Търсене и предлаганеДата10.02.2018
Размер179.08 Kb.
ПАЗАРНО ПРОУЧВАНЕ НА ТЕМА:
ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ

НА

ШОКОЛАДОВИ ИЗДЕЛИЯ

Какаото през годините


 • Историята на какаото, доколкото това е известно, започва с откриването на Америка . До 1492 г. Старият Свят не е имал и най-малка представа за вкусния и стимулиращ продукт, който сега е любим на милиони.

 • Кралският двор на крал Фердинанд и кралица Изабела за първи път виждат основните компоненти на шоколада, когато Колумб се завръща триумфално от Америка и показва пред испанския трон цяло съкровище от най-различни и странни неща. Сред тях са и няколко тъмнокафяви зърна, които приличат на бадеми. Това са били какаови зърна - днешната суровина за шоколада и какаото.

 • Кралят и кралицата не са си и представяли колко важни ще станат тези какаови зърна. По-късно Ернандо Кортез, големият испански пътешественик, първи открива търговските възможности на даровете на Новия Свят.

Храна на боговете


 • По време на завоюването на Мексико, Кортез установява, че индианците Ацтеки използват какаови зърна в приготвянето на местната божествена напитка "chocolatl", означаваща "топла течност".

 • През 1519 г., император Монтецума, който по непотвърдени данни изпивал по 50 порции дневно от въпросната напитка, сервира"chocolatl" на неговите испански гости в големи златни бокали, отнасяйки се към напитката като към "храна за боговете".

 • В интерес на истината "chocolatl" на Монтецума била доста горчива и на испанците не им допаднала особено много. Стараейки се да направят напитката приемлива за европейския вкус, Кортез и неговите другари се сещат да я подсладят със захар. Докато "chocolatl" достигне до Испания, идеята за захарта претърпяла още изменения - канела и ванилия.
 • Новата напитка скоро спечелила много нови привърженици, особено сред испанската аристокрация. Предчуствайки успеха на новата придобивка, испанците много мъдро продължили да засаждат какао в презокеанските си колонии, което дало началото на много доходоносен бизнес. Забележителното е, че испанците успяли да запазят изкуството на шоколадовата индустрия в тайна от останалия свят в продължение на почти сто години.


Шоколада се разпространява из Европа


 • Испанските монаси, на които било поверено развитието на какаовите зърна, най-сетне издали тайната. Не минало много време и шоколада се разпространил из цяла Европа, отначало във Франция, а през 1657 г. във Великобритания, се появила първата Английска Шоколадова Къща.

 • Ръчното производство, използвано в малките работилнички, постепенно дало път на масовото. Промяната била ускорена с появата на парната машина, с която се механизирал процеса на смилане на какаовите зърна. През 1730 г. цената на шоколада (дотогава 3 USD за фунт) станала достъпна за всички. Откриването на какаовата преса през 1828 г. редуцира цената още повече и помага да се увеличи качеството на какаовата течност чрез изстискване на част от какаовото масло, което се съдържа в какаовите зърна.

 • XIX век маркира две нови революционни промени в историята на шоколада. През 1847 г., Английска компания представя за първи път твърдия "шоколад за ядене", който заменя грубия зърнест шоколад познат на пазара дотогава. Другата промяна е през 1876 г. в Швейцария, когато Даниел Петер измисля начин за добавяне на мляко към шоколада, създавайки продукта познат ни днес като ШОКОЛАД.

Отглеждане на какаовото зърно

 • Какаовите зърна са продукт на какаовото дърво, произхода на което е предмет на много дискусии. Някои твърдят, че какаовото дърво произхожда от амазонската част на Бразилия, други - че е от долината Ориноко - Венецуела, а трети, че е от централната част на Америка. Какъвто и да е произхода му, едно е ясно - какаовото дърво е тропическо растение, растящо само на топъл и влажен климат. Това ограничава възможностите за отглеждането му на около 20 градуса на север и на юг от екватора. • Какаовото дърво е много деликатно и чувствително. Нуждае се от сянка и защита от вятъра. Това е особено важно за първите 2 до 4 години от развитието му. Обикновено какаовото дърво се засажда в сянката на други дървета - бананови, кокосови и др. Почвата трябва да е богата и влажна. • Листата на каковото дърво са гладки и тъмнозелени. Цветовете са жълти или червеникави, разположени по стъблото и дебелите клони. Плодовете са едри и ръбести и приличат на пъпеши. Съдържат по 20-60 семена. Култивираните дървета достигат до 15-20 фута, а дивите могат да достигнат до 60 фута височина. Потенциалната възраст на дървото е отворен въпрос - за някои дървета се знае, че са над 200 години.

 • Какаовото дърво дава плодове целогодишно, но работата по събирането им е сезонна. Има няколко вида какаов плод, които могат да се класифицират в три основни групи: Criollo, принцът на какаото е мек плод с тънка кора, светъл цвят и уникален приятен аромат. Forastero е по-изобилен плод с дебела кора и пикантен аромат. Trinitario е кръстоска от другите два вида. Общо взето в какаовите плантации е трудно да се намери дърво само от единия вид. Обикновено се засаждат от всичките, като в последните години се правят различни хибриди с оглед подобряване на качеството и количеството на продукцията.

Още любопитни факти за шоколада...

Консумирането на  шоколад носи повече ползи, отколкото вреди, както се смяташе неотдавна, като е особено полезен за сърцето. Учените смятат, че похапването на черен шоколад може да се сравни с това на здравословните зеленчуци и плодове.

Направен бе експеримент с 20 пушачи, като се сравниха млечния и черния шоколад. На участниците в експеримента не бе разрешено приемането на други антиоксиданти. Докато при млечния шоколад на се забелязаха съществени промени в кръвния поток, то при приемането на черен шоколад, който е с 74 % процента съдържание на какао се отбелязаха забележими резултати върху кръвния поток за повече от осем часа.

Това е доказателство, че в малки количества черен шоколад, приеман всеки ден, е изключително полезен за сърдечно-съдовата система, но все още няма проведени изследвания върху дългосрочен прием на шоколад.

Докато черният шоколад е богат на антиоксиданти и е полезен, то се мнението  за млечния шоколад е като за калорична бомба - около 500 калории на 100 гр. Пристрастените към млечен шоколад често имат проблеми със зъбите, а много често и с килограмите.

NESTLÉ в България

Историята на Нестле България започва през недалечната 1994 г., когато NESTLÉ закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Самата фабрика е създадена още през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена “Щастие”. Интересно е, че Стефан Тодоров е първият българин, поставил основите на таксиметровите услуги в страната. Този негов частен бизнес му носи значителни доходи и със събраните средства той започва производство на захарни изделия. Стефан Тодоров полага големи грижи за хората, работещи за него – построява им домове в близост до фабриката, създава стол, в който персоналът да може да получава топла храна.


През 1947 година фабриката е най-голямата в страната с най-богат продуктов асортимент – шоколади, шоколадови бонбони, нишесте, какао на прах, смес за палачинки, локум, халва, желирани бонбони и много други. Броят на работещите в този момент е повече от 2 000 души и годишното производство възлиза на 150 000 тона. Любопитен е фактът, че луксозните бонбони Пияни вишни, Троен лешник, Каприз, София вечер, се произвеждат ръчно. Същата година /1947/ фабриката е национализирана и преименувана в ДИПМалчика.

Началото на вафлено и бисквитено производство се поставя през 1964 година, а девет години по-късно започва произвеждане и на захарни бонбони. Tака до 1991 година, когато се създава ШЗИ София. И само три години по-късно Нестле Швейцария закупува ШЗИ София след проведен конкурс за купувач. По традиция фабриката участва със своето производство почти ежегодно на Пловдивския панаир и печели редица медали за качество и отличен вкус.


В унисон с традициите разработването на нови продукти и подобряване на качеството на вече съществуващите са едни от главните приоритети на компанията. Целите са да се осигури най- високо качество, отговарящо на изискванията на потребителя. Правят се много инвестиции за нови производствени линии, нови технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора. През последната година компанията NESTLÉ значително разширява и развива основния си бизнес и предлага на потребителите висококачествени и разнообразни продукти, довели до удвояване на пазарните дялове. Нестле България АД е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост. Общият брой на работните места в компанията надхвърля 1100.

През годините компанията се усъвършенства и предлага разнообразни хранителни продукти с отлично качество. Защото Добрата Храна води до Добър Живот!

 NESTLÉ Mлечен шоколадNESTLÉ Club Original – Плътен съвършен NESTLÉ шоколад – натурален шоколад,100г.

изящно фин, неустоимо топящ

се.NESTLÉ Mлечен шоколад с лешникови NESTLÉ Club Бадем – Наситен

парченца –изпълващо усещане от какаов вкус, допълнен с

хрупкави лешници, обгърнати от ароматни хрупкави

Млечен NESTLÉ шоколад. бадеми,100г.

NESTLÉ Бял шоколадNESTLÉ Club Криспи  – Нежни,

разтапящо шоколадово хрупкави криспита, обгърнати

блаженство в бяло. от плътен натурален шоколад,

90г.
NESTLÉ Млечен шоколад NESTLÉ Млечен шоколад с цели бадеми, лешници и с цели бадеми - 200g стафиди - 200gNESTLÉ Натурален шоколад NESTLÉ Натурален шоколад с цели бадеми - 200g с цели бадеми, лешници и стафиди - 200g


NESTLÉ LZ с вкус на карамел NESTLÉ LZ аеро бял шоколад
шоколадови балончета от нежен ефирно, въздушно, сензационно

млечен шоколад с карамелен вкус. усещане в бяло.

 

NESTLÉ LZ с вкус на портокал  NESTLÉ LZ аеро шоколад
ефирно усещане на натурален ефирно, въздушно, сензационно

шоколад с портокалов вкус. усещане – още с първото докосване

на устните хилядите шоколадови

балончета започват да се топят в

устата ти, като умножават многократно

удоволствието отнежния NESTLÉ

млечен шоколад.
 NESTLÉ Лешник NESTLÉ Пияни вишни
Ароматен танц на опияняваща крехка

хрупкави парченца вишна,потопена в

лешник сред феерия гореща страст на глътка

от пухкав лешников крем, ликьор и обгърната от вълшебен

скрити в нежната прегръдка натурален шоколад.

на фин млечен шоколад.NESTLÉ Тъмен Лукс NESTLÉ Шоколадово Кадифе
Истински наситен възбуждащо сетивата удоволствие

шоколадов вкус, който от галещ шоколадов крем и няколко

събужда сетивата ви. въздишки ром, обгърнати в меката

луксозна комбинация от прегръдка на кадифен млечен шоколад.

фин натурален шоколад и

хрупкави парченца

криспи.NESTLÉ Нежен Меланж NESTLÉ Разкош
дълбок и завладяващ вкус Цялата магия на шоколадови бонбони

на южна страст и топла NESTLÉ в едно - асорти бонбониери

нежност, събрани в плътен Разкош. Насладете се на изобилие от

тъмен крем и мек светъл пълнеж, вкусове - млечен и натурален шоколад,

щедро заляти от топящата обвивка съчетани с изискани добавки.

на вкусен млечен шоколад.

МАРКА


ВИД


ГРАМАЖ


ЦЕНА


NESTLÉ

млечен шоколад100г.

1.05 лвNESTLÉ


млечен шоколад с лешникови парченца

100г.

1,33 лвNESTLÉ

бял шоколад


100г.

1,13 лвNESTLÉ

Club original


100г.

1,40 лвNESTLÉ

Club Бадем


100г.

1,50 лвNESTLÉ

Club Криспи


90г.

1,50 лвNESTLÉ

LZ с вкус на карамел

40г.

0,57 лвNESTLÉ

LZ аеро бял шоколад

40г.

0,57 лвNESTLÉ

LZ с вкус на портокал

40г.

0,57 лвNESTLÉ

LZ аеро шоколад


40г.

0,57 лвNESTLÉ

бонбони Лешник


154г.

2,80 лвNESTLÉ

бонбони Пияни вишни

160г.

2,80 лвNESTLÉ

бонбони Тъмен Лукс

128г.


2,80 лвNESTLÉ

бонбони

ШоколадовоКадифе


150г.

2,80 лвNESTLÉ

бонбони Нежен Меланж

128г.

2,80 лвNESTLÉ

бонбони Разкош

175г.

3.85 лв
Линд” пази рецептата в тайна
Рецептата за приготовлението на шоколада е стриктно пазена в тайна. Миризмата на шоколад се носи още щом се влезе във фабриката на компанията "Линд" в Цюрих. Тук се смесват какаовата мас, захарта и какаово масло, после се прибавя мляко на прах и се добавят тайните подправки, които придават кадифения и неповторим вкус на шоколадовото блокче. Законите в Швейцария и на ЕС допускат производителите да използват само 5% растителна мазнина като заместител на по-скъпото какаово масло. Но всички швейцарски производители продължават да използват и да държат на какаовото масло, сочат данните на Шокосуис. "Ние не искаме да използваме растителна мазнина. Ако го направим, означава, че правим компромис с качеството на продукта", казва Шмид. Компанията "Линд" има продажби за 1,2 млрд долара за последната година, като цифрата включва продажбите от филиалите на фирмата в Италия, Франция, Германия и САЩ. В компанията работят 6000 души и реализира продажби за 1,2 млрд долара. Компанията успя да затвърди позициите си отвъд океана, след като купи шоколадената компания Жирадели от Сан Франциско през 1998 г. Фабриката на "Линд" работи 24 часа на ден. Пиковите месеци са юли, август и септември. Тогава се приготвят шоколадовите изделия за Коледа. В този период се произвеждат по 18 000 шоколада на час или 700 парчета в минута. Включително и пияните вишни за специалната селекция. Служителите във фабриката спазват строги хигиенни правила. "Ако поработиш няколко месеца тук, престава да ти се яде шоколад", разказва с усмивка управителят Бернард Уинзлър.

EXCELLENCE

Excellence 99% cacao Excellence 70% cacao

Excellence 85% cacao Excellence Orange Intense

Excellence Mint Intense Excellence Ecuador

Excellence Extra Creamy Excellence MadagaskarExcellence Cuba Excellence White CoconutExcellence Intense Pear Excellence Toffee Crunch
Swiss Premium Chocolate Swiss Premium ChocolateDouble Lait Double Lait FraiseMilch Extra Blank Amandes

Noir Noisettes Double Lait Muesli Crisp


Swiss Classic Swiss Classic


Swiss Classic Swiss ClassicRaspberry Wafer


Lindor Truffles Lindor Truffles


Lindor Truffles Lindor


Petits Desserts Tiramisu Petits Desserts Crème BruleeLindor Truffles Lindor Truffles

МАРКА

ВИД

ГРАМАЖ

ЦЕНА

Lindt

Excellence 99%cacao

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence 85%cacao

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence 70%cacao

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Orange Intense

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Mint Intense

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Ecuador

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Madagaskar

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Extra Creamy

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Cuba

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence White Coconut

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Intense Pear

100г.

3,80 лв

Lindt

Excellence Toffee Crunch

100г.

3,80 лв

Lindt

Swiss Premium Chocolate

300г.


7,45 лв

Lindt

Swiss Premium Chocolate

300г.

8,70 лв

Lindt

Double Lait

100г.

2,80 лв

Lindt

Double Lait Fraise

100г.

2,80 лв

Lindt

Milch Extra

100г.

2,80 лв

Lindt

Blank Amandes

100г.

3,80 лв

Lindt

Noir Noisettes

100г.

3,80 лв

Lindt

Double Lait Muesli Crisp

100г.

3,80 лв

Lindt

Swiss Classic

100г.

3,80 лв

Lindt

Swiss Classic

100г.

2,80 лв

Lindt

Swiss Classic

100г.

3,80 лв

Lindt

Swiss Classic

100г.

2,80 лв

Lindt

Raspbery

100г.

2,80 лв

Lindt

Wafer

100г.

2,80 лв

Lindt

Lindor Truffles

100 г.

2,40 лв

Lindt

Lindor Truffles

100 г.

2,40 лв

Lindt

Lindor Truffles

100 г.

2,40 лв

Lindt

Petits Desserts Tiramisu

100г.

3,80 лв

Lindt

Petits Desserts Crème Brulee

100г.

3,80 лв

Lindt

Lindor Truffles

200г.

7,70 лв

Lindt

Lindor Truffles

200г.

7,70 лв


Сравнението на две от най - предпочитаните фирми за шоколадови изделия „ Nestle ” и „ Lindt ”, ни показва какво е тяхното развитие от създаването им до днес. Те предлагат различни по вид и характер стоки, чийто цени се определят главно от теглото и качеството на шоколада.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница