове алопеция предизвикани или от недостиг на фолиева киселина в организма или от недостиг на коферменти,необходими за синтеза на ДНК.
АЛОЕ ВЕРА гелът освен ,че е имуностимулатор е и имуномодулатор,така че при продължителна употреба подобрява автоимунните процеси при някои видове алопеция. Употребата на Поместин пауър и Лициум плюс ликвидират свободните радикали. Свободните аминокиселини в алоето за пиене и за третиране на косата подхранват косъма и го тонизират. Алоето съдържа и противовъзпалителни ензими и е по същество антибактериално,антивирусно и антимикотично.
ГИНКО ПЛЮС –оказва влияние на кръвотока хранещ космените фоликули. В състава на ГП има два основни класа вещества-биофлавоноиди и терпени. Биофлавоноидите се характеризират с много полезни свойства:повишават абсорбцията на витамин С,който подобрява циркулацията на кръвта,укрепва стените на кръвоносните съдове и притежава антибиотик-подобни свойства. Те вероятно понижават нивото на холестерина и се явяват мощни противовъзпалителни агенти. Терпените инхибират тромбоцит-активиращия фактор,основния медиатор на възпалителните реакции,а също влияят на агрегацията на тромбоцитите. Съставките на препарата предизвикват и други положителни реакции на косата,включително и възвръщане на естествения и цвят

ДРУГИ ДОБАВКИ КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМ
Пробиотик,Абсорбент С/подобрява кръвоснабдяването на кожата на главата/,Натурални минерали/Цинкът стимулира растежа на косата чрез усилване на имунната функция,а медта действа съвместно с цинка за подпомагане растежа на косата. Медта като съдържание е най-висока в космения фоликул в сравнение с другите тъкани,освен това е важен компонент на редица ферменти на кожата и е необходима за синтеза на меланина./,Ехинацея плюс,Полен
Витамин В6 и цинка съвместно инхибират 5-алфа- редуктазата,а витамините от групата на В са важни за здравето и растежа на косата.

Вижте и програмата за ПЪРХОТ.

Ползвайте повече соеви продукти при които естрогените и соевия лецитин подпомагат оздравяването.
Зеления чай намалява косопада.
Хвощът е добър източник на силиций,необходим за здрава и блестяща коса.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница