Какво е Великден? Наричан още Неделя на възкресението



Дата26.04.2024
Размер17.54 Kb.
#121103
Какво е Великден
Свързани:
Какво е Великден

Какво е Великден?
Наричан още Неделя на възкресението, той е християнски празник, отбелязващ възкресението на Христос от мъртвите.
Той се празнува всяка година и макар да няма точно фиксирана дата, задължително се пада на неделен ден.
Великден е кулминацията на т.нар. Страстна седмица, предшествана от Великия пост (40-дневен период на въздържание, молитва и покаяние).
Точно една седмица преди настъпването на Възкресение е католическата Палмова неделя, известна още у нас и като Цветница или Връбница.
На този ден християнските поклонници празнуват триумфалното влизане на Исус Христос в Йерусалим – събитие, което се е случило седмица преди смъртта Му.
Произход и история
Великден е събитие, описано в Новия завет, като то се свързва с настъпилото възкресение на Спасителя на човечеството Христос. Това се случва на третия ден от погребението Му, след като е разпънат на кръст от римляните на йерусалимския хълм Голгота в 30 г. сл. Хр.
Исус е предаден с целувка от своя последовател Юда Искариотски, докато се моли в Гетсиманската градина.
Пилат Понтийски, който по това време е прокуратор на римската провинция Юдея, осъжда на смърт чрез разпъване Христос, макар да не открива вина у Него. Затова той ритуално пред всички измива ръцете си, показвайки, че не носи вина за убийството на невинен човек.
Това събитие е засвидетелствано не само от Новия завет, но и от мнозина древни историци.
Три дни след смъртта на Христос, на Неговата празна гробница стават свидетели жените мироносици, които я посетили, а Христос се явява на последователката си Мария Магдалина и на апостолите, засвидетелствайки случилото се чудо.
Събитията, свързани с Великден, се случват в периода около еврейския празник Пасха. Това е и причината от самото си начало отбелязването на Великден да се свързва с него.
Как се празнува в България?
Великденските празници са широко почитани в България, а подготовката започва още през Страстната седмица.
Най-важният обреден хляб у нас е козунакът, а сръчните домакини подготвят същински кулинарни съвършенства от тесто, включващи често стафиди, шоколад и различни видове плодови мармалади.
В България обичаят повелява великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота.
Традиции и обичаи
Първото яйце задължително се оцветява в червено и с него се рисува кръст на челата на децата. Този цвят символизира кръвта на Христос. Вярва се, че то е символ на здраве и късмет в семейството и се оставя да се пази до следващия Великден, най-често до икона.
В някои краища на страната хората заравят първото яйце в нивата за плодородие на почвата.
Разпети петък е наричан „Най-тъжният ден в годината“. На този ден в църквите се поставя маса, символизираща ковчега на Христос. Вярващите минават отдолу с надеждата годината да е изпълнена със здраве и плодородие.
На Велика събота се отслужва тържествено богослужение. Църковната служба започва в 23 часа, а семейства и приятели я посещават заедно, носейки великденски яйца със себе си.
Точно в полунощ те се поздравяват с думите „Христос воскресе“, а отговорът е „Воистина воскресе“.
Свещенослужителите благославят хлябовете и яйцата, донесени от хората. След това вярващите обикалят три пъти църквата със запалени свещи в ръце. Поверието гласи, че свещта на всеки, който е бил добър християнин, не угасва, колкото и силен вятър да духа.
След като службите приключат, се провежда най-важното и очакваното, особено от децата – „бой с яйца“ или „чукане с яйца“.
Противниците си разбиват яйцата едно в друго, а човекът с останалото здраво се обявява за победител или борак. То се пази до следващия Великден и е знак за късмет.

Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница