Презентация за видовото разнообразие на прилепите, тяхното разпространение, местообитанията им, начина на живот и заплахите за тяхното съществуванеДата28.05.2017
Размер17.79 Kb.
ХII-та нощ на прилепите в Софийския Зоопарк 2009
Всяка година в повече от тридесет страни в Европа се организират “Европейски нощи на прилепите”. Инициативата традиционно се провежда в последния уикенд на август или през първия уикенд на септември и цели да запознае широката общественост с живота на прилепите, тяхното значение за човека и природата, природозащитния им статус и заплахите за техните убежища и местообитания.
На 6 септември 2008 вечерта, между 19 и 21:30 часа се проведе българското издание на ХII- та Европейска нощ на прилепите. Проявата беше организирана от Националния природонаучен музей при БАН със съдействието на Зоологическата градина в София. Такава акция се реализира у нас за шести път като част от инициативите на Споразумението за опазване на популациите от европейските видове прилепи (EUROBATS). Именно музеят се зае с организирането на Нощта, защото в него са работили или работят основните специалисти по прилепите в България.

Събитието се състоя в залата „Котки, аквариум и терариум”, която трудно побра дошлите над 250- те деца и родители. В началото директорите на музея и градината приветстваха присъстващите малки и големи. Антония Хубанчева от ЦИЗП към НПМ изнесе мултимедийна презентация за видовото разнообразие на прилепите, тяхното разпространение, местообитанията им, начина на живот и заплахите за тяхното съществуване.Тъй като много от участниците бяха деца, част от програмата беше насочена към тази аудитория. Организаторите демонстрираха сглобяване на къщички за прилепи и обясниха основните разлики с къщичките за пойни птици. Любопитство предизвика пускането на свобода на женско натузиево прилепче (Pipistrellus nathusii), попаднало като в капан в сградата на Аерогара София два дни преди проявата. Децата имаха възможност да го пипнат и да се убедят, че не трябва да се страхуват от прилепите. Най-голям интерес предизвика разходката с ултразвукови детектори из Зоологическата градина след настъпването на нощта. Той улавя издаваните от прилепите сигнали, с помощта на които, както е известно, те се ориентират в тъмнината. С детекторите беше установено, че в тъмното небе над езерото с патиците се хранят поне пет вида прилепи, които обитават хралупи на дървета в Ловния парк и таваните в околните блокове. Посетителите участваха и във викторина с награди за победителите и конкурс за рисунка на прилеп. Много от децата бяха маскирани с прилепни костюми. Атракция предизвикаха и поднесените курабийки с формата на прилеп.
Ст.н.с. д-р Алекси Попов

Боян Петров


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница