Свободната воля на децатаДата23.10.2018
Размер15.65 Kb.

Свободната воля на децата

Родителите трябва да възпитават децата си отговорно. Възпитанието е едно такова нещо, което изисква да мислим за нуждите на детето си, а не за своите. Между двете най-често стои бездна, в която детският дух лесно може да падне и да се пребие.

Мнозина родители хвърлят върху детето своите очаквания. От самото му раждане те измислят неговата бъдеща съдба и всякак утвърждават, че то ще изживее живота си така, както те искат (често както те не успяват да изживеят своя). Кръщават децата си с имена, носени от велик човек (всяко име е носено от велик човек) и чакат същия подвиг от младия живот. И т.н.

Подобно възпитание отнема свободния избор на детето и му вменява, че то трябва да изпълни очакванията на мама и татко. Измъкването от този капан е неимоверно трудно и по-често отколкото рядко съдбата на детето е твърде печална.

В много и много случаи мама и татко полагат допълнителни усилия да унищожат волята на детето си и да го превърнат в безпрекословно подчиняващ се роб на всяка тяхна, а по-късно и чужда прищявка. Тези усилия се изразяват в подклаждане на чувство за вина.

Вероятно няма нищо по-недостойно в отношенията родители-деца от това първите да се самосъжаляват пред вторите и да им втълпяват, че жертват щастието си в тяхно име. Изказвания от типа “Ако знаеш само какво ми струва да имаш хляб на масата!” предизвикват усещането, предшестващо повръщането, във всеки, който има най-малко понятие какво е чест и отговорност пред живота. Родителите трябва да възпитават в себе си разбирането, че децата не са им длъжни за нищо.Деца, научени да изпитват вина от най-ранна възраст, само в изключително малобройни случаи се освобождават от тази смъртоносна за волята отрова. Дори тогава страданията им са продължителни и особено жестоки.

Казано е, че тъмните най-първо се стремят да отнемат свободната воля на човека. Изумително е колко родители правят същото с децата си, за да си осигурят контрол над тях. Подобно възпитание е по-близо до омразата, отколкото до любовта. Любовта не заробва човека, а го освобождава и вдъхновява сам да избере пътя си.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница