Всеукраинска обществена организация "конгрес на българите в украйна"Дата09.04.2018
Размер15.67 Kb.ВСЕУКРАИНСКА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ"КОНГРЕС НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА"

П о з д р а в и т е л е н а д р е с

Уважаеми сънародници!

Искам най-сърдечно да ви поздравя по повод Деня на бесарабските българи. Празник, който е дълбоко скътан в сърцето, в душата на всеки един от нас, независимо къде се намира, дали в Родината или някъде далеч в чужбина.

От преди 200 години хиляди българи са оставили родните места, спасявайки се от турското робство. Тук, в Бесарабия, те не само създават села и градове, но успяват да запазят българщината. Създадени са много църкви и училища. Бесарабските българи имат големи заслуги към прародината България. През далечната 1938 г., когато се честват юбилеите на двете особено ценни народностни постижения – 100 години от освещаването на храма «Св. Преображение Господне» и 80 години от основаването на Болградската гимназия, се издига призивът: «Нека денят на освещаването на храма се превърне в голям празник – Ден на бесарабските българи!»

Традиционно всяка година Конгресът на българите в Украйна отбелязва 29 октомври, отдавайки дължимата признателност на нашите прадеди за запазването на родната култура и език и популязирайки българщината сред младите българчета в Украйна.В този тържествен ден Ви пожелавам здраве, щастие и успехи. Нека винаги се гордеем с това, че сме българи! Нека вашите дела винаги бъдат насочени към благополучието на родната земя!


Президент на Всеукраинската

обществена организация

«Конгрес на българите в Украйна» Юрий Граматик


65039, Украйна, гр. Одеса, пр-т Гагарина 12-а,

тел: +38 (0482) 39-29-01, email: gramatik@imexbank.com.ua, www.kbg.org.ua


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница