От „Радисън груп“ оод, еик 131276760



Дата27.07.2017
Размер258.88 Kb.
#26680
Уведомление за план по чл.31, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие и чл.10, ал.1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Д.В. бр.73 от 2007 г.)

От

Радисън груп“ ООД, ЕИК 131276760



относно: ПУП-ПРЗ за изграждане на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър”
1. Контакт с възложителя:
1.1. Име на физическото лице

Радисън груп“ ООД, ЕИК 131276760



гр.София, район „Средец”, бул. „Цар Освободител“, №33
2. Обща информация за предложеният план:

2.1. Основание за изготвяне на плана, програмата и проекта - нормативен или административен акт:

Необходимостта от разработването на настоящата информация е във връзка с писмо Изх. №8271/04.12.2014 на РИОСВ-Бургас. Съгласно чл.31 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР – ДВ, бр.77/2002 г. с последващи изменения) и на основание чл.2, ал.1, т.1 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценката за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, наричана за краткост Наредбата за ОС (ПМС №201/2007г., обн. ДВ, бр.73/2007г.) план „ПУП-ПРЗ за изграждане на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър” подлежи на процедура по оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ОС).


Инвестиционната идея предвижда изграждане на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър, при спазване на следните градоустройствени показатели: Кпл. – до 40 %; Кинт. – до 2,00; Нк – до 17,5 и минимално озеленяване 50 %. Общият брой на леглата за двете сгради ще е 130 бр. Предвижда се ситуиране на снек бар в партера на жилищната сграда и ресторант в партера на хотела. Жилищната сграда хотела ще бъдат свързани помежду си в сутерена. Предвижда се ситуиране на подземен паркинг с капацитет 16 паркоместа, и обособяване на 10 паркоместа в границите на имота.

Басейнът е разделен на три секции – голям басейн, малък басейн и детски басейн, които са взаимосвързани и ще се изпълнят с монолитна стоманобетонна конструкция с фундаментна плоча и стоманобетонови стени, с филтърно помещение и компенсаторен резервоар. Облицовката е с керамични плочки. Компенсаторният резервоар и филтърното са разположени под земята, непосредствено до басейните.

Имотът е с обща площ 3000 кв.м., с трайно предназначение на територията: „урбанизирана“ и начин на трайно ползване „незастроен имот за жилищни нужди“.

За присъединяването на имота към електроразпределителната мрежа на „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД възложителят е сключил Предварителен договор №1120868935/08.12.2014 г. с електроразпределителното дружество. Присъединяването ще се осъществи чрез включване към електропровода, захранващ съседните до имота сгради.

В близост до имота има изграден водопровод, към който ще бъде изградено водопроводно отклонение за включване на сградите към водоснабдителната система, за което има сключен с „ВиК“ ЕАД Предварителен договор за присъединяване към водоснабдителна мрежа, посредством временно водопроводно отклонение за нуждите на строителството.

От ДНСК е издадено Разрешение за ползване №ДК-07-Б 145/18.06.2013 г. за Строеж „Подмяна на съществуващ уличен водопровод Е Ф110 в участъка от съществуващ водопровод чугун Ф100 по улица 53045.503.138 до УПИ V-1111, кв.5 по плана на гр.Обзор, Южен плаж, община Несебър. Кметът на Община Несебър предоставя и дава съгласието си за включване и безсрочно ползване на „Радисън груп“ ООД на уличния водопровод (Декларация с изх.№Н2-УТ-8275/03.12.2014 г).

При експлоатацията на обекта се образуват битово-фекални отпадъчни води, които се предвижда фа се включват в канализационната система на населеното място, която отвежда отпадъчните води за пречистване в ПСОВ-Обзор.

От ДНСК е издадено Разрешение за ползване от 29.12.2008 г. за Строеж „Крайбрежна алея с канализационен колектор Ф500, гр.Обзор-Южен плаж, I-ви етап „Канализационен колектор Ф500 с помпени станции“. Кметът на Община Несебър предоставя и дава съгласието си за включване и безсрочно ползване на „Радисън груп“ ООД на канализационния колектор (Декларация с изх.№Н2-УТ-7926/19.11.2014 г).

Подгряването на вода за битови цели ще се извърши с електрически бойлери. Отоплението и охлаждането ще става с климатични инсталации, използващи само разрешени хладилни агенти.

Имотът е осигурен с улици от запад, юг и изток и не се налага изграждане на нова инфраструктура за осигуряване на транспортен и пешеходен достъп.

При изготвянето на проекта ще се съблюдават нормите на ЗУТ, ЗУЧК, Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, както и изискванията на Наредба №8 за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове.

Реализирането на плана ще доведе до повишаване качеството на туристическите услуги в района, както и повишаване интереса на летуващите към този район чрез увеличаване капацитета и комфорта на предлаганата леглова база. Обектът може да бъде в тясна връзка със съществуващите и новопроектирани курортни образувания в региона, тъй като той ще разширява комплекса от предлагани курортни услуги и развлечения в региона, най-вече с прекрасната си панорама, комфортни условия за отдих, близост до Черноморското крайбрежие и природни забележителности и всичко това в съчетание с много добре развита инфраструктура.

От Община Несебър за имота има издадена скица-виза №241/28.04.2005 г. за проучване и проектиране на хотел в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, община Несебър, при спазване на следните градоустройствени показатели: Кпл. – до 40 %; Кинт. – до 2,00; Нк – до 17,5 и минимално озеленяване 50 %.

Кметът на Община Несебър е издал Заповед №308/16.03.2005 г., с която одобрява частично изменение на ПУП-ПРЗ за имот пл.№1195 по плана на гр.Обзор – Южен плаж, като се обособява УПИ II-1195 за „Курортно строителство в кв.5 на площ от 2944,98 кв.м., както и установяване на новопредвидени застройки в режима на високоетажно свободно застрояване при установяване на следните градоустройствени показатели: Кпл. – до 40 %; Кинт. – до 2,00; Нк – до 17,5 и минимално озеленяване 50 %.

Предвижда се стартиране на процедура за издаване на разрешение за строеж, по реда на раздел III от Закона за устройство на територията, от Гл.Архитект на Община Несебър.
Основните процеси, предвиждани в плана включват:


  • Проектиране на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър;

  • Съгласуване на проекта с ТСУ – Община Несебър;

  • Окончателният проект, предвид чл. 49 Наредба №8 ще се изработи въз основа на приетия предварителен проект, становищата на СДКО и експлоатационните дружества, решението на ОбЕСУТ Община Несебър и скица на имота, съобразена с проектното решение и определената площадка, издадена и заверена от Общинска служба „Земеделие” към МЗХ;

  • Реализация на инвестиционното предложение при положително становище на Община Несебър и след утвърждаване на проекта;

Строителството ще се извършва при реализиране на следните процеси:



  • Създаване на плътни ограждения преди започване на строителството около имота, с цел запазване състоянието на съседните парцели по време на строителството на сградите;

  • Извършване на строителните дейности при съблюдаване на всички действащи правилници, изисквания и нормативи за екологично строителство - Кпл. – до 40 %; Кинт. – до 2,00; Нк – до 17,5 и минимално озеленяване 50 %;

  • Монтиране на слънчеви батерии на покривите на сградите за отопление на вода за битови нужди, която при необходимост ще се доподгрява с електроенергия;

  • Полагане на топлоизолационни материали по външните стени за постигане на оптимални топлотехнически показатели на сградите, с цел икономия на енергия при климатизация на помещенията;

  • Провеждане на рекултивационни мероприятия след завършване на строителството;

  • Създаване на тревни площи и градини с цветя.

  • Спазването на тези мероприятия ще доведе до минимални въздействия върху околната среда и най-вече физическата ерозия на почвата се ограничава до 30 % от общата площ на имота.

Строителството на сградите, включва следните процеси:

  • Подготвителни работи;

  • Изкопни работи за полагане основите;

  • Строителни работи, а именно полагане на арматура, изливане на бетони, съгласно конструкциите на сградите, зидарии и др. до изграждане на покривите. Измазване на сградите вътрешно и външно, като се следи за полагане на изискуемите топлоизолационни материали, с цел икономии на топлина през зимата и на електроенергия за поддържане на климатичните условия в сградите през лятото;

  • Имотът е осигурен с улици от запад, юг и изток и не се налага изграждане на нова инфраструктура за осигуряване на транспортен и пешеходен достъп.

  • Захранването с питейна вода и електричество ще стане чрез тръбопровод и ел.провод, явяващи се отклонение от инфраструктурната мрежа, изградена в регулацията на населното място за обслужване на съседните до имота сгради.


2.2. Период на действие и етапи на изпълнение на плана, програмата и проекта

Влезлите в сила план за регулация и план за застрояване, като вид подробен устройствен план имат безсрочно действие, което може да бъде прекратено само с влизане в сила на негово изменение или нов план. Етапите на изпълнение на подробния устройствен план са регламентирани в Закона за устройство на територията.

За реализирането на инвестиционното предложение за изграждане на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн, се предвиждат няколко фази и етапи на проектирането на ПУП-ПРЗ:

Първата фаза е предварителен проект на ПУП, изготвен въз основа на подадените от Общината изходни кадастрални и специализирани данни, като база за създаване на опорен план, и тя реално да завърши в срок от 5 месеца, което е предмет на настоящото разглеждане.

Втората фаза ще представляват окончателните проекти на ПУП и тези за инфраструктурата. Тя ще започне след приемането на предварителния проект и ще завърши в срок от три месеца.

Следващите фази на проектирането ще представляват проектите на вилните сгради и подобектите към тях.

Сроковете за одобряване на плана са определени от чл. 129 от ЗУТ. Подробния устройствен план съгласно чл. 128 се одобрява със заповед на Кмета на общината в 14 дневен срок след приемането на проекта от Общинския експертен съвет. Съгласно чл. 130 от ЗУТ заповедта за одобряване на ПУП по чл.128 се обявява на заинтересованите лица при условията и по реда на Гражданския процесуален кодекс. За представяне на писмени възражения от заинтересованите лица е определен 14 дневен срок. Възложителят е уведомил всички заинтересовани страни за инвестиционното си намерение чрез обява в местния вестник и поместени материали на сайта на Община Несебър.

Съгласно чл. 13 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми – Наредбата за ЕО, настоящата процедурата по преценяване необходимостта от извършване на екологична оценка включва изискване на становище от органите на Министерството на здравеопазването, при необходимост – на общинските органи и други специализирани органи по преценка на компетентния орган.

Съгласно чл. 15 от Наредбата за ЕО компетентният орган предоставя решението по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на възложителя на плана/програмата със задължение за обявяването му в 3-дневен срок от получаването чрез страницата на възложителя в интернет и/или по друг подходящ начин, включително по начина за обявяване на заданието за плана/програмата, предвиден в съответния специален закон (обнародване, публикуване в официален бюлетин и пр.), и предоставя информация за решението и за достъпа до него чрез поставяне на съобщение на страницата на МОСВ и/или РИОСВ в интернет и в сградата си.
2.3. Териториален обхват (национален, регионален, областен, общински, за по-малки територии) с посочване на съответните области и общини

Инвестиционното предложение ще се реализира в УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър. Имотът е с обща площ 3000 кв.м., с трайно предназначение на територията: „урбанизирана“ и начин на трайно ползване „незастроен имот за жилищни нужди“.

Реализацията на плана не предполага трансгранично въдействие.


поземлен имот с идентификатор 53045.503.122

2.4. Засегнати елементи на Националната екологична мрежа (НЕМ)

Теренът, предвиден за реализация на разглеждания план не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии и в защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположени са защитена зона BG 0002043 “Емине” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-560/21.08.2009 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр.69/2009г.), изм. Заповед № РД-76/28.01.2013г. (ДВ, бр.10/2013г) и защитена зона BG 0001004 “Емине-Иракли” за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна приета, с РМС №802/04.12.2007 г. (ДВ, бр. 107/2007 г.).



Целите на опазване на ЗЗ “Емине” са:

• Запазване на най-важните местообитания и коридори за мигриращите видове птици в района, както и местообитания на видове птици застрашени на ниво Европейски съюз предмет на опазване в рамките на защитената зона;

• Запазване на естественото състояние на природните местообитания и местообитанията на видове, предмет на опазване в рамките на защитената зона, включително и на естествения за тези местообитания видов състав, характерни видове и условия на средата;

• Възстановяване на площта и естественото състояние на приоритетни природни местообитания и местообитания на видове, както и на популации видовете, предмет на опазване в рамките на защитената зона.

Предмет на опазване:

Видове по чл. 6, ал. 1, т. 3, определени в приложение 2 на Закона за биологичното разнообразие:черногуш гмуркач (Gavia arctica), розов пеликан (Pelecanus onocrotalus), къдроглав пеликан (Pelecanus crispus), среден корморан (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), малък корморан (Phalacrocorax pygmeus), малък воден бик (Ixobrychus minutus), бял щъркел (Ciconia ciconia), осояд (Pernis apivorus), черна каня (Milvus migrans), червена каня (Milvus milvus), ръждив ангъч (Tadorna ferruginea), бяла лопатарка (Platelea leucorodia), блестящ ибис (Plegadis falcinellus), ръждива чапла (Ardea purpurea), белоглав лешояд (Gyps fulvus), орел змияр (Circaetus gallicus), тръстиков блатар (Circus aeruginosus), полски блатар (Circus cyaneus), Степен блатар (Circus macrourus), ливаден блатар (Circus pygargus), късопръст ястреб (Accipiter brevipes), малък горски водобегач (Tringa glareola), белоопашат мишелов (Buteo rufinus), Малък креслив орел (Aquila pomarina), голям креслив орел (Aquila clanga), царски орел (Aquila heliaca), скален орел (Aquila chrysaetos), малък орел (Hieraaetus pennatus), орел рибар (Pandion haliaetus), белошипа ветрушка (Falco naumanni), ловен сокол (Falco cherrug), сокол скитник (Falco peregrinus), ливаден дърдавец (Crex crex), сив жерав (Grus grus), кокилобегач (Himantopus himantopus), турилик (Burhinus oedicnemus), кафявокрил огърличник (Glareola pratincola), каспийска рибарка (Sterna caspia), гривеста рибарка (Sterna sandvicensis), речна рибарка (Sterna hirundo), дебелоклюна рибарка (Melanocorypha calandra), черна рибарка (Chlidonias niger), белочела рибарка (Sterna albifrons), бухал (Bubo bubo), козодой (Caprimulgus europaeus), земеродно рибарче (Alcedo atthis, синявица (Coracias garrulus), сив кълвач (Picus canus), черен кълвач (Dryocopus martius), сирийски пъстър кълвач (Dendrocopos syriacus), среден пъстър кълвач (Dendrocopos medius), черношипа ветрушка (Falco tinnunculus), обикновен буревестник (Puffinus yelkouan), дебелоклюна чучулига (Melanocorypha calandra), късопръста чучулига (Calandrella brachydactyla), горска чучулига (Lullula arborea), полска бъбрица (Anthus campestris), белобуза рибарка (nias hybridus), черногърбо каменарче (Oenanthe pleschanka), голям маслинов присмехулник (Hippolais olivetorum), ястребогушо коприварче (Sylvia nisoria), полубеловрата мухоловка (Ficedula semitorquata), червеногърба сврачка (Lanius collurio), черночела сврачка (Lanius minor), белочела сврачка (Lanius nubicus), малка бяла чапла (Egretta garzetta), малка чайка (Larus minutus), малка черноглава чайка (Larus melanocephalus), градинска овесарка (Emberiza hortulana).

Видове по чл.6, ал. 1, т. 4: голям гмурец (Podiceps cristatus), малък гмурец (Phalacrocorax carbo), червеногуш гмурец (Podiceps grisedena), зимно бърне (Anas crecca), звънарка (Bucephala clangula), черноврат гмурец (Podiceps nigricollis), сива чапла (Ardea cinerea), обикновена гага (Somateria mollissima), голяма белочела гъска (Anser albifrons), бял ангъч (Tadorna tadorna), голям корморан (Phalacrocorax carbo), зеленоножка (Gallinula chloropus), фиш (Anas Penelope), малка черногърба чайка (Larus fuscus), брегова лястовица (Riparia riparia), ням лебед (Cygnus olor), зеленоглава патица (Anas platyrhynchos), червеноклюна потапница (Netta rufina), кафявоглава потапница (Aythya ferina), качулата потапница (Aythya fuligula), планинска потапница (Aythya marila), среден нирец (Mergus serrator), малък ястреб (Accipiter nisus), обикновен мишелов (Buteo buteo), северен мишелов (Buteo lagopus), черношипа ветрушка (Falco tinnunculus), обикновен пчелояд (Merops apiaster), лятно бърне (Anas querquedula), орко (Falco subbuteo), лиска (Fulica atra), стридояд (Haematopus ostralegus), речен дъждосвирец (Charadrius dubius), обикновена калугерица (Vanellus vanellus), голям горски водобегач (Tringa ochropus), среден морелитник (Stercorarius parasiticus), крещалец (Rallus aquaticus), чайка буревестница (Larus canus), жълтокрака чайка (Larus cachinnans), голям нирец (Mergus merganser), речна чайка (Larus ridibundus), шилоопашата патица (Anas acuta).
Защитена зона “Емине – Иракли” обхваща странични разклонения на планинската верига Стара планина с покрайнините й, които се разпростират до Черно море при Нос Емине и прилежащите му територии. Нивото на фрагментация на земята е ниско и естествени и полу-естествени местообитания покриват почти цялата територия на мястото.

Единствената застроена територия е малкото селце Емона, разположено близо до носа и малък комплекс с бунгала, разположен в близост до единственият естуар на територията на мястото – на плажа Иракли. Основните типове земеползване на територията на мястото са широколистни гори, пасищни територии обрасли с храсти, сухи ливади (код 6210), брегови местообитания и също така някои екстензивни, предимно изоставени земеделски земи (лозя, бадемови градини, малки изорани парцели). Възстановяването и поддържането на екстензивните селскостопански практики в изоставените земеделски земи е от огромно значение за опазването на основни типове местообитания на видове като Elaphe quatrolineata sauromates, Testudo hermanni, Testudo graeca. Повечето широколистни гори са термофилни дъбови гори от хабитатен тип с код 91М0 и по-малка територия е обхваната от местообитания с код 91АА, а в основната част от мястото при местата с по-висока надморска височина си срещат територии, заемани от мезофилни гори, представляващи местообитания от тип 91S0 и 91G0. През централната част на мястото тече малка рекичка и образува единственият за територията на мястото малък естуар (код 1130) на плажа Иракли. По течението на реката се срещат влажни гори със смесени характеристики, преминаващи между местообитания с кодове 91А0 и 91F0. Крайбрежните местообитания са стръмни скали с ендемични видове от Limonium spp. (код 1240), почти навсякъде е представен участък с годишна растителност от наносни линии (код 1210) и в района на плажа Иракли се срещат бели дюни (код 2120) и ембрионични дюни (код 2110).



Предназначение

Защитената зона се създава с цел:

• Запазване на площта на природните местообитания и местообитанията на видове и

техните популации, предмет на опазване в рамките на защитената зона.

• Запазване на естественото състояние на природните местообитания и местообитанията на

видове, предмет на опазване в рамките на защитената зона, включително и на естествения

за тези местообитания видов състав, характерни видове и условия на средата.

• Възстановяване при необходимост на площта и естественото състояние на приоритетни

природни местообитания и местообитания на видове, както и на популации на видовете,

предмет на опазване в рамките на защитената зона.



Обекти на опазване

Местообитания:

1110 Постоянно покрити от морска вода пясъчни и тинести плитчини

1130 Естуари

1140 Тинесто-песъчливи крайбрежни площи, които не са покрити или са едва покрити с

морска вода

1170 Съобщества с кафяви, червени и зелени водорасли по скалисти морски дъна

1210 Едногодишна растителност върху морски крайбрежни наноси

1240 Стръмни морски скали, обрасли с ендемични видове Limonium

2110 Зараждащи се подвижни дюни

2120 Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица (бели дюни)

3260 Равнинни или планински реки с растителност от Ranunculion fluitantis и Callitricho-Batrachion

5210 Храсталаци с Juniperus ssp.

6110 * Отворени калцифилни или базифилни тревни съобщества от Alysso-Sedion albi.

6210 * Полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик (Festuco-Brometalia) (*важни местообитания на орхидеи)

8330 Подводни или частично подводни морски пещери

9180 Смесени гори от съюза Tillio-Acerion върху сипеи и стръмни склонове

91AA Източни гори от космат дъб

91F0 Крайречни смесени гори от Quercus robur, Ulmus laevis и Fraxinus excelsior или Fraxinus angustifolia покрай големи реки (Ulmenion minoris)

91G0 * Панонски гори с Quercus petraea и Carpinus betulus

91M0 Балкано-панонски церово-горунови гори

91S0 Западнопонтийски букови гори

92AO Крайречни гори от Salix alba и Populus alba



Бозайници - Европейски вълк (Canis lupus), Видра (Lutra lutra), Дългоух нощник (Myotis bechasteini), Муткур (Phocoena phocoena), Малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), Лалугер (Spermophilus citellus), Афала (Tursiops truncatus), Пъстър пор (Vormela peregusna) Земноводни и влечуги - Червенокоремна бумка (Bombina bombina), ивичест смок (Elaphe quatuorlineata), Леопардов смок (Elaphe situla), Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis), Шипоопашата костенурка (Testudo Hermanni), Шипобедрена костенурка (Testudo graeca), Голям гребенест тритон (Triturus karelinii)

Риби - Резовски карагьоз (Alosa tanaica), Белч (Alosa maeotica), Alosa agone, Alosa immaculata.

Безгръбначни животни - Бисерна мида (Unio crassus), Вертиго (Vertigo angustior),

Вертиго (Vertigo moulinsiana), Лицена (Lycaena dispar), Обикновен сечко (Cerambyx cerdo), Бръмбар рогач (Lucanus cervus), Буков сечко (Morimus funereus), Осмодерма (Osmoderma eremita), Алпийска розалиа (Rosalia alpine),



Растения

Според Стандартния формуляр на Защитената зона, с респонденти Федерация зелени Балкани (2006 и актуализация 2008) предмет на опазване в тази зона е видът Татарско диво зеле (Crambe tataria). Други значими растителни видове са:

Извит магарешки бодил (Carduus uncinatus), Критска креса (Cressa cretica), Лепидотрихум (Lepidotrichum uechtritzianum), Лъскава камилска трева (Corispermom nitidum), Морски ветрогон (Eryngium maritimum), Морски копър (Critmum maritimum), Морски ранилист (Stachis maritima), Приморска млечка (Euphorbia paralias), Понтийски пелин (Artemisia pontica), Пясъчна метличина (Centaurea arenaria), Пясъчна млечка (Euphorbia peplis), Северница (Samolus valerandii), Сибирска аргузия (Argusia sibirica), Сизон (Sison amomum), Смокиня (Ficus carica), Солданелово чадърче (Calystegia soldanella), Тойна (Trachomitum venetum), Тройновилужна мишорка (Gypsophylla trichotoma), Татарски млечник (Lactuca tatarica), Черноморски хипекоум (Hypecoum ponticum), Черноморско плюскавиче (Silene euxina) и др

На терена и в непосредствено прилежащите територии няма растителни видове със специален природозащитен статус, съгласно Закона за биологичното разнообразие. При изпълнение на строителството няма да има въздействие върху състоянието на автохтонната (коренна) флора в района и растителното биоразнообразие като цяло.

Не се предвижда внасянето на специални растителни видове и използване на изкуствени препарати за растителна защита и почвени обогатители. Районът е в близост до населено място и до рекреационни и инфраструктурни обекти и не е подходящ за обитаване от редки и защитени животински видове. Срещат се предимно представители на градската среда: скитащи кучета, котки и мишки. Няма данни в района на плана да се срещат редки и застрашени от изчезване бозайници.

Тъй като защитените видове птици преминават транзитно, на голяма височина над района, то осъществяването на плана в имота, както в етап строителство така и в етап експлоатация на обекта, няма да попречи на ритъма на тяхната миграционна активност. В разглеждания имот и в съседните, няма гнезда на редки и застрашени от изчезване видове птици, характерни за защитените зони. Не са наблюдавани концентрации от водолюбиви птици.

Не съществува вероятност някой от видовете, предмет на опазване в близко разположените защитени зони да престане да я обитава в резултат от реализирането на плана. Не може да се очаква да настъпи нарушаване на видовия състав. При експлоатация на обекта, след озеленяването, ще започне постепенен процес на проникване на нови видове, загнездяване на полезни насекомоядни птици по дърветата, храстите или по сградите. Целостта на защитените зони, техните структури, функции и природозащитни цели няма да бъдат нарушени. Няма да бъдат унищожени ценните местообитания, обект на специална защита, няма да бъдат обезпокоявани и видовете птици, включени в Приложение 1 на Директивата за птиците 79/409 на Съвета на Европейската икономическа общност.

В конкретния случай предвидените за застрояване площи са незначителни и не са от жизнено важно значение за разпространението на засегнатите видове.
2.5. Основни цели на плана

Основната цел на устройственото планиране на територията на УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър, е свързана с намерението на собственика на имота да използват терена си съобразно изискванията на устройственото планиране на устройствена зона за „курортно строителство“, с устройствени показатели: Кпл. – до 40 %; Кинт. – до 2,00; Нк – до 17,5 и минимално озеленяване 50 %, като се предвижда да се изградят апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн.

В тази връзка ПУП-ПРЗ цели:


    • използване на имота чрез урегулирането му за застрояване на апартаментен хотел, жилищна сграда за сезонно обитаване и басейн;

    • съобразяване на капацитета на сградите с капацитета на Черноморското крайбрежие в района на гр.Обзор;

    • максимално запазване и оптимално използване на природните дадености на района;

  • опазване на околната среда е съобразяване с природните дадености на Черноморското крайбрежие.


2.6. Характеристики на засегнатата територия:

Съществуващо положение:

Имотът е с обща площ 3000 кв.м., с трайно предназначение на територията: „урбанизирана“ и начин на трайно ползване „незастроен имот за жилищни нужди“.

За присъединяването на имота към електроразпределителната мрежа на „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД възложителят е сключил Предварителен договор №1120868935/08.12.2014 г. с електроразпределителното дружество. Присъединяването ще се осъществи чрез включване към електропровода, захранващ съседните до имота сгради.

В близост до имота има изграден водопровод, към който ще бъде изградено водопроводно отклонение за включване на сградите към водоснабдителната система, за което има сключен с „ВиК“ ЕАД Предварителен договор за присъединяване към водоснабдителна мрежа, посредством временно водопроводно отклонение за нуждите на строителството.

От ДНСК е издадено Разрешение за ползване №ДК-07-Б 145/18.06.2013 г. за Строеж „Подмяна на съществуващ уличен водопровод Е Ф110 в участъка от съществуващ водопровод чугун Ф100 по улица 53045.503.138 до УПИ V-1111, кв.5 по плана на гр.Обзор, Южен плаж, община Несебър. Кметът на Община Несебър предоставя и дава съгласието си за включване и безсрочно ползване на „Радисън груп“ ООД на уличния водопровод (Декларация с изх.№Н2-УТ-8275/03.12.2014 г).

Подгряването на вода за битови цели ще се извърши с електрически бойлери. Отоплението и охлаждането ще става с климатични инсталации, използващи само разрешени хладилни агенти.

Имотът е осигурен с улици от запад, юг и изток и не се налага изграждане на нова инфраструктура за осигуряване на транспортен и пешеходен достъп.


2.7. Очаквани въздействия върху околната среда:

- Въздействие върху водите

При експлоатацията на обекта се образуват битово-фекални отпадъчни води, които се предвижда фа се включват в канализационната система на населеното място, която отвежда отпадъчните води за пречистване в ПСОВ-Обзор.

От ДНСК е издадено Разрешение за ползване от 29.12.2008 г. за Строеж „Крайбрежна алея с канализационен колектор Ф500, гр.Обзор-Южен плаж, I-ви етап „Канализационен колектор Ф500 с помпени станции“. Кметът на Община Несебър предоставя и дава съгласието си за включване и безсрочно ползване на „Радисън груп“ ООД на канализационния колектор (Декларация с изх.№Н2-УТ-7926/19.11.2014 г).

За басейна ще се предвиди оборотна водоснабдителна система – водата ще се пречиства в оборотен цикъл, като се подава непрекъснато около 10% свежа вода. Основната схема на работа на прилаганите обикновено басейни е следната: водата постъпва в басейна чрез преливниците в компенсаторен резервоар, филтрира се, коригира се рН, обеззаразява се и чрез дюзи (с отделни линии) се връща в басейна. Загубената от вълново преливане, изпарение, обем на хора и промивки на филтрите вода се възстановява директно в компенсаторния резервоар чрез неговата автоматизация.


Въздействие върху въздуха:

А. Източници на неорганизирани емисии в атмосферния въздух


    • Строителни работи

При едновременна работа на 3 дизелови строителни машини, 3 средно тежки товарни камиони и 3 тежки товарни автомобила, очакваните емисии при строителните работи са:


Замърсител

Мощност на емисията, г/с

Сажди

0.00008

Азотни оксиди

0.00100

ЛОС

0.00056

СО

0.00310

Разсейването на емитираните замърсители от МПС е апроксимирано като площен източник. Резултатите са представени в следващата таблица:




Концентрация

NO х,

μg/m3


ЛОС, μg/m3

CO, мг/м3

Тв.ч-ци,

мг/м3


ПДК

200

5 (бензен)

10

0.15

Очаквана

16

0.5

0.3

1,4х10-6



    • От движението на МПС

Източник на емисии във въздуха ще бъдат автомобилите на обитателите.

Предвижда се паркинг в имота за общо 26 броя МПС. При предвидения капацитет на обекта може да се приеме, че средно часовата интензивност в рамките на обекта ще бъде от порядъка на 13 МПС/час при следното разпределение: 13 бр. леки автомобили среден клас, 7 бр. дизелови и 6 бр. карбураторни. В следващата таблица са представени резултатите за очакваните емисии от МПС:





Замърсител

Мощност на емисията, г/с

РМ (сажди)

0.000030

Азотни оксиди

0.00040

ЛОС

0.00110

СО

0.0060

СН4

0.000016

Тези емисии няма да окажат отрицателно въздействие върху атмосферния въздух, защото работата на обслужващите строителството машини е периодична, например до няколко машиносмени за изкопните работи. Въздействието се ограничава до границите на имота.



- Въздействие на шума и вибрациите: Шумовите емисии ще бъдат незначителни и епизодични (само за процеса на строителство);

- Въздействие върху човешкото здраве: Не се очаква въздействие върху човешкото здраве. Единствено етапа на строителство е свързан с минимални въздействия от използваните машини за изграждането на сградите. Тези ефекти обаче са незначителни и за много кратък период. Не се очаква вредно въздействие върху хората живеещи в населените места в района и тяхното здраве;

  • Въздействие на отпадъците:

Отпадъците, които се очаква да се генерират са отпадъци от строителството на жилищните сгради и битови отпадъци.

Отпадъци от строителство: При осъществяването на изкопни и строителни дейности за обособяването на територията се очаква отделяне на смесени строителни отпадъци от използваните строителни материали: 17 01 01 – бетон; 17 01 02 – тухли; 17 01 03 – керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия; 17 01 07 – смеси от бетон, тухли, керемиди, плочки, фаянсови и керамични изделия, различни от упоменатите в 17 01 06; 17 02 01 – дървесен материал; 17 02 02 – стъкло; 17 02 03 – пластмаса; 17 04 07 – смеси от метали; 17 04 11 – кабели, различни от упоменатите в 17 04 10.

При изкопните работи и строителни дейности ще се отделят 17 05 04 – почва и камъни, различни от упоменатите в 17 05 03 и 17 05 06 – изкопани земни маси, различни от упоменатите в 17 05 05.

Строителните отпадъци, които ще се генерират по време на новото строителство, изискват специален контрол по тяхното събиране и извозване. Съгласно изискванията на чл. 11, ал.1 от ЗУО (обн. ДВ, бр.53/13.07.2012г.), преди започване на СМР, ще бъде изготвен План за управление на строителните отпадъци, който ще бъде включен в обхвата на инвестиционния проект по глава осма от Закона за устройство на територията. Планът ще бъде изготвен в съответствие с изискванията на Наредбата за управление на строителни отпадъци и за влагане на рециклирани строителни отпадъци (приета с ПМС 277/05.11.2012 г., ДВ, бр. 89/13.11.2012 г.).

Генерираните от обекта строителни отпадъци ще се събират и съхраняват разделно по вид на строителната площадка, на специално обособена площ, в рамките на имота, до натрупване на подходящо за извозване количество. Предаването на строителните отпадъци за последващо оползотворяване ще се извършва въз основа на писмен договор с лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО, за съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код, съгласно Наредба №3/2004 г. за класификация на отпадъците.

При новото строителство, отделеният хумусен пласт, ще се складира на депо в обособена част и ще се използва за оформяне на зелените площи в съответствие с изискванията на Раздел III от ЗООС.

Битови отпадъци: При експлоатация на обекта ще се генерират смесени битови отпадъци с код 20 03 01 – генерираните отпадъци при експлоатацията няма да надхвърлят нормалните количества за аналогични обекти.

При експлоатацията на обекта са възможни и отпадъци от зелените площи от обекта – почва и камъни с код 20 02 02 и биоразградими отпадъци с код 20 02 01. Поради неопасния им характер ще се третират съвместно с ТБО.

По време на експлоатацията на обекта, ще бъде организирано събирането и извозването на битовите отпадъци, съгласно утвърдената за района на инвестиционното предложение, схема за сметосъбиране и сметоизвозване. Отпадъците ще се извозват на определеното за общината депо.

Отпадъци от опаковки: 15 01 01 – хартиени и картонени опаковки; 15 01 02 – пластмасови опаковки. Отпадъците от опаковки ще се събират разделно и ще се предават на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО (обн. ДВ, бр. 53/2012 г.) и/или на организация по оползотворяване.

Опасни отпадъци: При подмяна на осветителни тела в сградите е възможно формиране на флуоресцентни тръби и други отпадъци съдържащи живак с код 20 01 21*, в количество около 0.001 t/год. При наличие на изгорели луминесцентни и живачни лампи, същите ще се събират в картонени опаковки, които ги предпазват от удар и счупване и ще се съхраняват в обособени за целта закрит склад, без да се допуска смесването им с други отпадъци. Тези отпадъци ще бъдат предавани за последващо оползотворяване или обезвреждане на лица притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл.35 от ЗУО (ДВ, бр.53/2012 г.), за съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код, съгласно Наредба №3/2004 г. за класификация на отпадъците, въз основа на писмен договор.

- Въздействие върху ландшафта

При реализиране на предвидените мероприятия, както по отношение на озеленяването, така и по отношение изгледа на обекта се очаква облагородяване и положително въздействие върху ландшафта.

Въздействие върху историческите и културни паметници На терена няма паметници на културата и обекта не засяга такива.

Въздействие върху елементи на Националната екологична мрежа, включително и разположените в близост до обекта на плана:

Засегнати елементи на Националната екологична мрежа (НЕМ)

Теренът, предвиден за реализация на разглеждания план не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии и в защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположени са защитена зона BG 0002043 “Емине” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-560/21.08.2009 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр.69/2009г.), изм. Заповед № РД-76/28.01.2013г. (ДВ, бр.10/2013г) и защитена зона BG 0001004 “Емине-Иракли” за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна приета, с РМС №802/04.12.2007 г. (ДВ, бр. 107/2007 г.).

Анализът на съвременното състояние на растителността и местообитанията (хабитатите) в района на предвидения план дава възможност да се направят следните изводи и препоръки:


  1. На територията на УПИ II-1195, кв.5 /поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 по КК/ по плана на гр.Обзор, местност „Мешелика“, община Несебър, не са установени редки, застрашени от изчезване и защитени растения и растителни съобщества;

  2. На територията на проучения имот и на прилежащите към него терени няма местообитания от европейска значимост включени в Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1, т.1 (Изм., ДВ, бл. 88 от 2005 г.) към Закона за биологично разнообразие (Обн., ДВ, бр. 77 от 09.08.2002 г. и последващи изменения);

  3. На територията на проучвания имот и на прилежащите терени няма растителни видове включени в Приложение № 3 на ЗБР и в списъка на видовете - предмет на опазване на 33"Емине" и ЗЗ „Емине-Иракли“;

  4. Препоръчва се при озеленяването на територията на плана да се използват характерни растителни видове за района, с което ще се осигури по-голяма устойчивост на създаваните зелени площи и възстановяване на типична за района растителност. Препоръчва се и избягването и употребата на инвазивни и екзотични растителни видове при озеленяването.

При строителството на територията на плана не се очаква пряко и/ или косвено въздействие върху по-горецитираната ЗТ, поради обстоятелството, че най-близо разположената такава се намират на достатъчно отстояние – на повече от 4,1 км.

През периода на строителните дейности се очаква въздействие върху растителността на съседни територии, произтичащо главно в резултат на отделяни във въздуха прахово-газови емисии от неорганизирани източници от строителна техника. Спазването на нормативните изисквания при строителството и предприетите превантивни мерки, с които може да се ограничи и предотврати негативно въздействие, ще гарантират доброто качество на санитарно-хигиенната обстановка на територията на строителните площадки, от което следва, че при добра строителна дисциплина не се очаква силно негативно въздействие върху прилежащите растителни съобщества и животински видове. Въздействието върху тях ще зависи от спазване на строително-технологичната дисциплина от строителите и контрола на органите по опазване на околната среда.

По време на експлоатацията на сградите не се предвижда генериране на отпадъчни води и отпадъчни газове над допустимите норми за страната, поради което не се очаква в това направление негативно въздействие върху растителността, местообитанията и животинските видове в съседните на имота територии. При увеличения туристически поток по време на сезонното ползване на предвидените сгради, потенциално са възможни различни форми на косвено антропогенно въздействие.

Дейностите от реализирането на плана няма да предизвикат въздействия с трансграничен характер.




Прилагам:

  1. Документ за платена такса.

  2. Скица №48109/04.12.2012 г. на поземлен имот с идентификатор 53045.503.122 в землището на гр.Обзор, Община Несебър (заверена на 16.09.2014 г.);

  3. Нотариален акт за собственост на поземлен имот №68, том VII, рег. №3705, дело №1208 от 06.08.2004 г.;

  4. Заповед №308/16.03.2005 г.на Кмета на Община Несебър;

  5. Предварителен договор №1120868935/08.12.2014 г. с „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД;

  6. Предварителен договор за присъединяване към водоснабдителна мрежа с „ВиК“ ЕАД;

  7. Разрешение за ползване №ДК-07-Б 145/18.06.2013 г.;

  8. Декларация с изх.№Н2-УТ-8275/03.12.2014 г;

  9. Разрешение за ползване от 29.12.2008 г.;

  10. Декларация с изх.№Н2-УТ-7926/19.11.2014 г;

  11. Писмо с изх. №8271/04.12.2014 г. на РИОСВ-Бургас;

  12. Диск, с настоящата информация на електронен носител;

  13. Извадка от Плана за регулация и застрояване.

Възложител: ..........................................





Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница