През месец октомври се провежда кампания „Национална седмица на делфините 2013Дата10.02.2018
Размер19.89 Kb.
Кампания „Национална седмица на делфините 2013“

През месец октомври се провежда кампания „Национална седмица на делфините 2013“, която се реализира от Черноморска мрежа на неправителствените организации, в сътрудничество с учени, експерти, неправителствени организации, музеи, образователни институции.

Кампанията се провежда със съдействието на Министерство на околната среда и водите и се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. В рамките на кампанията в различни градове ще бъде представена изложба с макети в естествен размер на видовете делфини, които се срещат в Черно море, с интерактивни презентации, прожекция на филми, представяне и раздаване на информационни материали – брошури, листовки, стикери, флаери, картинки за оцветяване. Кампанията стартира от Балчик, след което гостува в Каварна и ще продължи през Бургас, Стара Загора, Пловдив и София. Обиколката завършва на 26 октомври в Националния природонаучен музей в София. След това макетите ще бъдат изложени във Варна, където ще бъде финалът на кампанията в дните, предхождащи Международния ден на Черно море – 31 октомври.

Целта на кампанията е да запознае обществеността с делфините, срещащи се в Черно море – тяхната биология, екология, заплахи, както и с проблемите, свързани с тяхното опазване. Макар да е насочена най-вече към учениците, тя цели също да ангажира вниманието на цялата общественост с необходимостта от защита на морските бозайници и с въпросите относно екологичното състояние на Черно море.

В Черно море, включително в българската акватория, се срещат три вида делфини – обикновен делфин, афала и морска свиня. Като всички китоподобни бозайници, те са уязвими за множество различни заплахи, като инциденти при улов с рибарски мрежи, намаляване на хранителната база дължаща се на неустойчиво ползване на рибните запаси, унищожаване на местообитания, замърсяване на морските води.

У нас и трите вида делфини са обявени за защитени чрез разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. България е страна-членка на Споразумението за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона (ACCOBAMS), чиято основна цел е да работи за намаляване на заплахите пред популациите на видовете китове и делфини в обхвата на своето действие, обогатяване на научните познания за тези видове и повишаване на ролята на обществеността. Страните по Споразумението обединяват своите действия за опазване на китоподобните бозайници и предприемане на мерки за забрана за умишлено улавяне, намаляване на случайния приулов, създаване на морски защитени територии, мониторинг, разработване на програми за информиране, обучение и образоване на обществеността и за реагиране при извънредни ситуации.На интернет-страницата на Споразумението www.accobams.org може да бъде намерена обстойна информация по въпросите, свързани с опазването на китоподобните, проучванията на тези видове и тяхната биология.


Каталог: wp-content -> uploads -> file -> Press -> Kampanii
Kampanii -> Информация за Международния ден на Черно море – 31 октомври 2011 г
Kampanii -> Програма за инициативите посветени на Международният ден на Черно море 31 октомври 2013 г
Kampanii -> Да засадим дърво” съвместна кампания на вестник „24 часа”, министерство на околната среда и водите и
Kampanii -> На ц и о н а л н а п р о г р а м а за отбелязване на Световния ден на околната среда 5 юни
Kampanii -> Програма за инициативите, посветени на 22 март 2013 г. Международен ден на водата
Kampanii -> Световния ден на околната среда 5 юни 2010 г. Под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница