PharmaStar и PharmaStore във връзка с промените в работата с нзокДата02.06.2018
Размер28.91 Kb.
Инструкция за аптеките работещи с програми PharmaStar и PharmaStore във връзка с промените в работата с НЗОК в сила от 01.05.2008
1. Пояснения
Най-важните промени в работата на аптеките с рецепти по НЗОК от 01.05.2008 са две:


 • Промяна на начина на регистриране на продажбите на лекарствени средства реимбурсирани от НЗОК във фискалните апарати

 • Промяна в начина на отчитане на извършените продажби по НЗОК на аптеките към НЗОК.

Първата промяна влиза в сила от 01.05.2008 и аптеката трябва да започне работа по новия начин от тази дата. Инструкциите за маркиране на продажбите по НЗОК на касовите апарати, изготвени от НЗОК заедно с нагледен пример се намират във файла Ukazanie_finansov_otchet.doc, който публикуван и в интернет страницата на НЗОК.

Втората промяна влиза в сила от 16.05.2008 и след доуточняване на начина на работа с новия тип документ „финансов отчет”, ще се разпространи актуализация на програмите, за да се изпълнят изискванията на НЗОК.
2. Инструкции за аптеките, работещи с PharmaStar и PharmaStore.
Във връзка с тази промяна и според желанието Ви, възможностите на касовия апарат и възможностите на програмите, имате следните варианти за действие:
А. Ако имате свързани касови апарати/фискални принтери към компютрите, на които се извършват продажби по НЗОК, трябва да се свържете с дистрибутора си или със специалист на Ей-Ес-Ес ООД, за да ви бъде направена актуализация на складовата програма.
Б. Ако нямате свързан касов апарат към компютрите, на които се извършват продажби по НЗОК, но имате желание да се направи такава връзка, за да се улесни работата на аптеката по новия начин. L

В този случай се свържете със сервизния техник на касовия апарат и се информирайте, какво е необходимо да се закупи, за да се свърже касовия апарат към компютър (допълнителен софтуер, кабел и т.н.). След това се свържете с дистрибутора си или със специалист на Ей-Ес-Ес ООД, и го информирайте за вида на касовите си апарати. Той ще реши дали вашият касов апарат може да бъде свързан към складовата ви система и ще ви информира как и кога ще стане това.В. Ако нямате желание да свързвате касовите си апарати към компютрите, можете да изпълнявате изискванията на НЗОК, като ръчно маркирате на касовия апарат сумите платени от НЗОК и сумите платени в брой от клиентите, по следния начин:

 1. Направете продажба с рецепта по НЗОК.

 2. Въведете данните на рецептата както обикновено.

 3. Преди да затворите екрана с рецептата извършете в касовият апарат „продажба в департамент” със следните суми (не приключвайте касовият бон):

а. сумата в поле „Общо реимб.” – това е сумата, която НЗОК Ви дължи за рецептата - означена е с червен правоъгълник на фиг.1 и фиг.2 съответно за PharmaStore и PharmaStar. (наберете сума,клавиш за департамент 1)
b. сумата в поле „Баланс”/”Баланс с отстъпка” - това е сумата дължима от пациента в брой - означена е със син правоъгълник на фиг.1 и фиг.2 съответно за PharmaStore и PharmaStar. (наберете сума,клавиш за департамент 1)
Забележка: Тоталът на касовият бон до момента е равен на сумата от НЗОК плюс сумата платена в брой.


 1. Приключете касовата бележка по следния начин:

  1. маркирайте безкасово плащане равно на сумата в полето „Общо реимб.” (за начина на маркиране на безкасово плащане, прочетете инструкцията за експлоатация на касовият апарат или питайте сервизния техник)

  2. маркирайте плащането в брой от пациента както обикновено (клавиш Total или съответен според касовият апарат)


Забележка: Касовият бон се приключва с две плащания едното „на кредит”, „с чек”, „безналични” в зависимост от касовият апарат и типа плащане, който сте избрали и едното в брой. Използвайте един и същ клавиш за маркиране плащанията на сумите от НЗОК, за да може при отчета на касовия апарат сумата дължима от НЗОК да се натрупва в едно поле.


 1. Затворете екрана с рецептата с Ctrl+Enter, Ctrl+F4, или с мишката и преминете към следващата продажба.


Фиг.1. Рецепта PharmaStoreФиг.2. Рецепта PharmaStarСтр. от


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница