Пресклипинг: „Здравеопазване” 10. 06. 2014



Дата31.03.2018
Размер273.17 Kb.
#63955
Пресклипинг: „Здравеопазване”
10.06.2014




Удвояват екипите на спешната помощ в столицата

20 линейки денонощно в София от днес

Неотложни звена в ДКЦ-та поемат по-леките случаи

Фани Серафимова
Двадесет линейки с екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в София ще дежурят денонощно в столицата от днес. Досега заради дефицита едва успяваха да съберат 11. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на центъра д-р Александър Златанов. В реаномобилите, за да подсилят колегите си, се качват и доктори от пет болници в столицата. Те са от "Пирогов", ИСУЛ, "Св. Анна" и ВМА Те ще бъдат командировани да работят там за по 45 дни, като за това ще им се плаща допълнително възнаграждение.

Напливът за допълнителна работа в спешния център е огромен. Към момента има подадени 90 заявления за работа на временни договори. Да работят там искат не само шофьори, санитари, медицински сестри и фелдшери, но и лекари реаниматори, анестезиолози, хирурзи, травматолози и специалисти по вътрешни болести. Желание да работят в спешната помощ са изразили и лекари от общински болници.

Софиянци не бива да се безпокоят, спешна помощ ще им бъде оказвана по всяко време, увери д-р Александър Златанов.

Общо 50 свободни работни места има в Софийския център. За тях ще бъде качена обява в сайта на Министерството на здравеопазването до дни. Д-р Златанов обяви, че амбицията му е линейката да стига до пациента до 17-ата минута от момента на регистриране на обаждането.

За целта екипи ще бъдат осигурени и в четирите изнесени звена на центъра в покрайнините на столицата, които бяха открити през миналата година. От тях работят само тези в район Кремиковци и в "Надежда". Тези в "Студентски град" и "Люлин" не функционират, тъй като за тях няма медицински екипи.

Идеята на д-р Златанов е в тези центрове на спешната помощ да има постоянно лекари и линейки на разположение, които да поемат приоритетно тези пациенти, които са от съответните квартали или са в близост със самата база на миницентъра. Той обмисля и възможността в ДКЦ също да има неотложни звена. Обажданията на телефон 112 пък да бъдат разделени на спешни и такива, които търпят отлагане. За тези, които не се нуждаят спешно от линейка, а за са вдигната температура, обрив или настинка например, да отиват докторите от неотложното звено от ДКЦ, което е най-близо до адреса на болния.




Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация:

Спешната помощ да е част от националната ни сигурност

Светла Каролева
Роден е на 17 октомври 1978 година в Сливен

Завършил е медицина през 2003 г.

През 2005 г. основава Националното сдружение за борба с хепатита "Хепастист", а през 2009 г. е избран за председател на сдружението

Председател е на Националната пациентска организация

Той изцяло е посветил своята дейност на работата си в неправителствения сектор и на защитата на правата на пациентите

- Д-р Хасърджиев, симптом на какво е кризата в Спешна помощ?

- За съжаление спешната помощ е лакмусът на здравеопазването ни. Кризата в нея показва цялостното състояние на здравеопазването ни. Защото Спешна помощ трябва да осигурява грижа за хората, дето се казва, от момента на раждането до смъртта. Според мен спешната помощ трябва да е част от националната ни сигурност. Защото във всеки един момент, не дай си боже, би могло да се случи някакво природно бедствие, атентат и т.н. Спешната ни помощ, която е в криза, както вече казах, е като лакмус за цялата ни здравна система, така че положението в нея е доста критично.



- Как може да се излезе от тази ситуация? Какви са вариантите?

- Вариантът е един и той се нарича пари. Оттам трябва да тръгнем, защото липсата на средства отблъсква кандидатите да работят в системата. Необходима е модерна апаратура, както и желязна организация Всичко, което изброих дотук, е свързано с пари. Който каквото и да обяснява - че директорите са лоши, че не се изразходвали целенасочено средствата, истината е, че когато ги няма, няма как и да се изразходват.



- Това означава да се вдигнат заплатите на лекарите в Спешна помощ.

- Заплатите са само един от начините, защото хората трябва да бъдат стимулирани, за да започнат работа в Спешна помощ. Но възможностите за специализация, за преквалификация - това също е свързано с много средства. Оттам нататък дори и по-добрата организация в Спешната помощ в България отново е свързана с пари, включително и за осигуряване на парамедици. Напоследък се коментират различни модели, има какво да видим от различни държави, които вече са минали по този път. Известна е ролята и на полицаите, и на пожарникарите. Можем да споменем и новия проект на БЧК, който е свързан с обучението на 80 таксиметрови шофьори, които да оказват спешна помощ до пристигането на лекарските екипи. Всичко това вече е проиграно преди нас, ние не откриваме топлата вода. Тези модели работят безотказно и наистина са по-добрият вариант, отколкото човек да чака 40 минути линейките на улицата. И едва тогава да се появи лекарят, който да установи смъртта на пациента след дългото чакане.



- Много хора споделят, че са оцелели благодарение на това, че Спешна помощ не е дошла. Наш близък преди 25 години почина в кола на Бърза помощ, тъй като дежурната лекарка не е посмяла да му направи трахеотомия.

- Тук отново проблемът опира до парите. Дори и в съседна Румъния спешната помощ е на светлинни години преди нас. Там линейките пристигат на адрес за четири минути, което е един от най-добрите примери в Европа. В такива ситуации диспечерският център има експерти специалисти, които са готови във всеки един момент да дадат напътствия на хората, за да знаят по какъв начин да действат оттук насетне. Всичко това е въпрос на пари и на добра организация и най-вече на политическа воля нещата да се оправят.



- Все пак има ли някакъв критерий, по който линейката да стигне от повикването до адреса, защото понякога забавянето наистина е фатално -повече от 40 минути.

- Българските експерти неколкократно заявиха какво трябва да се направи. Най-напред трябва да има кодиране на спешността. Така случаите могат да се отсяват. Това в момента в нормативната наредба не е уредено. Съответно лекарите, както и работещите в Спешната помощ не са защитени, ако те предпочетат даден случай вместо друг, защото някой би могъл и да ги осъди. Няма нормативна уредба по това кой случай е спешен, кой може да почака и т.н. Дори и това би могло значително да се подобри. Кой обаче няма интерес у нас това да се случи, не е известно.



- Много от завършващите лекари, които се дипломират, напускат страната. От 10 медици девет се канят да работят зад граница.

- На първо място причината е в ниското заплащане на труда на медиците у нас. Но почти равностойно на това е нашата система, която е крайно недружелюбна към младите лекари. Те или трябва да се впишат в практиките на нашата система, или предпочитат да изберат други по-нормални системи. Какво имам предвид? Непрестанно общувам с млади лекари и специализанти, които ми казват, че за съжаление или ставаш част от общия кюп и започваш да искаш доплащане, избор на екип, не дай си боже, пари под масата, или не го правиш и тогава системата те изхвърля. На второ място, не по-малко важен е фактът, че тук няма нормална среда за работа и за развитие на един млад специалист.



- Наистина ли 450 лв. на човек годишно е заделянето на средства за здравеопазване?

- Да, там някъде е. Това би могло да се изчисли - 3 млрд. лв. е бюджетът за здравеопазване, разделете го на 7 млн. българи и ще разберете колко се заделя за здравеопазване на човек от населението.



- Сгрешен ли е българският модел на здравно осигуряване?

- Не зная дали моделът е сгрешен, той по-скоро е изкривен. В други държави подобни модели работят далеч по-добре.



- Трябва ли да се вдигне осигуровката за здраве, или здравно неосигурените да бъдат принудени да го правят?

- Първото нещо, което трябва да се направи, е държавата да бъде принудена да внася средства в пълен размер за групите граждани, които осигурява. От там трябва да тръгне цялостното преосмисляне на философията на здравната каса. Докато държавата продължава да е най-некоректният платец в здравната каса, ситуацията в здравеопазването ще е такава. Ако държавата започне да си плаща данък осигуровки, тогава вече можем да мислим дали размерът на тази здравна осигуровка да се вдигне, дали има нужда от допълнително здравно осигуряване и дали то да е доброволно или задължително. Оттам нататък има много неизчистени моменти. Ние сме може би единствената държава в Европа, в която държавните служители и полицаите не си правят сами здравни осигуровки. Защо това е така? Не могат ли и те, както всички работещи хора, да си плащат здравните осигуровки.

Много, много неща трябва да изговорим, преди да стане дума за размера на здравната вноска.

- ЕК отново ни критикува за болничната помощ.

- България е една от единайсетте държави, към които има препоръки и тези препоръки са направени от комисията. Да, критикува се болничната ни помощ, достъпът на пациентите до качествени услуги и изобщо до лекарствена терапия. Само от тях държавата да тръгне да анализира проблемите, нещата биха могли автоматично да започнат да се подобряват.



- Не е ли една от причините за лошото ни здравеопазване това, че се правят реформи на парче?

- Това категорично е проблем. През последните 10 - 15 години реформата се прави на парче, с краткосрочна визия и най-големият проблем е, че тези реформи се правят, без да се търси предварително консенсус между всички страни, които имат отношение към здравеопазването. Не може който и да било политик или партия да тръгне да прави нещо, ако то не е консултирано с гражданите, с лекарите и т.н. В противен случай е обречено на тотален неуспех. Имаше опити да се закриват болници, въвеждаха се някакви рестрикции за лекарства, всичко това няма как да се впише в успешна реформа. Най-малкото защото не е обсъдено с обществото и не е част от дългосрочна визия за развитието на здравеопазването.



- Болниците непрекъснато се оплакват от недофинансиране, трябва ли да има актуализация на бюджета на НЗОК?

- Категорично трябва да има. До края на годината ще са необходими още поне 400 млн. лв. Това е огромна дупка в бюджета на здравната каса. Ако не се случи чудо, в края на годината ще има много, много сериозни проблеми.



- Има информация, че всъщност лекарство срещу рака е открито, но някои има интерес то да не се произвежда. Според вас вярно ли е това?

- Подобни информации непрестанно се появяват в интернет. Аз не вярвам в тези конспиративни теории, при първа възможност компаниите произвеждат лекарства. Предстои на пазара да се появи ново лекарство за хепатит С, което е голяма революция в медицината. Ако имаше такава конспирация, компаниите нямаше да произвеждат тези лекарства. Абсолютно по същата логика няма да произвеждат лекарство за рак или СПИН. В това няма икономическа логика. Всяка компания вероятно би се радвала да е производител на едно от лекарствата, които може да излекуват рак или друго тежко заболяване.



- Вие като пациентска организация получавате ли сигнали за грубо отношение на медици към пациенти? Дайте пример.

- Напоследък тези сигнали зачестиха. Приемаме грубото отношение на лекарите за нормално и стискаме зъби само и само да получим необходимата помощ. За огромно съжаление това не е нормално. Защото не бива да има война между лекари и пациенти, просто нашата система е на ръба на оцеляването. Навсякъде доплащаме за здравни услуги. Истината е, че парите не стигат. А това се случва поради причините, които вече изброих.





20 екипа ще обслужват спешните случаи в София

Ванина Стоянова
Екипите на "Спешна помощ" в София се увеличават. От вторник спешните случаи в столицата ще се обслужват от 20 дежурни екипа вместо досегашните 11. Това съобщи временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов. Сформирането на новите екипи с лекари от софийските болници е започнало вчера, уточни той пред БНР. В момента се сключват граждански договори с командированите лекари, подготвят се линейките и местата, където ще се дежури. Според Златанов допълнителните екипи са от доброволци от столични болници, изявили желание да бъдат командировани в Центъра за спешна помощ. Миналата седмица обаче медици разказаха пред "Сега", че от здравното министерство са поискали в рамките на няколко часа от всяка болница да бъдат посочени определен брой доктори и медицински сестри, които да бъдат командировани за един месец в центъра. Дежурствата в центъра са реорганизирани и работещите в момента екипи са увеличени от 11-12 на 15-17, съобщи още Златанов. Заедно с медиците от болниците броят на дежурните екипи ще достигне до 20 за едно 12-часово дежурство.

50 свободни работни места за столичната "Спешна помощ" ще бъдат обявени на сайтовете на центъра и на здравното министерство. Ще се поканят и бивши работещи в системата. Промените, които трябва да се направят, са разграничението на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати, смята временният директор. "Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е да се почувстват като хора с достойно заплащане", посочи д-р Златанов. Той уточни, че досега не е имал време да направи проверка на разпределението на заплатите. "Аз съм лекар и първият приоритет беше да осигурим столицата със спешни екипи", заяви той.



КРИТИКА

Освен с кадрите и ниското заплащане спешната помощ в страната има проблеми и с категоризацията на труда, коментира вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов пред БНР. Нееднократно сме предупреждавали, че медиците в различните центрове не са еднакво натоварени, но това не оказва влияние на възнагражденията им, припомни Кокалов. Според него има несправедливост и в заплащането и на хората, които работят на телефоните 112 и 150. Той уточни, че служителите на 112 взимат в пъти повече от тези на 150 и че според синдикатите това не бива да е така, след като работата е сходна.


Изкуственото дишане няма да спаси "Спешната помощ"

Командироването на лекари по линейките ще реши проблемите на здравеопазването, колкото жандармерията пребори престъпността по селата

Светлана Георгиева
Спасяването на "Спешната помощ" в София засега върви с изкуствено дишане. Като не можаха да измислят друго, в министерството решиха да преместят проблема - задължиха Военномедицинската академия, "Пирогов", ИСУЛ, "Света Анна" и други големи болници да осигурят екипи, които да работят на хонорар.

Който е бил скоро в болница, знае колко оголени са там отделенията откъм лекари и медицински сестри. Те обаче сега ще трябва и да съвместят дневните си и нощните си дежурства с допълнителни в "Спешната помощ". Идеята на министерството изглежда абсолютно недомислена и не е ясно как едни уморени и претоварени хора ще решат проблемите с недостига на екипи за линейките. Остава и въпросът кой ще запълни празнината, която те ще отворят, отивайки на неспецифичното дежурство.

Ето и още доза абсурдност - лекари от провинцията щели да бъдат командировани на местата на 150-те протестиращи в София, които подадоха оставки в знак на несъгласие с уволнението на досегашния им директор. От Пловдив вече заплашиха с оставки, тъй като били абсолютно против.

Правителството показа, че отново се опитва да запуши пропаст с подръчни средства. Така както тръгна да праща безработни хора по селата за пазачи, сега търси някой временно да закърпи положението в "Спешната помощ". Нищо че е лято, че започват отпуски, а болестите през това време не почиват.

Всички здравни министри и правителства, които се заеха с реформата в здравеопазването през ХХI век, останаха слепи за това, че нацията става все по-стара и все по-болна. Това означава

все повече спешни случаи и все повече разходи

Въпреки това бюджетът за здравеопазване си стои ограничен, никой не смее да пипне вноската, над 1 млн. души са здравно неосигурени, а при ограничените пари се измислят всякакви екзотични решения. Вследствие на различните експерименти с поставяне на лимити на общопрактикуващите лекари и на болниците се стигна дотам, че за пациента си е чист късмет да получи здравна услуга.

Вече 14-а година няма алтернативни здравни каси, няма профилактика, няма ранна диагностика, няма холистичен подход при лекуването, няма връзка между доболничната и болничната помощ, няма парамедици. Личните лекари отдавна се превърнаха в обикновени администратори. Те нито са наясно с всички болести на пациентите си, нито имат инструментариум да ги профилактират, следят и контролират. Нощно време никой пациент не търси звеното, с което личният му лекар е длъжен да е сключил договор за обслужване при неотложни случаи. Затова по тъмно спешните отделения на болниците са претъпкани, а обажданията за линейки са лавина.

С две думи: цялата нация се е тръшнала на "Спешната помощ" и разчита, че щом изпадне в критична ситуация, за минути ще долети линейка и екипът й ще я спаси. Малко е вероятно обаче.

В тази ситуация съвсем естествено е, че лекарите в големите болници не желаят да работят извънредно независимо от обещания хонорар. Министерството и шефовете им обаче и за това имат решение - щели да ги посочват и пращат насила, щом нямало желаещи. С това си нахалство най-много да отприщят поредна имигрантска вълна сред медиците, които и без това се чудят защо още стоят тук, при положение че на много места по света биха си намерили в пъти по-добре платена работа.

Работещите в "Спешната помощ" винаги са били най-унизително платени. В добавка отнасят всички скандали от буйстващи роднини на пациенти, а често и биват бити. Това е тотален парадокс, при положение че всички чакаме на тях. За техните заплати винаги няма пари, за оборудване на линейките - също. В същото време управляващите щедро харчат, като се почне от чешмички, мине се през спортни зали и се стигне до самолетни полети, че и цели самолети. Тия неща явно са много важни, а кой ще ни спасява живота - не толкова.

Кой нормален човек очаква от оня свят да го върне лекар с 1000 лв. заплата?

Кой квалифициран медик ще се хване да работи за тези пари? И как да повярваме, че няма средства за достойни заплати и оборудване, след като има пари за командировки?

Вместо кардинални мерки министерството отново разчита да понатисне докторите, за да не напуснат, разчитайки, че ще ги спрат неизбежните трусове, които трябва да преживеят, за да уредят живота си наново. В същото време вече стана известна и новата концепция, според която в бъдеще само медицинска сестра и най-много фелдшер ще се отзовават на спешните повиквания. Те щели да имат грижата пациентът да оживее, докато стигне до болницата. Не е невероятно, в много страни такъв тип кадри обслужват "Спешната помощ", но в линейки с добро оборудване. А ние се докарахме дотам, че София да няма пари за 50 модерни линейки. В с. Гулийка ще има спортна площадка за 60 000 лв., но хич не е ясно дали дотам стига линейка. От друга страна, щом всички жители на Гулийка са на стадиона, няма да им трябва линейка.

Ще се окаже, че е напълно вярно това, което всички казваме уж на шега: че управляващите наистина гледат да ни поразредят - и без това твърде много народ висим на клона на НОИ и здравната каса.


Бизнесът иска замразяване на осигурителните прагове

Десислава Колева
Замразяване на минималните осигурителни прагове за 2015 г. на нивата от тази година и дори намаляване на праговете за секторите, които остават засегнати от кризата. Тази позиция ще отстояват от Българската стопанска камара в започналите вчера преговори между социалните партньори за договаряне на праговете за догодина. Преговорите обикновено приключват през септември, за да бъдат отразени договорките в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

БСК се позовава и на препоръката на ЕК страната ни да преразгледа системата на минималните прагове, защото "биха могли да попречат на нискоквалифицираните лица да участват пълноценно в националната икономика". До края на април социалното министерство трябваше да изготви анализ за ефекта на праговете върху заетостта, но от ведомството съобщиха пред "Сега", че се очаква документът да е готов през лятото. Пилотното проучване обаче показа, че в някои сектори като търговия, хотели и ресторанти е възможно повишението на осигурителните прагове от 2009 г. насам да има негативен ефект, защото изпреварва ръста на минималната работна заплата. В някои региони минималните прагове дори надвишават средната заплата за дейността. Правителството обаче се оправдава, че в секторите, в които не се постигне съгласие между синдикати и работодатели, праговете остават на нивото от предходната година.

От БСК поддържат позицията си, че праговете влияят негативно върху заетостта най-вече на нискоквалифицираните работници. Ръстът на праговете пък "притиска правителството да увеличава минималната заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда", пишат от работодателската организация. И добавят, че ръстът на праговете допълнително стопява разликата в заплатите на нискоквалифицираните и квалифицираните служители. От БСК искат при преговорите да се има предвид дефлацията за миналата и тази година, както и влошаването на показателите за производителността на труда, която изостава от ръста на работните заплати.

РЕД

Работодателите настояват отдавна да се приеме методика за определянето на праговете, която да включва производителността на труда, приноса в брутния вътрешен продукт, планираната инфлация и т.н. Сега се получават изкривявания, като например преди година в здравеопазването, където организация без представителство в болниците подписа споразумение за драстичен скок на праговете в тях без съгласието на директорите.





Бърза помощ кани на работа лекари, напуснали системата
"Бърза помощ" кани на работа бивши работници в системата, обяви вчера временният директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов. На сайта на центъра и на Министерството на здравеопазването ще бъдат обявени 50 свободни работни места за столичната спешна помощ. "Някъде във вторник ще имаме и нови екипи, да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Вече имаме денонощни екипи - между 15-17", уточни той.



От 11 линейките в София станаха 15

Необходимият брой обаче е 30, обявяват 50 свободни работни места
Екипите в линейките на столичната Спешна помощ от 11 вече са 15. Увеличениетостанавъзможно, след като се използва целият ресурс на центъра, а целта ни е да достигнат 20. Това заяви вчера пред БНР д-р Александър Златанов, временен и.д. шеф на столичната служба. На 28 май т.г. обаче зам. здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи, че за да отговаря на нуждите на населението, софийската Спешна помощ, обслужваща и близките 38 села, трябва да разполага с 30 екипа.

Д-р Златанов каза още, че вече има изготвен списък с лекари от софийски болници, които са готови да се качат в автомобилите още днес. За целта тече подготовка на реанимобилите, уточнява се откъде ще тръгват новите "попълнения". Медиците щели да бъдат наети чрез граждански договори. Набират се и нови медицински кадри, те се търсят и сред бивши работещи в системата.

"Ще обявим над 50 свободни работни места, затова вече сме пуснали обяви в 2 вестника, на сайта на центъра ни, както и на страницата на здравното министерство", каза още д-р Златанов. Според него обстановката в столичната служба се е стабилизирала, а чест правело на екипа й, че не казал "искаме толкова и толкова пари на тази дата", а настоявал за сериозни промени, които цялостно да подобрят условията на труд.

От КНСБ контрираха, че щом се обявяват толкова много свободни места, значи предложението за работа не е атрактивно и не е добре платено.

Д-р Златанов напомни, че в крайните квартали има разположени звена за неотложна помощ, но в тях няма лекари, т.е. кабинетите стоят празни. Затова първата стъпка е осигуряването на достатъчно кадри.

Очаква се в средата на седмицата д-р Златанов да обяви публично какво точно е открил в столичната Спешна помощ.

Навлизаме в летния сезон, така че ще намалее работата за линейките и на новия шеф ще му е лесно, коментираха лекари.


Изчезнаха пак лекарства за сърце и рак

Медикаментите липсват заради паралелен износ

Жулиета Недялкова
Десетки лекарства за сърдечни заболявания, рак, ревматоиден артрит и СПИН отново изчезнаха от аптеките, сигнализираха за "Преса" медици, фармацевти и пациенти. Става дума за препарати, отпускани с рецепта, които касата поема частично, фирмите производителки дават допълнителна отстъпка директно на пациентите и поемат останалата част, която НЗОК не заплаща. Така хапчетата са безплатни за болните.

Търговците на едро обаче изнасят поевтините у нас медикаменти в страни, където цената им е поне три пъти по-висока.

Схемата работи по следния начин. Аптеката X получава мейл да поръчва по повече опаковки от дадения продукт. В края на месеца търговецът на едро минава и купува лекарствата на по-висока цена от тази, която аптеката би получила от здравната каса. Дистрибуторът изнася медикаментите напълно легално. Така стотици опаковки от България, Румъния и Гърция се събират в Полша, откъдето се разпределят за пазарите в Германия, Великобритания и Холандия, обясниха запознати. За да не изчезват от родните аптеки тези медикаменти, фирмите производителки са принудени да спрат да дават отстъпка на пациентите. Това би направило цената на някои от продуктите непосилна за българите. Например лекарството за ревматоиден артрит се поема от касата 75%. Ако компанията спре да дава отстъпка, те ще трябва да плащат по 400 лева на месец. Още по-скъпи биха станали медикаментите за рак.

Според фармацевти паралелният износ е за около 300 млн. лева годишно. Проверка на "Преса" показа, че в агенцията по лекарствата през май са подадени 5981 уведомления с искане за реекспорт, като само за продукта за тежка форма на артрит "Енбрел" е издадена забрана. От ведомството имат сигнали за липсващи лекарства и в момента ги проверяват.


Над 90 медици от болници се качват в линейките

Жулиета Миткова
Днес ще бъдат формирани новите екипи от лекари от столични болници, които ще помагат на Спешната помощ. Така София ще бъде обслужвана денонощно от около 20 екипа. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на центъра д-р Александър Златанов.

Проверка на "Преса" показа, че лечебните заведения нямат готовност да пратят екипите още днес, защото не са получили графици от МЗ и предложения дали медиците да бъдат командировани, или ще бъдат назначени на временни трудови договори.

Списък от над 90 лекари и сестри, които ще се качат в линейките, са предоставили болниците на МЗ. Повечето от желаещите да се включат в дежурствата са специализанти. "Св. Екатерина" ще командирова пет млади лекари. От "Пирогов" са готови с 14 имена - реаниматори и сестри. "Св. Анна" ще помогне с 20 специализанти.
Доктор Хаос

Жулиета Недялкова
Шумно прокламираното сформиране на спомагателни екипи в столичната Спешна помощ започна с елементи на хаос. Болниците са предоставили списък в насипно състояние на желаещи кадри, но нямат идея кой кога ще поеме дежурствата, нито знанието за юридическата страна на ангажимента - с договори или като командировани.

Кандидатите да се качат в линейките са преимуществено специализанти, в което няма лошо - поне ще трупат опит. Но дали вестта звучи успокоително за хората, на които ще се наложи да потърсят помощ, не само бърза, но и компетентна.

Ситуацията може да обобщим с помощта на непоправимия циник д-р Хаус от едноименния сериал: "Хората, които говорят за важни неща, просто не са в състояние да ги свършат." По нашенски д-р Хаос де.
Над 200 шизофреници на опашка за психиатрия

Ваня Драганова
Над 200 души с психични заболявания от Пловдив чакат на опашка за постъпване в специализирано заведение, където да ги лекуват и да се грижат за тях. Това стана ясно при представянето на проект за разкриване на нов център от семеен тип към психодиспансера, в който от 1 август ще бъдат настанени 15 души от чакащите. Според шефката на Центъра за психично здраве д-р Мариана Господинова необхванатите от съответните грижи болни не са опасни и са предимно хора, които няма кой да нахрани. "Става дума за шизофреници или пациенти с тежка олигофрения и епилепсия", обясни тя.

Преди седмица в Пловдив бившият военен Димитър Начев, който е с диагноза шизоафективно разстройство на личността, простреля младеж на сергия заради въображаем дълг. После се оказа, че Начев бил пациент на психодиспансера, без да е заведен в регистрите му, и за 10-те години на заболяването на три пъти се е разминавал с правосъдието като невменяем.




100 медици кърпят СПЕШНА ПОМОЩ

Няма да командироват екипи от провинцията

Полина Тодорова
Общо 100 лекари и медсестри ще подпомогнат столичния Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП), докато се реши кадровият проблем в звеното, научи "Телеграф".

Подкреплението идва от големите болници в София. Вече се сформират допълнителни екипи, които трябва да закърпят пробойните в работата на ЦСМП.



Ресурс

С допълнителния ресурс линейките, които биха могли да се отзоват на сигнал, ще станат приблизително 23. В момента те са между 11 и 16. "Търсим варианти, сформирането на екипи не означава автоматично, че те са винаги работещи. За начало искаме да осигурим 20-23 екипа, които да са ангажирани на 12-часови дежурства", обясни за "Телеграф" изпълняващият длъжността директор на ЦСМП д-р Александър Златанов. Привлечените медицински кадри от болниците ще работят на граждански договор към Спешна помощ. Така ще получават две заплати - от лечебното заведение, където са на щат, и от ЦСМП. Новият шеф изрази надежда част от допълнителните екипи да останат на работа в центъра за постоянно под различна форма на заетост. Той съобщи още, че ще бъдат публикувани обяви за 50 свободни позиции за лекари в Спешна помощ-София. Заради осигурената подкрепа от страна на столичните болници според д-р Златанов на този етап не се налага командироване на спешни медици от провинцията, както първоначално предложи здравният министър д-р Таня Андреева.



Бензиностанции

До дни се очаква да бъде сключен договор между Министерство на здравеопазването и Столична община, чрез който да бъде реализирана идеята на зам.-кмета ген. Стоян Тонев част от линейките да тръгват от бензиностанциите. Предложението му, което трябваше да стане факт по Гергьовден, все още не е реализирано заради нормативни проблеми. Въпреки забавянето идеята не е отпаднала, потвърди пред "Телеграф" ген. Тонев.


Глад за лекари в целия ЕС
Гладът за медицински кадри в страните от ЕС се изостря сериозно, сочи справка в обявените свободни позиции. Голямо търсене за лекари и медицински сестри традиционно има в Германия, където средната годишна брутна заплата за медик започва от 40 000 евро и може до скочи до 70 000 евро и повече. Не по-малко примамливи са местата за медицински сестри зад граница, към които се насочат почти всички наши кадри от бранша. Педиатрична клиника в Регенсбург предлага брутно възнаграждение за медсестра в размер на 2365 евро (бруто), като допълнително осигурява надбавки за работа в неделя, официалните празници и нощните смени. Болница във Франция пък търси анестезиолози, обещавайки им заплата до 100 000 евро годишно.



Лекар става почетен гражданин на Монтана

Първолета Цветкова
Д-р Иван Гаврилов, завеждащ клиника в специализирана болница по онкология в София, стана почетен гражданин на Монтана. Званието бе обявено от кмета на града Златко Живков на тържествената сесия на общинския съвет по повод празника на града Свети Дух. Д-р Иван Гаврилов е роден преди 59 години в ломското село Василовци. Специализирал е онкологични заболявания на млечната жлеза и белия дроб. Има над 240 научни труда в тази област. Докторът е известен родолюбец. Той купува икони от създателите им и ги дарява на църкви и манастири. Негови икони и кръстове вече има в 35 храма, между които и в "Св. св. Кирил и Методии" в Монтана.


Повече от 20 души у нас се нуждаят спешно от изкуствено сърце
Повече от 20 души у нас се нуждаят спешно от изкуствено сърце. Скъпоструващата операция обаче е непосилна за повечето пациенти. Здравната каса покрива едва 50 000 от цената на изкуствения орган, която е близо 170 000 лева. Репортаж на Теодора Трифонова.

Репортер: Александър и Йосиф са обречени, ако до няколко месеца не им бъде поставено изкуствено сърце. Те са в последен стадий на сърдечна недостатъчност.

Александър Михайлов: Влошавам се с всеки изминал ден, което без намесата на адекватната помощ е така. А адекватната помощ струва много пари в нашата държава. Лекарите казват в максимални кратки срокове да се направи тази интервенция, в противен случай, после нещата са безсмислени. Месец максимум.

Репортер: Алтернативата е сърдечна трансплантация, но заради липсата на донори този вариант отпада. И така в момента единственото спасение е изкуствено сърце.

Репортер: На какво се надявате?

Йосиф Йосифов: На една машинка, да събера пари за нея.

Репортер: Здравната каса обаче покрива едва 50 000 от цената на импланта. Останалите 120 000 трябва да плати самият пациент.

Проф. Генчо Начев: Съгласете се, че няма, много малко са хората, които могат да си позволят сума от над 170 000 лв, 168 000 лв, за да платят такова устройство.

Репортер: Във всички страни от Европейския съюз здравните фондове покриват напълно лечението.

Проф. Генчо Начев: От 3 години, от 4 години е така. Нали се сещате колко души са прекъснали житейския си път точно поради това, че не са могли да използват тези иновативни средства на лечение.

Репортер: 45-годишният Александър мечтае отново да ходи, a Йосиф - да прегърне четирите си внуци.

Александър Михайлов: Аз съм абсолютно нетрудоспособен в момента, абсолютно. Аз обувките не мога да си вържа. Има човек пари, има шансове, няма пари, няма шансове.


27-годишна жена почина след ин витро процедура в столична клиника
27-годишна жена почина след инвитро процедура в столична клиника. Десислава Ангелова била приета на 7 юни, но след извършване на процедурата, в ранния следобед, състоянието й рязко се влошило и лекарите не успели да я спасят. Има ли лекарска грешка? Обяснява Десислав Георгиева и операторът Бисер Милков.

Репортер: Днес пернишкото село Дрен изпрати 28-годишната Десислава в последния й път. Приятелите и близките й се събраха в местната църква, за да й кажат последно сбогом. Убедени, че лекарите са виновни Деси да не е сред тях.

Репортер: Какво ви казаха лекарите, каква е причината, какво се е случило?

Росица: Не знаят каква е причината. Всичко е точно било. След половин час като са я вкарали в стаята, слаб пулс и викат спешна помощ, и нищо.

Виктория: Според нас е лекарска грешка, да. И дано има възмездие.

Репортер: Инвитро процедурата идва, след като на Деси е направена операция за отпушване на маточните тръби месец по-рано.

Ангел: Решила е и не знам дали....

Росица: Да ни зарадва, че искаме внуци.

Ангел: Може би е имала проблеми с зачеването.

Репортер: А вие познавате ли приятеля й, изобщо той бил ли е с нея?

Росица: Не. Тя си е избрала донор.

Репортер: Приятелите на Деси обаче разказват, че тя има приятел, който живее в Германия и двамата са искали да създадат семейство там.

Милена: Той там работи, тя тук и си оправяше документите да замине при него.

Репортер: Тя е искала от него да има дете?

Милена: Доколкото знам, да.

Репортер: Инвитрото е извършено в столична клиника и е било успешно. Часове след процедурата обаче състоянието на Десислава се влошава и дори намесата на спешна помощ не успява да я стабилизира.

Репортер: Близките ви обвиняват в лекарска грешка.

Д-р Антон Баев: Естествено, то е нормално това. Но принципно докато не излязат всички резултати, ние не можем да кажем точно причината. За жалост на този етап чакаме допълнително да излязат всички анализи, за да можа да ви кажа 100%.

Репортер: Дали има лекарска грешка ще установи започналото разследване. На 15 юни Деси щеше да стане на 28. И въпреки че вече я няма, оплодените ембриони са замразени и могат да бъдат износени от друга жена. Ако бащата на нероденото още бебе пожелае.
50 нови работни места са обявени в Спешна помощ в София
50 нови работни места са обявени в Спешна помощ в София. От утре екипите ще са 20 с помощ на лекари от други болници в София. В същото време протестът на лекарите от центъра в София остана без хора. Лекарите не излязоха, въпреки заявката, че ще продължат протестите. Недоволството е срещу ниските заплати, липсата на промени в системата, както и заради смяната на директора. А временно назначеният на поста доктор Александър Златанов обеща до дни да подобри значително обслужването на пациентите.
Лекари от спешната помощ в София и днес излизат на станалата вече традиционна протестна акция
Лекари от спешната помощ в София и днес излизат на станалата вече традиционна протестна акция. Медиците се събират в 9 ч пред сградата на спешния център, за да протестират срещу ниските заплати и липсата на промени в системата. Недоволството продължи през цялата минала седмица, въпреки че от здравното министерство обещаха да подсигурят допълнителни екипи за спешната помощ и да обсъдят с колегите си от финансовото ведомство възможностите за увеличение на заплатите. Докато това не се случи, на практика опасността от масово напускане на медици остава. Междувременно нов временен директор пое управлението на софийския спешен център и обеща до дни да подобри значително обслужването на пациентите.


Д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е член на НС на здравната каса, заяви, че това, което се прави в спешната помощ е гасене на пожар
Д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е член на НС на здравната каса, заяви, че това, което се прави в спешната помощ е гасене на пожар. Проблемите в сектора вместо да се решават са били отлагани във времето, каза в интервю за предаването „Преди всички” д-р Кокалов и припомни, че от синдиката многократно са настоявали за реформа в спешната помощ.

Иван Кокалов: Първо, неадекватността на оборудване, линейки, другото, което е в основата също на проблема, е заплащането на труда на тези хора, които нямат възможност допълнително по някакъв начин да докарват средства официално и поради тази причина доходите се крепят единствено на работната заплата, която в годините изоставаше от останалите, да кажем, в болнична, извънболнична помощ. Тези проблеми с категоризацията не само на труда, но с категоризацията и на напрежението, защото всичките тези филиали и пунктове в страната, не искам да създавам напрежение между тях, но не са еднакво натоварени и това също трябва да оказва някакво влияние върху заплащането на труда.

По отношение на новите 50 работни места, които ще бъдат обявени в столичната спешна помощ, Кокалов каза: Фактът, че са 50х работни места потвърждава точно тезата, че не е атрактивен трудът и заплащането е ниско.

В този час започва поредният протест на работещите в спешна помощ в София. Те настояват д-р Георги Гелев да бъде върнат на поста директор и да се подобрят условията им на труд.
Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от общински болници, които ще помагат на спешната помощ
Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от общински болници, които ще помагат на спешната помощ. Подробностите от Гергана Хрисчева.

Репортер: Спешните екипи ще станат от 11 на близо 20, каза временно изпълняващият длъжността директор д-р Александър Златанов.

д-р Александър Златанов: Някъде във вторник ще имаме и екипи. Да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото.

Репортер: 50 свободни работни места за столичната Бърза помощ ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще се поканят и бивши работещи в системата, каза още д-р Златанов. Промените, които трябва да се направят, са разграничението на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати.
Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от столични болници, които ще помагат на спешната помощ
Утре ще бъдат формирани новите екипи от лекари от столични болници, които ще помагат на спешната помощ. Така София ще бъде обслужвана денонощно от около 20 екипа, съобщи за "Хоризонт" временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна помощ д-р Александър Златанов.

Лекарите от общинските болници ще работят временно на граждански договор към Центъра за спешна медицинска помощ в София. Така спешните екипи ще станат от 11 на близо 20, каза временно изпълняващият длъжността директор д-р Александър Златанов:



Александър Златанов: Някъде във вторник ще имаме и екипи, да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Така че имаме вече денонощни екипи - между 15-17, както за дните, така и за нощите.

50 свободни работни места за столичната "Бърза помощ" ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще се поканят и бивши работещи в системата, каза още д-р Златанов. Промените, които трябва да се направят, са разграничението на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати.



Александър Златанов: Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е да се почувстват като хора с достойно заплащане.

Протест на работещите в Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев ще има и днес от 9 часа.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница