Синдром на поликистозни яйчници Орбецова, М. МДата04.07.2017
Размер30.33 Kb.
Синдром на поликистозни яйчници
Орбецова, М.М., Пловдив
Синдромът на поликистозни яйчници (PCOS) е едно от най-честите ендокринни нарушения, засягащо около 5-14% от жените в репродуктивна възраст и основна причина за стерилитет. Независимо че PCOS е описан преди повече от 80 г., и до днес поставянето на точна диагноза поражда сериозни затруднения. Според общоприетите съвременни критерии (Rotterdam, 2003) за диагностициране на PCOS е необходимо наличие на най-малко 2 от 3-те основни компонента – повишени нива на андрогените (хиперандрогенизъм), хронично нарушение в овулацията (изява на олигоменорея и репродуктивни нарушения) и установяване на поликистозни яйчници (PCO) при ултразвуково изследване. Жените с PCOS могат да бъдат разпределени в 4 фенотипни групи: A (олигоменорея + хиперандрогенизъм + PCO), B (олигоменорея + хиперандрогенизъм), C (хиперандрогенизъм + PCO) и D (олигоменорея + PCO). Най-чест, включващ почти 2/3 от носителките на синдрома, е класическият ановулаторен хиперандрогенен PCOS фенотип (групи A и B) като при по-голямата част от жените ехографски се визуализират и PCO (фенотип A).

Голямото общомедицинско значение на PCOS се обуславя от факта, че според съвременните концепции заболяването се явява типичен пример за метаболитен синдром при женския пол, в чиято основа лежи инсулиновата резистентност с компенсаторна хиперинсулинемия. Така, при засегнатите жени е намерена по-висока честота на висцерално затлъстяване, неблагоприятно съотношение между атерогенни и антиатерогенни адипоцитокини, различни по степен въгрехидратни нарушения. Данните категорично доказват, че дори в ранна възраст жените с PCOS имат подчертано атерогенен липиден профил и други сърдечно-съдови рискови фактори, което след определен период от време (15-20 г.) може да доведе до повишена заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Доказва се ранно развитие на атеросклероза, по-честа поява на хипертония, вкл. по време на бременност, гестационен диабет.

В доклада е направен преглед върху честотата и характеристиките на разгърнатия метаболитен синдром и отделни негови компоненти при жени с PCOS с различна фенотипна изява. Наблюдават се значими разлики по отношение на антропометричните, хормоналните и метаболитните показатели между класическите форми и останалите клинични варианти на PCOS в българска популация. Затлъстяването е характерно за фенотипове А и В, като честотата му варира в различните популации. Откриват се захарен диабет/нарушен глюкозен толеранс, дислипидемия, метаболитен синдром, повишени нива на редица доказани маркери за сърдечно-съдов риск, но за тяхното развитие важна играе роля телесното тегло. Фенотип C идентифицира жени с хиперандрогенизъм и РСО, но с наличие на овулаторни цикли. Те са носителки на леки форми на PCOS, при които инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията не са изразени, честотата на метаболитни нарушения и сърдечно-съдови рискови фактори е по-ниска в сравнение с жените с класическия PCOS-фенотип. Телесното тегло при фенотип С обикновено е нормално или леко повишено. Изразените промени в теглото могат да доведат до преминаване на жените от един хиперандрогенен фенотип в друг. С фенотип D са жени с хронична ановулация и РСО, но с нормални андрогенни нива. Проучванията при този фенотип са оскъдни.

Липсата на ясна етиологична причина налага лечението на PCOS да бъде ориентирано симптоматично. Основните цели са: индукция на овулацията; лечение на хиперандрогенизма; лечение на компонентите на метаболитния синдром. При всеки отделен случай, в зависимост от фенотипната изява на заболяването и приоритетния здравен проблем на жената, се избира конкретна стратегия. В дългосрочен план се цели профилактика на късните рискове от PCOS – хипертония, захарен диабет, ССЗ, ендометриална хиперплазия с потенциален риск от малигнизация. По-голямата част от терапевтичните средства имат комплексен ефект.Обобщените в доклада данни се базират както на литературни източници, така и на собствени ретроспективни и проспективни проучвания върху антропометрични характеристики, нарушения във въглехидратната и липидната обмяна, промени в хормоните на мастната тъкан и регулаторите на апетита, циркадианни ритми на артериалното налягане и влиянието на различни лечебни подходи върху метаболитните параметри и цялостния сърдечно-съдов риск при PCOS.
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница