Zaz с концерт на „Francofolies. Благоевград” през юниДата22.07.2016
Размер39.6 Kb.
16 февруари 2016 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14.00 часа)


Съдържание:


www.dariknews.bg 1

www.vesti.bg 2
www.dariknews.bg, 16.02.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1552087
ZAZ с концерт на „Francofolies. Благоевград” през юни
Голямата френска звезда ZAZ идва отново у нас с концерт на 18 юни в рамките на второто издание на фестивала "FRANCOFOLIES.Благоевград", който ще се проведе в града на 17 и 18 юни, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Популярната по цял свят френска изпълнителка ще пее на открито на площад „Георги Измирлиев“, където ще бъде построена внушителната сцена на фестивала. До средата на март ще станат ясни останалите музиканти, които ще вземат участие в дните на Francofolies. Входът на фестивала за всички жители и гости на Благоевград ще бъде свободен.

Нов е младежкият модул на "FRANCOFOLIES.Благоевград", който стартира от тази година. Той е насочен към учениците и студенти франкофони от цялата страна и чужбина. За тях, извън музикалната програма, ще бъдат организирани различни инициативи във всеки един от дните на тазгодишното музикално събитие.

Българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика беше възстановен от Община Благоевград през 2015г., след близо 20-годишно прекъсване. На българска сцена миналия септември пяха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата Караван палас, DJ Боб Синклер, рок групата КИО, Кристоф Уилем и рапърът Сопрано.

Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция, където всяка година пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, "Ле Франкофоли" се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в Бълария.

Френската певица ZAZ, чието истинско име и Изабел Жофруа, става световно известна през последните години, заради изключителното си сценично присъствие и специфичния си тембър. Възпитаник на престижната консерватория CIAM в Бордо, Изабел започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. Музикалната й кариера започва през 2001 г. Следват 10 години, в които тя пее в различни групи и формации. През 2010 г. представя първия си албум, който я изстрелва на върха на класациите, като през ноември 2010 г. той добива статус двойно платинен, а тя получава награда за откритие на годината "Revelation Song" на Academy Charles Cros и European Border Breaker Award: награда за най-слушания френски артист зад граница.

През 2012-та издава втория си албум „Recto Verso“, който също става двойноплатинен в родината й, а в Германия, Белгия, Полша и Швейцария- златен. Следващият й албум “Paris“ е посветен на френската столица и излиза през ноември 2014. Съдържа 13 парчета - две нейни авторски и интерпретации на песни на емблематични френски изпълнители - „Под небето на Париж“, изпълнената от Едит Пиаф през 1954 г., на „Елисейските полета“ на Жо Дасен от 1969 година, „Имам две любови“ на Жозефин Бейкър, Елла Фицджералд, Ив Монтан и др. ZAZ записва „Обичам Париж през май“ в дует с легендата на френския шансон – Шарл Азнавур.

www.vesti.bg, 16.02.2016 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zaz-otnovo-shte-ozari-rodnata-scena-6050096
Голямата френска певица Заз отново ще озари родната сцена
Българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика - Francofolies ще се проведе в Благоевград на 17 и 18 юни тази година
Популярната френска изпълнителка Заз идва отново у нас с концерт на 18 юни в рамките на второто издание на фестивала Francofolies Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни тази година.

Изабел Жофруа – Заз ще пее на открито на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград, където ще бъде построена внушителната сцена на фестивала. До средата на март ще станат ясни останалите музиканти, които ще вземат участие в дните на Francofolies.

Входът на фестивала за всички жители и гости на Благоевград ще бъде свободен.

От тази година стартира нов младежки модул на Francofolies. Той е насочен към учениците и студенти франкофони от цялата страна и чужбина. За тях, извън музикалната програма, ще бъдат организирани различни инициативи във всеки един от дните на тазгодишното музикално събитие.

След близо 20 години прекъсване през 2015 г. община Благоевград възстанови българското издание на международния фестивал за съвременна френска музика. На българска сцена миналия септември пяха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, рок групата КИО и любимите на младите Кристоф Уилем и рапърът Сопрано.

Френската певица ZAZ е истинско явление в музикалната индустрия през последните години. Тя печели феновете си с изключителното сценично присъствие и специфичния си тембър.

Изабел започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони.Музикалната й кариера започва през 2001 г. Цели 10 години тя пее в различни групи и формации.

Големият успех идва с песента -“Je veux”. Първият и албум я изстрелва на върха в класациите, като през ноември 2010 той добива статус двойно платинен, а тя получава награда за най-слушания френски артист зад граница.

През 2012г. издава втория си албум „Recto Verso“, който също става двойноплатинен в родината й, а в Германия, Белгия, Полша и Швейцария- златен. Песните в албум са жизнерадостни, многопластови и еуфорични, изпълнени с много страст от певицата, която френските медии нарекоха „Новата Едит Пиаф”.

През ноември 2014г излиза албумът “Paris“. Той съдържа 13 парчета - две нейни авторски и интерпретации на песни на емблематични френски изпълнители. Една, от които „Под небето на Париж“, изпълнената от Едит Пиаф през 1954 г.Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 – и в България.

Редактор: Александра Грамова
Видеоматериал
Снимка – Изабел Жофруа
Снимка – Изабел Жофруа
я


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница