С разнообразни музейни и галерийни експозиции Асеновград се включва в Европейската нощ на музеитеДата23.07.2016
Размер156.91 Kb.
20 май 2016 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14.00 часа)


Съдържание:


www.bnr.bg 1

www.bnr.bg 1

www.bnr.bg 2

www.bnr.bg 3

www.bnr.bg 3

www.dariknews.bg 4

www.dnevnik.bg 4

www.actualno.bg 7

www.actualno.bg 7

www.actualno.bg 9
www.bnr.bg, 20.05.2016 г.

http://bnr.bg/plovdiv/post/100694198/asenovgrad-otbelazva-evropeiskata-nosht-na-muzeite
Асеновград отбелязва Европейската нощ на музеите
С разнообразни музейни и галерийни експозиции Асеновград се включва в Европейската нощ на музеите. 

Събитието се отбелязва ден по-рано от проявата в Пловдив, за да могат жителите и гостите на двата града да посетят по-голям брой културни изяви, каза директорът на Историческия музей Иван Дуков. 

Пред сградата на музея от 17,30 часа се открива фотоизложбата "Спомени от Станимашкия калдъръм" на гражданската инициатива "Станимашка фотографчийница", която показва снимки на отминали събития и моменти от живота на асеновградчани. Час по-късно в градската библиотека "Паисий Хилендарски" се открива обща изложба на асеновградските художници.

Всички изложбени зали в трите музейни сгради - Старинното училище "Св.Георги", Етнографската къща и Историческия музей ще работят с вход свободен до 1,00 часа през нощта.


Снимка без текст
www.bnr.bg, 20.05.2016 г.

http://bnr.bg/varna/post/100694247/nosht-na-muzeite-i-galeriite-shte-se-provede-za-parvi-pat-vav-varna
Нощ на музеите и галериите“ ще се проведе за първи път във Варна
„Нощ на музеите и галериите“ ще се проведе за първи път във Варна на 20 и 21 май. 

Европейската „Нощ на музеите” стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 12 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

„Нощ на Музеите и Галериите“ - Варна ще протече в два дни – 20 и 21 май – петък и събота. В петъчната вечер ще бъдат открити изложби, ще се проведат концерти и представления в алтернативни пространства, партита в заведения и клубове. През деня в събота част от музеите и галериите ще организират дневна програма. Кулминацията на събитията ще бъде времето от 18:00 – 01:00 ч в събота – 21.05, когато музеите и галериите ще работят при вход свободен. 

Очаква ни специална Нощна карта на Варна, която ще представи няколко маршрута за посетителите. По този начин те ще бъдат улеснени в посещението на по-голям брой места в Нощта. Друг акцент ще бъде и един различен поглед към града – като галерия на открито, сред която ще бъдат маркирани стрийт арт и графити произведения, които допълват градската среда. 

Списанието за градска култура „Ти си Варна”, в партньорство с младежка група „Аморфа” и с подкрепата на фонд „Култура” към община Варна пое инициативата да организира първото издание на „Нощта” в нашия град. В инициативата ще се включат музеи, голяма част от галериите, творчески пространства, заведения. 

Eдна от целите е да бъдат въвлечени голям брой участници в „Нощта на музеите и галериите” освен чрез експозиции и изложби, също така и чрез културни събития, които ще се проведат в рамките на „Нощта”. Също така друга цел е да се даде поле за изява на млади артисти и организации, като по този начин събитието да се превърне в платформа за реализация на нови и алтернативни проекти в областта на културата и изкуството.


Снимка: night.bg
www.bnr.bg, 20.05.2016 г.

http://bnr.bg/post/100694272/i-otnovo-evropeiskata-nosht-na-muzeite
И отново – Европейската нощ на музеите
Предстои едно от най-интересните събития – Европейската нощ на музеите. На 21 май за дванайсети път публиката ще може не само да се разходи из залите на много български музеи - безплатно, но и да се забавлява и дори да участва в различните програми, които ще бъдат представени специално за тази нощ. Първата Европейска нощ на музеите е осъществена преди 12 години от Министерството на културата на Франция. Но още през 1997 г. в Берлин е реализирана идеята за една “Дълга нощ на музеите”. От 2006 г. инициативата е под патронажа на Съвета на Европа, а през 2009 г. ЮНЕСКО също признава международното й значение.

Този своеобразен фестивал на музейните прояви се организира по повод на Международния ден на музеите и музейното дело – 18 май. Празникът се отбелязва от 1978 г., по решение на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите - ИКОМ. Тази година вниманието на обществеността се съсредоточава върху Музеите и културните ландшафти - мотото на Европейската нощ на музеите.Национална програма Европейска нощ на музеите – 21 май 2016 година 

За повече подробности:

• Френски културен институт

• Карта на музеите и галериите в София

• Министерство на културатаwww.bnr.bg, 20.05.2016 г.

http://bnr.bg/shumen/post/100694305/regionalnata-biblioteka-v-shumen-se-vkluchva-v-evropeiskata-nosht-na-muzeite
Шумен се присъединява към Нощта на музеите
В Европейската нощ на музеите се включва и РБ ”Стилиян Чилингиров” Шумен. Библиотекарите са подготвили атракции, турнири, забавни игри, любими филми и музика. Залите и хранилищата ще бъдат отворени от 18:30 до 24 часа днес. Директорът на библиотеката Росица Добрева обещава да бъде интересно.Шуменската РБ ”Стилиян Чилингиров” е четвъртата по богатство в страната. Във фондовете й има над 772 хиляди библиотечни единици. Над 5 500 са били читателите на библиотеката през 2015 г. Тази вечер желаещите ще имат възможност да си направят целогодишна читателска карта на символичната цена от 2 лв. За читателите в детския отдел регистрацията е безплатна.

Двата етажа на ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен ще бъдат отворени за зрители от 18 часа до 21 часа днес. Инициативата е в рамките на Европейската нощ на музеите. Могат да бъдат разгледани три експозиции. На първия етаж - изложба на Пламен Петков – графика. На втори етаж - изложба на Калоян Тодоров, Станислава Лазарова и Елиза Ковачева - живопис и изложба на ученици от СОУ Сава Доброплодни „Випуск 2016”.


Снимка без текст
www.bnr.bg, 20.05.2016 г.

http://bnr.bg/post/100694390/nikolai-stoikov-pristiga-ot-parij-s-klavesina-si-za-noshtta-na-muzeite
Николай Стойков пристига с клавесина си от Париж за Нощта на музеите
Дебютен концерт в София с френска музика за клавесин ще изнесе младият български музикант Николай Стойков. На 21 май от 21 часа неговите изпълнения ще звучат в Националната художествена галерия като част от програмата на Европейската нощ на музеите.

Николай Стойков завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Заминава за Страсбург - там завършва консерватория, а от 2010 година живее в Париж, където специализира флейта с Патрик Галоа и клавесин с Жоел Понте.

Специално за концерта в София Николай Стойков е пренесъл своята нова придобивка - клавесин, копие на прочутите инструменти на Бланше. В програмата на концерта му ще звучат пиеси от Франсоа Купрен, Жан-Филип Рамо, Жак Дюфли и Антоан Форкере.
Чуйте повече в интервюто с Никола Стойков в звуковия файл.
www.dariknews.bg, 20.05.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1577073
Градската галерия се включва в нощта на музеите
Градската художествена галерия се включва в Нощта на музеите и галериите.

Програмата предвижда в 18,00 часа откриване на изложбата на филмови плакати от миналия век. Киноафишите са създадени в периода на 30-те до 50-те години и показват филми, създадени преди и по време на Втората световна война и в периода на сталинизма.

В събота от 18,00 часа ще бъде премиерата на „ДВЕ" на творческия тандем Ина Валентинова и Вълко Чобанов. Изложбата проследява срещата на всеки от двамата автори с привиденията из света на личната му психо-реалност.

В 19,00 часа утре е началото на „Пощенска кутия за приказки" - един проект на Гери Турийска, който гостува за първи път във Варна. Потвърдилите вече участници са Александър Сано, Васил Русев, Ясен Козев, Камен Алипиев - Кедъра, Славин Славчев и др.

От 21,30 часа в двора на галерията театър АТОМ ще покаже проекта си P R I T H V I. Това е танцов фрагмент, в който на фокус е тялото и връзката му със земята. Танцът се изпълнява от Калина Георгиева и Стефания Георгиева.

От 22,00 часа ще бъде представена колекция от 11 творби на испанския автор Агапит Борас "АРХИФАКТИ".

В Европейската нощ на музеите и галериите за публиката ще бъдат достъпни всички изложби, които в момента са експонирани в галерията.
Снимки без текст

www.dnevnik.bg, 20.05.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/05/20/2759423_s_decata_v_pochivnite_dni_21_i_22_mai/
С децата в почивните дни (21 и 22 май)
"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА, 21 май

- София - в Европейската нощ на музеите в Работилничката за изкуства (на бул. "Христо Ботев" 12) ще се проведат две две ателиета: от 11 до 12 часа и от 12:30 до 13:30 часа. Децата ще научат различни техники за създаване на функционална и художествена керамика. Такса за участие - 8лв. с включени материали. За записване на тел. 0898 583 267 или rabotilnichka.za.izkustva@abv.bg

– София - Военноисторическият музей ще се включи в инициативата Нощ на музеите. Вход свободен.

- София - В Националния исторически музей децата ще могат да се забавляват и в ателиетата на Детския музейно-образователен център – да работят на грънчарско колело, в ателието по "плъсти" /нетъкана вълна/, да тъкат и моделират. Цената на занимание в ателие до 90 минути – 7 лв.

- София - Екипът на Музейко ще обсъжда с любопитни посетители тайните на минералите, енергията, центробежните сили. Из етажите на детския научен център са кратките разговори и демонстрации, познати като busking.

- София - от 18.00 до 00.00 ч. Националният политехнически музей (НПТМ) ще се включи в 12-ото издание на "Нощта на музеите"с поредица от инициативи. Специалната вечер ще бъде открита от Ванеса Генчева– ученичка в 4 клас на Националното музикално училище "Любомир Пипков", специалност виола/цигулка. Ванеса е носител на няколко престижни музикални награди и вече е свирила заедно с големия маестро Веско Ешкенази.

Дали математиката може да бъде забавна? Отговор на този въпрос ще получат любознателните посетители, които ще се присъединят към заниманията, разкриващи увлекателната страна на този смятан за "труден" предмет.

Точно в 21.30 ч. ще започне "експлозивното" шоу, което ще представи "Корпусът за бързо гърмене". Неговите членове – студентите от Факултета по химия и фармация на СУ "Св.Климент Охридски" - ще покажат и на най-големите скептици, че химията е страхотна наука, а химиците много "забавни типове".

Как се правят сапуните? Публиката не само ще може да види на живо, но и всеки който прояви желание, ще има възможност да си направи сапунче по собствен дизайн, като съчетае любимите си аромати и цветове. В демонстрационните кабинети на музея любопитковците ще наблюдават и участват пряко в атрактивни експерименти свързани с физични явления и закони.

- село Лозен - спортен празник "Спорт джангъл 2016" събира от 11 часа деца и подрастващи. Спортното мероприятие е част от кампанията за запазване на настоящата функционалност на Лозенска планина - като зона за отдих.

- Пловдив - Музеят на авиацията ще отбележи Нощта на музеите с удължено работно време и вход свободен за постоянната вътрешна и външната си експозици.

- Габрово - градът отбелязва седмицата на хумора, чиято кулминация е карнавалът, на който ще участват повече от 2000 маскирани участници. В шествието ще се включат 23 макети и повече от 70 карнавални картини. В града ще има безплатни пунктове за гримиране. Дракони и феи в светлинно шествие, ревю-карнавал на живи котки, Биг бенд парад и концерти са само част от интересните събития... а вечерта е отредено за грандиозно 3D мапинг шоу със заря.

- Варна - Военноморският музей и парк-музей на бойната дружба 14444 г. "Владислав Варненчик" ще се включи в инициативата Нощ на музеите. Вход свободен.

- Русе - Сдружение "ЧИГОТ" организира средновековен фестивал в Средновековния град Червен, край едноименното русенско село.

Идеята на фестивала е да пресъздаде живота, бита, занаятите, и военното дело на нашите предци през Средните векове и по-конкретно по времето на Второто българско царство. В автентичен декор на събитието ще се превърнат величествените руини на укрепения град Червен – един от главните центрове на Средновековна България през ХІІІ и ХІV в.

Между 11 и 18 часа посетителите на крепостта ще могат да се насладят на средновековния живот, да научат по нещо за българската история, и да пробват уменията си в стрелба с лък, игри и още много интересни занимания. Входът е свободен.

- Варна - "Нощта на галериите и музеите" ще превърне града в галерия на открито: 20 музея, 10 галерии, над 20 творчески пространства и повече от 50 събития ще потопят жителите и гостите на града в неповторимата атмосфера. Сред основните локации с богата програма са Градската галерия, Военноморският музей, Музеят за нова история на Варна. Десетки са изложбите, които ще бъдат открити през двата дни, като сред тях ще има и множество международни участия и акценти. Програмата ще бъде обогатена и с танцов спектакъл, кино на открито, литературни представяния, дискусии, партита и концерти. Част от варненските клубове и заведения ще предоставят отстъпки и изненади.

Специална карта на Street Art и Graffiti ще запознае и с алтернативната страна на градските изкуства, а най-любопитните ще могат да се включат и в игра със снимки и селфита, с която ще могат да спечелят награди.

Двуетажен автобус ще пътува напълно безплатно през цялата вечер на 21 май между варненските музеи. Музеите и комплексите край Варна също ще работят с вход свободен през целия ден - можете да посетите Аладжа манастир, Побити камъни, Фанагория в кв. Аспарухово, Неолитното селище в с. Неофит Рилски, Музея на стъклото в гр. Белослав.

- Видин - Галериите и музеите в града ще бъдат отворени до късно. За Европейската нощ на музеите входът е свободен.

НЕДЕЛЯ, 22 май

- София - В село Българи се практикува древен обичай. Хората ходят боси в огъня! Учените не знаят откъде произлиза тази традиция. Отговорът на загадката е свързан с природата. Той е скрит в природонаучния музей. Единствените, които могат да го открият, са младши-изследователите от "Био игри". В първата част на ателието, децата ще търсят "следи" из музея, по които ще разкрият мистерията. Как ли са свързани те с животните-символи на огъня и водата? Във втората част ще участват в ролеви игри с цел да научат повече за животните от научна гледна точка. Всяко дете ще си изработи символ и животно. Това ателие насърчава логическото мислене и способността за работа в група.

Целта на това ателие е да представи как са си обяснявали хората природните сили в миналото и как си ги обясняваме днес. Древните божества и обреди одухотворяват природата и свързват хората и света. По време на ателието ще потърсим отговор как се свързваме с природата и какво значи тя за нас днес. Занятията са от 11:00-12:30ч. за деца между 5-7 годишна възраст и 13:00–14:30ч. за деца между 8-12 годишна възраст. Необходимо е записване на тел. 0889/ 996724 или info@bio-game.org (между 10-18ч.). Ще могат да участват само предварително записани деца.

- София - Екипът на Музейко ще обсъжда с любопитни посетители тайните на минералите, енергията, центробежните сили. Из етажите на детския научен център са кратките разговори и демонстрации, познати като busking.

- Русе - Сдружение "ЧИГОТ" организира средновековен фестивал в Средновековния град Червен, край едноименното русенско село.

Идеята на фестивала е да пресъздаде живота, бита, занаятите, и военното дело на нашите предци през Средните векове и по-конкретно по времето на Второто българско царство. В автентичен декор на събитието ще се превърнат величествените руини на укрепения град Червен – един от главните центрове на Средновековна България през ХІІІ и ХІV в.

Между 11 и 18 часа посетителите на крепостта ще могат да се насладят на средновековния живот, да научат по нещо за българската история, и да пробват уменията си в стрелба с лък, игри и още много интересни занимания. Входът е свободен. А от 11.30 ч. и 15 ч. ще бъдат представени и бойни демонстрации.
Снимки – без текст
www.actualno.bg, 20.05.2016 г.

https://www.actualno.com/nessebar/proza-muzika-i-filmi-za-evropejskata-nosht-na-muzeite-v-nesebyr-news_541017.html
Проза, музика и филми за Европейската нощ на музеите в Несебър
С проза, музика и филми в Несебър ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите тази събота - 21 май. Входът за всички събития ще е свободен, а жителите и гостите на града, според своите предпочитания и вкусове, имат възможността да избират или пък да посетят повечето от проявите, които ще бъдат организирани в Археологическия музей, в църквата “Св. Йоан Кръстител” и в храма “Св. Параскева”.

Съботната вечер ще започне с представяне на книгата “Клубът на гъсоците” на Васил Стефанов - Слона, в зала 1 на музея от 18.30 часа. Музикалният фон е на групата „The band with no name“. Археологическият музей ще е отворен до 22 часа, така че който не е имал възможност да се запознае с уникатите, подредени в изложбените му зали, може да го направи в съботната нощ.

От 20.30 часа в храма „Св. Йоан Кръстител“ започва концертът на струнен квартет „Вива“, в който ще звучат творби на Бах, Вивалди, Бочерини, Дворжак, Шуман, Щраус, Сен Санс, Брамс.

В църквата „Св. Параскева“ между 18 и 20 часа ценителите на киното могат да видят няколко прожекции на филми, популяризиращи културно-историческото наследство на България, спечелили награди и номинации на XII Международен фестивал на туристическия филм – България “На източния бряг на Европа”. Програмата ще започне с филма на Община Несебър “Месембрия Орфика – разказ за Несебър в ноти”, спечелил награда за документален филм в категория “История и Култура”. 30 минути след него ще бъде преставена лентата “Велико Търново – в сърцето на историята”, филм на Церевград Търнов ЕООД, който е с номинация за документален филм в категория “История и Култура”.В същата категория с номинация е и филмът на БНТ Пътешествие с тракийските царе”, който ще започне от 19 часа. Финал на събитието от 20 часа ще сложи филмът на Община Ловеч “Паметта на реката”, който също е с номинация за документален филм в категория “История и Култура”.

Музей “Старинен Несебър” вече няколко години поред се включва в европейската инициатива, чиято основна цел е да привлича повече, както и по-млада аудитория.
Снимки – 2 броя, без текст
www.actualno.bg, 20.05.2016 г.

https://www.actualno.com/plovdiv/interaktiven-teatyr-koncert-ljatno-kino-i-cvetna-instalacija-v-nvim-v-noshtta-na-muzeite-news_541018.html
Интерактивен театър, концерт, лятно кино и цветна инсталация в НВИМ в Нощта на музеите
На 21 май (събота) Националният военноисторически музей (НВИМ) ще се включи за девета поредна година в европейската инициатива „Нощ на музеите“ с вход свободен от 18.00 до 24.00 часа и специална програма под мотото „Следите остават“. Това съобщиха от пресцентъра на музея. По случай 100-годишния юбилей, който НВИМ отбелязва тази година, организаторите за България, сред които директорът на Френския институт Гийом Робер и Пиер Гийме – културно аташе на Франция у нас, ще започнат своята официална обиколка именно от Националния военноисторически музей на 21 май в 19.00 часа. Екипът на Националния военноисторически музей ще провокира тях и всички останали посетители да оставят своя цветен отпечатък и послание на инсталация, която ще бъде съхранена в Капсулата на времето, създадена по повод 100-ата годишнина на музея. В истински сценаристи ще се превърнат гостите на музея, които присъстват на представлението на Playback театър „Тук и сега“. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си.

Любителите на киното ще имат възможност под открито небе да се насладят на филмите на режисьора проф. Светослав Овчаров, посветени на военачалници от Българската армия, чиито вещи пази НВИМ. За настроението на гостите на музея ще се погрижат музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър.

Към инициативата се включват и филиалите на НВИМ – Военноморски музей – Варна, Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ и Музей на авиацията в Крумово.

Програма на НВИМ и неговите филиали за нощта на музеите 21 май 2016 Г.

Национален военноисторически музей - София, ул. „Черковна“ № 92

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за временните изложби „Войната, в която не можехме да не участваме“, посветена на Втората световна война, и „Идоли или идеали”, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание

18.00 – 24.00 ч. – „Следите остават“ – инсталация, на която всеки посетител ще може да остави своя цветен отпечатък и послание за поколенията. Инсталацията ще бъде съхранена в Капсулата на времето на НВИМ с апел бъде отворена през 2041 г. на 125-ия рожден ден на музея

18.00 – 20.00 ч. – Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър

20.00 – 21.00 ч. – Playback театър „Тук и сега“ – импровизационен театър, чийто сценарий са историите на хората от публиката

21.00 – 24.00 ч. – Лятно кино с филми на режисьора Светослав Овчаров

Военноморски музей – Варна

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, кораб-музей „Дръзки“, както и най-новата временна изложба „100 години подводно плаване в България“.

18.00 – 19.00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили

18.00 – 21.00 ч. – „Училище за моряци“ с Клуб „Миноносец „Дръзки“ (морски възли и хвъргало)

18.00 – 23.00 ч – „Българската армия и българското оръжие през вековете“ – представят дружество „Традиция“ – Варна и Патриотично дружество „Бран“

19.00 – „Събери морето в пъзел“ – за най-малките

21.30 – 22.30 ч. – „Военен кореспондент“ – филм, посветен на Йордан Йовков катокореспондент на вестник „Военни известия“ през Първата световна война

Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ – Варна

18.00 – 24.00 ч. – Вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция на музея, както и за временните изложби

18.30 ч. – Откриване на изложба „Мълчаливите свидетели на битката при Варна“

Музей на авиацията – Пловдив

17.00 – 21.00 ч. – Музеят на авиацията ще отбележи Нощта на музеите с удължено работно време и вход свободен за постоянната вътрешна и външната си експозиция

17.00 – 20.00 ч. – Свободен достъп до кабините на самолет МиГ-23 БН и вертолет Ми-24
Снимка – без текст
www.actualno.bg, 20.05.2016 г.

https://www.actualno.com/travel/v-noshtta-na-muzeite-kydeto-i-da-ste-news_541011.html
В нощта на музеите, където и да сте
Една нощ, в която музеите разтварят врати по необичаен начин и в нетрадиционно време. Нощ, в която показват най-интересните си експонати и представят богата културна програма. Това е Нощта на музеите – тази година в събота, 21 май, на прага на Деня на славянската писменост - 24 май, и малко след Международния ден на музеите – 18 май. Една нощ, която по стечение на обстоятелствата ще е заобиколена от няколко почивни дни и която мнозина от нас ще прекарат по родни, любими или нови места. И в много от тези места ще има музеи, които ще участват в европейската инициатива. Затова "Българският пътеводител" тази седмица ви предлага да се възползвате от отворените врати на музеите и да посетите някои от тях. Със сигурност ще е ценно прекарана съботна вечер. Където и да се намирате тези дни, ако не във вашето, то със сигурност в някое съседно населено място ще има музей, който ще може да ви покаже и научи на нещо ново и то напълно безплатно. В съботната вечер.

Тази година инициативата Нощ на музеите навършва 12 години. България участва от самото й начало. Всяка година към нея се присъединяват нови и нови институции. Тази събота за пръв път ще участва новата Национална галерия „Квадрат 500". Програмата на повечето музеи започва в 18:00 и продължава до полунощ.

В София ще участват 48 културни института. Сред тях са Национален природонаучен музей, Софийска градска художествена галерия, Археологически музей с институт при БАН, Галерия „Астри“, Галерия „Ракурси“, Музей „Земята и хората“, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Етнографския музей, Музей за история на София.

Пловдив


В Европейската нощ - 2016 Пловдив ще се включи с Общински институт "Старинен Пловдив", Градска художествена галерия, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионална библиотека "Иван Вазов", Дружество на пловдивските художници, Музеят на авиацията в Крумово и частните галерии: Галерия "А+", Аrsenal of аrt, "Аспект", "Виа Артис Крум Танчев", "Възраждане", Културен център "Тракарт", "Лаутлиев", "Ромфея", "Червеното пони" и U.P.A.R.K.

Варна


В морската ни столица ще се случат над 50 събития. Ще отворят 20 музея, 10 галерии и над 20 други творчески пространства. Ще има десетки изложби, кино на открито, танцов спектакъл и много други изненади. Основните събития ще са във Военноморския музей, Музеят за нова история на Варна, Градската галерия.

Бургас


Програма са подготвили Археологическият, Историческият и Етнографският музеи.

В Нощта на музеите ще се включат още институции от Велико Търново, Русе, Стара Загора, Добрич, Плевен, Шумен, Търговище и много други. Така че, проверете там, където се намирате каква ще е програмата и се възползвайте от възможностите, които тя ви предлага. Заслужава си!Автор: Петя Георгиева, Национален туристически клъстер "Българският пътеводител"
Снимки – без текст
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница