Въпроси и отговори по проект фар тгс българия-Гърция 2005



Дата10.04.2018
Размер60.51 Kb.
#66073
Въпроси и отговори по проект ФАР ТГС България-Гърция 2005

Интегрирана подкрепа за икономическо развитие и насърчаване на заетостта

Reference No.: BG 2005/017-454.02.01.01/CBC


No.

Въпрос

Отговор

1

Какви съпровождащи документи се изискват за гръцките партньори, когато са МСП?

Във връзка с Декларацията от Кандидата (секция VI от Формуляра за кандидатстване) и необходимостта от доказване допустимостта на партньорите, на стъпка 4 от процеса на оценка на подадените проектни предложения, за гръцките партньори – МСП, ще се изискват следните документи:

  1. Съдебна регистрация на фирмата (нотариално заверено копие, превод на български или английски език);

  2. Документ за актуално състояние на фирмата (нотариално заверено копие, превод на български или английски език);




2

Къде трябва да бъдат отразени инвестиционните разходи по проекта?

Инвестиционните разходи (за оборудване и строителни дейности)

се отразяват в бюджетен раздел 6. от Анекс Б: Бюджет;



3

Може ли гръцка организация да партнира в повече от един проект ?

Съгласно Насоки за кандидатстване, секция 2.1.3., стр. 15, няма ограничения за броя участия на гръцкия партньор в проекти по тази схема за безвъзмездна помощ.

4

Допустим кандидат ли е микро предприятие, по смисъла на Закона за малките и средните предприятия?

Да, микро предприятията са допустим кандидат по Компонент 1 на настоящата схема за безвъзмездно финансиране

5

Възможно ли е по компонент 1 Подпомагане на бизнес дейностите и по компонент 2 Човешки ресурси и насърчаване на заетостта да кандидатства не правителствена организация, която не е: търговска палата, асоциация за икономическо развитие, бизнес център, бизнес асоциация, бизнес инкубатор.

Съгласно Насоките за кандидатстване,.2.1 Допустимост на кандидата и по трите компонента е допустимо да кандидатстват неправителствени организации с нестопанска цел, независимо от техния предмет на дейност.

6

Може ли към екипа по проекта като консултанти да се включат такива, които ще разработват във фирмата система за управление на качеството или трябва непременно да се избере консултанска фирма чрез тръжна процедура?

Разработването на система за управление на качеството може да се извърши от отделни консултанти, но сертификацията се извършва само от акредитирани за тази дейност фирми. 

7

Допустимо ли е закупуването на производствено оборудване?

Съгласно Насоки за кандидатстване, секция 2.1.3, по компонент 1 е допустимо закупуването на производствено оборудване само, ако то е свързано със защита на околната среда.

8

Допустимо ли е по компонент 1 закупуването на ИТ оборудване, което не е предназначено за бизнес мрежи, база данни и виртуални бизнес центрове?

Съгласно Насоки за кандидатстване, секция 2.1.3 няма ограничение относно закупуването на IT оборудване, когато то обслужва целите на проекта или е свързано непосредствено с изпълнение на дейностите. Дадените типове дейности са примерни.

9

Допустимо ли е закупуването на оборудване, свързано с внедряване на система за управление на качеството?

Съгласно Насоките за кандидатстване, секция 2.1.3,,по компонент 1 е допустимо закупуването на производствено оборудване само, ако то е свързано със защита на околната среда

10

По компонент 1 допустим кандидат ли е едноличен търговец (ЕT)?

Съгласно Насоките за кандидатстване,.2.1 Допустимост на кандидата, допустимият кандидат трябва задължително да е юридическо лице, отговарящ на изискванията за МСП, по смисъла на Закона за малките и средни предприятия.

11

Кога се подава декларация Е-I, според Закона за малки и средни предприятия?

Съгласно Насоките за кандидатстване, 2.2.1 Формуляр за кандидатстване, тази декларация се прилага към и се подава заедно с проектното предложение.

12

Какви документи трябва да се подадат, когато са предвидени инвестиционни дейности?

Съгласно Насоки за кандидатстване, секция 2.2.1.,към момента на подаване на Формуляра за кандидатстване (Annex A) е необходимо да се приложат и следните документи:

  • Анекс B: Бюджет;

  • Анекс C: Логическа рамка;

  • Анекс IX: Автобиография на ръководителя на проекта;

  • Анекс E-I: Декларация МСП (ако кандидатът е МСП);

  • Анекс E-II: Декларация по Закона за държавните помощи (ако кандидатът е МСП);

  • Анекс D (ако кандидатът предвижда закупуването на оборудване и/или строително-ремонтни дейности), който включва следните под-анекси:

- Анекс D-1 Обяснителна записка;

- Анекс D-2 Снимки на обекта в настоящото му състояние;



  • Анекс D-3 Идеен или Работен проект на строителните дейности и

  • Анекс B-3 Количествено-стойностна сметка в евро, когато предвиждате строително-ремонтни дейности;

  • Анекс D-4 Техническа спесификация, по подадения образец, когато предвиждате закупуване на оборудване..

13

Разрешено ли е включването в екипа на проекта кмет или заместник кмет, след като те не са държавни служители по смисъла на Закона за държавния служител?

Съгласно Насоките за кандидатстване, няма ограничение по отношение на участието на кметове или заместник-кметове в екипа на проекта.




Фондация/НПО би ли могла да кандидатства за инвестиционни мерки по компонент 2 Човешки ресурси и насърчаване на заетостта?

Да. Всички неправителствени организации с нестопанска цел, регистрирани като такива в съответните допустими райони могат да кандидатстват с проекти, които включват инвестиционни дейности.

14

Ако участваме веднъж като кандидат и втори път като партньор в друг проект по същата програма и в случай, че и двата проекта бъдат одобрени какво следва?

Ако и двата проекта бъдат одобрени и двата ще бъдат финансирани.

15

Допустимо ли е в бюджета да се заложат разходи за участници от Гърция, които ще посещават инициативите по проекта в България - per diems?

Да, допустимо е на гръцките участници в дейностите по проекта да се изплатят командировъчни в рамките на допустимите суми за България. Виж http://ec.europa.eu/europeaid/perdiem/pd_12_2006.pdf


16

Документално как се оформя наемането на гръцки експерти по проекта – чрез граждански договор по българското законодателство и ако е така какви са дължимите осигурителни и данъчни вноски и кой го командирова в България?

Гръцките експерти се наемат чрез граждански договор, според българското законодателство.

Ако престоят на гръцкия експерт е повече от 183 дни в годината се заплащат всички осигурителни и данъчни задължения, според българското законодателство върху сумата, за която е договора.



Ако престоят на гръцкия експерт е под 183 дни за една година се дължат само здравни осигуровки, като работодателя изплаща 3,9% от дължимите 6%. Данък общ доход е за сметка на лицето изпълнител на договора и част от него се удържа от договорената хонорарна сума. Той не влиза като допустим разход по проекта.

17

Внедряването на система за управление изисква обучението на служители на фирмата за вътрешни одитори. Това тяхно обучение ще се признае ли като допустим разход по проекта?

Да, всички необходими и обосновани дейности по сертифицирането на фирмата по управление на качеството ще се считат за допустими.








Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница