Работа с файлове. Печат на презантация Работо с файловеДата27.04.2017
Размер46.86 Kb.
Работа с файлове. Печат на презантация
1. Работо с файлове

С командата File се извършват всички операции с файлове.

Нейните подкоманди се използват за:

А/ Отваряне на нова презентация


Прави се с командата File/New.

Потребителят може да направи слайдовете по шаблин, без фон или да избере готова презантация.Б/ Отваряни на записана вече презентация


Прави се с командата File/Open.

По подразбиране файловете на програмата се търсят в папката My Document.Забележка: Потребителят може да промени това с командата Tools/Options от страницата Advanced.

В/ Затваряне на файл


Файл се затваря с командата File/Close. Преди да затвори файла MS PowerPoint иска разрешение за запис или не на файла.Г/ Запис на файл

Файл се записва по алгоритъм;


 • Изпълнява се командата File/Save;

 • При първоначален запис на файл на екрана пада диалоговия прозорец Save;

 • Чрез падащия списък Save in се избира директорията (папката) в която се записва файла;

 • Потребителят изписва името на файла на латиница в полето File name. Програмата поставя разширение PPT на файловете с презентации,

 • Чрез списъка Save as type се избира типа на файла. По подразбиране MS PowerPoint работи с файлове с презентации;

 • Записът се извършва с бутона Save. Името на файла се изписва в заглавния ред.

Файл се записва под ново име и/или на ново място с командата File/Save As.
2. Поставяне на горен и долен колонтитул

Горният и долният колонтитул са ви познати като възможности от програмите МS Word и MS Excel. Те несъмнено добавят прегледност на един обширен документ. При една презентация, която съдържа в себе си различни раздели, добавянето на колонтитул ще улесни ориентацията.


Колонтитул се поставя по алгоритъм:

 • Изпълнява се командата View/Header and Footer;

 • При изпълнението на тази команда на екрана се показва диалогов прозорец Header and Footer, който съдържа две страници;

 • Чрез страницата Slide се кон-тролира колонтитула. При попълване на полето Footer, въведения текст ще се появи в средата. При поставяне на отметка пред командата Slide Number — номерът на слайда ще се появи в долния десен ъгъл. С командата Apply to all тези настройки ще влязат в сила за всич-ки слайдове. А при командата Applyсамо за текущия;

 • От втората страница Notes and Handouts може да се постави горен и долен колонтитул за страниците с бележки и за дипляните. Въведеният текст се вижда само ако се премине в режим View/Note Page.

Дипляната представлява страница с два или повече слайда, предназна обикновено за публиката с цел предварително запознаване с презентацията. Създаването и разпечатването на Handouts се извършва с командата File/Print, като то в полето Print What вместо Slides изберете Handouts със съответния брой слайдове, които да се поместят на една страница.


3. Преглед на презентацията в черно-бял режим

Колкото и добър подбор на цветовете да направите, ако нямате цветен принтер, по-добре предварително погледнете как ще изглежда презентацията в черно-бял режим, за да не се разочаровате. От менюто View изберете Black and White. Всички слайдове ще се визуализират в черно-бяло и само в допълнителен прозорец ще се вижда реалният цвят. Имате възможност да добавите нюансите на сивото, като щракнете с десен бутон върху слайда и от Black and White изберете Grayscale. Изпробвайте и останалите команди. Изберете онази, с помощта на която разпечатката ще бъде най-успешна. За да се върнете към цветния вариант, изключете командата Black and White от менюто View.


4. Определяне размерите на хартията и ориентацията на слайдовете спрямо хоризонталата
За всички програми от MS Office настройките на размерите на хартията и ориентацията на листа спрямо хоризонталата се прави с командата File/Page Setup.
Диалоговият прозорец Page Setup предлага следните въжможности:

 • Чрез падащия списък Slide sized for и списъците Width и Height се определя размера на слайда;

 • Чрез секцията Orientation се определят ориентацията на слайдовете спрямо хоризонталата /портрет и пейзаж/ и аналогично ориентацията на бележките.


5. Отпечатване на презентационни материали

Във всяка една програма командата за разпечатване е File/Print, разликата е в настройките, които трябва да бъдат направени.

Диалоговият прозорец Print предлага възможности подобни на тези на MS Word и MS Excel.

В секция Printer имате възможност да изберете на кой от инсталираните принтери да разпечатате и едва тогава с бутона Properties да посо-чите формата и ориентацията на страницата. По подразбиране слайдът е с формат А4, Landscape.

В секция Print Range се задават слайдовете, които да се разпечатат — всички (All), текущия (Current Slide) или определени (Slides), като се посочи техният номер.

В секция Copies се посочва броят на копията.

Това са стандартните настройки.

Специфичните за PowerPoint настройки ще намерите в долния край на диалоговия прозорец.


В списъчното полето Print What може да се определи това, което ще се отпечатва:

 • Slides — един слайд върху страницата;

 • Handouts — дипляна, като вие определяте броя на слайдове върху страницата;

 • Notes Pages — слайд с въведената към него забележка;

 • Outline View — схема на презентацията.

При поставяне на отметка пред полето Black and White презентацията ще се отпечата черно-бяла с нюанси на сивото.

При поставяне на отметка пред полето Pure Black and White презентацията ще се отпечата черно-бяла без нюанси на сивото.

При поставяне на отметка пред полето Scale to fit paper независи-мо от размерите на слайда, той ще бъде разпечатан целият на избрания формат лист.При поставяне на отметка пред полето Frame slides се добавя рамка около слайдовете при отпечатване.

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница