Периартрит (възпаление) на раменната става Какво означава?Дата30.07.2018
Размер24.51 Kb.
Периартрит (възпаление) на раменната става
Какво означава?
"Периартрит на раменната става" е понятие въведено още през 1872 г. от Duplay. През годините редица състояния, свързани с болка в областта на рамото са били диагностицирани като периартрит, но съвременните схващания по отношение на този термин са значително променени. Някои от най-честите диагнози, обединявани в термина раменен периартрит са:

  • замръзнало рамо

  • адхезивен капсулит

  • рамо-ръка синдром

  • калциращ тендинит/бурсит

  • субакромиален бурсит

  • импинджмънт синдром (притискане при движение в рамото)

импинджмънт синдромПричини и симптоми на това заболяване
Болка и ограничение на функцията в рамото, което е най-подвижната става в нашето тяло, могат да бъдат предизвикани от различни възпалителни и дегенеративни промени, ангажиращи меките тъкани около раменната става. Най-често причина за оплаквания в областта на рамото са:

  • травми от различно естество, ангажиращи раменната става

  • физическо претоварване - ежедневни дейности, особено ако са свързани с чести движения над нивото на раменете, водещи до т.нар. микротравматизъм

  • спортни дейности, изискващи участие на рамото, без предварителна подготовка (загряване) или с неподходящи за съответната мускулатура тежести.


Ако изключим травматични причини и претоварване, болезненото рамо обикновено се проявява при хора след 40-годишна възраст, без да има някаква значима разлика между половете. Често болката се появява без конкретна причина, като най-силна е тя при опит за странично движение на ръката, известно като абдукция. Характерен симптом е и нощната болка, недаваща покой на пациента, придружена с невъзможност за спане на съответната страна. Страдащите от това заболяване държат ръката до тялото си, тъй като в някои случаи дори и най-малкото движение предизвиква силна болка. За поставяне на правилна диагноза и провеждане на адекватно лечение са необходими обстоен клиничен преглед (множество тестове позитивиращи или отхвърлящи различни патологични състояния) и образни изследвания (рентгенографии, ултразвук, ЯМР). По този начин се диференцират различните състояния, които често имат сходна симптоматика и се предлага най-доброто решение на проблема при конкретния случай.

В много от случаите лечението е консервативно като се използват нестероидни противовъзпалителни средства за борба с болката и възпалението, а когато е необходимо и кортизонови препарати в комбинация с анестетик, приложени локално.

В друга, също немалка група, се налага оперативно лечение, целящо анатомично възстановяване на увредените структури – ефект, който не може да бъде постигнат с консервативните методи на лечение. Тук в съображение влизат основно две групи оперативни интервенции – открити (с един по-широк разрез в областта) и артроскопски (най-често с два или три разреза по около 1-1,5 см). Не на последно място при избора на оперативна техника е и желанието на пациента за по-бързо възстановяване и козметичен белег, което се постига с артроскопския метод. Не трябва все пак да се забравя, че няма универсален метод за лечение на всяка патология в раменната област и атроскопията не е изключение от това правило.И двата метода намират широко приложение, като индикациите за прилагането им варират според установената увреда и възможностите на хирурга.
Каталог: Kliniki -> k travma -> Arthroscopy
Arthroscopy -> Счупване на горния край на бедрената кост
Kliniki -> Решение за лъчелечение на пациенти Те получават законова сила след приемане от глб чрез общо съгласие ( консенсус)
Kliniki -> Becton dickinson usa
Kliniki -> Правила за пациентите в клиника по лъчелечение Консултации и приемане за лъчелечение
Arthroscopy -> Фрактури на китката (долна предмишница, дистален радиус)
Arthroscopy -> Периартрит (възпаление) на раменната става Какво означава?
Arthroscopy -> Гонартрозата неизбежен спътник на старостта или предотвратимо заболяване
Arthroscopy -> Гонартрозата неизбежен спътник на старостта или предотвратимо заболяване


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница