Учредяване на „Аутомотив Клъстер България“Дата11.02.2018
Размер31.53 Kb.
Учредяване на „Аутомотив Клъстер България“
Подкрепа на развитието на автомобилната индустрия у нас е основната цел на сдружението
Днес група фирми с дейност у нас по инициатива на немската консултантска компания „Трукенмюлер и къмпани България“ учреди „Аутомотив Клъстер България“, чиято цел е да промени драстично и трайно показателите и да подкрепи развитието на автомобилната индустрия в страната ни.

Една от най-важните задачи се състои в насърчаване и подпомагане на международни компании с дейност от автомобилния сектор да стъпят на нашия пазар, както и ясно да се подчертаят предимствата на България спрямо други източноевропейски страни, Близкия изток и Северна Африка. Целта е изграждането на производство, свързано с автомобилната индустрия в България. Организацията цели и да подпомага фирмите от автомобилната индустрия, опериращи на българския пазар, като обединява интересите на членовете за подобряване на позициите им както на българския, така и на международния пазар, за насърчаване развитието на науката, техниката и иновациите в сектора, организиране и изпълняване на проекти с цел повишаване конкурентоспособността на членовете и др.

Учредяването се състоя днес 10.07.2012 г. в Гранд хотел „София” от 9,30 часа. До този момент участие са потвърдили седем компании.

Присъстваха представители на бизнеса, а учредителното събрание бе закрито в 14,00 часа с кратко приветствено слово на министъра на икономиката, енергетиката и туризма г-н Делян Добрев.

“Още в подготвителния етап имахме пълната подкрепа и съдействие на правителството и публичната администрация”, заяви г-н Трукенмюлер.

За членове на борда бяха избрани:
1. Frederic Flory - Grammer AD

2. Kajetan Gressler - ixetic GmbH

3. Lyubomir Stanislavov - S Media Team

4. Roman Vasilev - Jonson Controls Electronics Bulgaria5. Till Truckenmuller - Truckenmuller and Company Bulgaria EOOD
Компаниите, потвърдили до момента своето участие в учредяването на клъстера, са:
1. Grammer AD – международна компания, специалист в разработването и производството на интериорни компоненти, както и седалки за автомобили, камиони, автобуси и влакове. В световен мащаб компанията е представена чрез своите над 30 производствени и търговски локации в 18 страни. Към това се причислява и заводът в село Трудовец, община Ботевград, с персонал от над 700 служители.
2. Würth Electronik IBE BG EOOD – със своите 16 производствени единици, разположени в цял свят, Würth Electronik е най-успешната компания на групата Würth. Würth Electronik е международна компания, специализирана в производството на електромеханични и пасивни компоненти. В България заводът се намира в Белозем, близо до Пловдив, и разполага с над 250 служители.
3. Ixetic Plovdiv EOOD – производител на компоненти за вакуумни помпи - роторни части, хидравлични помпи за сервоуправление и вакуумни помпи за спирачни системи. Компанията е дъщерна фирма на Ixetic GmbH, град Бад Хомбург, Германия, собственик на две производствени предприятия в района на Франкфурт на Майн и Кьолн, а също и на поделения за продажби и сервиз в Япония, САЩ, Китай и Индия. Заводът в България се намира в индустриална зона „Раковски“ до Пловдив.
4. Johnson Controls Electronics Bulgaria EOOD – компанията е специалист в областта на автомобилната електроника. Българският филиал на Johnson Controls е един от деветте технологични центъра на компанията в света, като останалите са разположени в Германия, Франция, САЩ, Япония и Словакия. В световен план инженеринговата мрежа на компанията включва над 250 предприятия в повече от 30 държави. Дъщерното дружество в София предлага проектиране и разработки на автомобилна електроника. Сред най-големите клиенти са BMW, Ford, Renault, GM, Opel, Volkswagen.
5. Industrial Commerce Ltd. – ексклузивно дистрибуторство за Hyundai Motor Company за България.
6. S Media Team – водещата медийна група в областта на автомобилната тематика, издател на: AUTO BILD България (Axel Springer), BBC TopGear България, Motor Show и автомобилната информационна агенция Speed-Press, както и на BBC GoodFood България, BBC Knowledge България, F1 Racing България, HELLO! България, Yachting&Lifestyle, Prime_Time.
7. Leschke Design – понастоящем е ангажиран с академична дейност в областта на автомобилния транспортен дизайн. Собственикът на фирмата Харалд Лешке е дългогодишен мениджър на отдел „Advanced Design/Corporate Design“ в Daimler AG.
9. Трукенмюлер и къмпани България ЕООД (Truckenmüller & Company Bulgaria EOOD) - Фирма „Трукенмюлер и къмпани България“ (IMACOS) е немска консултантска компания със седалище в Щутгарт (1998 г.), ориентирана към реструктуриране на предприятия основно в автомобилната индустрия. Компанията има повече от 20 години опит в изграждането на производствени единици в Източна Европа и разполага с изградена надеждна мрежа от служители на стратегически позиции, имащи възможност да вземат инвестиционни решения. В края на 2010 година отваря собствен офис в България. Основната й дейност е свързана с консултиране на фирми, оптимизиране на административни и производствени процеси, повишаване на ефективността на предприятията. Усърдно работи за привличане на инвеститори в България, както и за разширяване на пазарите на българските производители на западноевропейските пазари.
Контакти:

Кристина Владимирова, мениджър „Аутомотив Клъстер България“mobile: 0877 444 523

e-mail: kristina.vladimirova@imacos.com


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница