24 март Световен ден за борба с туберкулозатаДата24.07.2016
Размер22.29 Kb.
#4227
24 март - Световен ден за борба с туберкулозата
В последните години се наблюдава значителен ръст на туберкулозата в световен мащаб. Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че всеки трети, или около 2 млрд. души, са заразени с туберкулозни бактерии. ООН има три основни приоритета – борбата със СПИН, маларията и туберкулозата. Затова е създаден Глобален фонд за профилактика и лечение на тези опасни заболявания.

През 2015 г. в област Видин са регистрирани 38 случая срещу 44 през предходната 2014 г. От заболяването са засегнати 8 от 11-те общини в областта срещу 5 засегнати общини през 2014 г. Със заболяемост, по-висока от средната за областта, са общините: Ружинци – 4 случая, Кула - 3 случая и Грамада – 2 случая. В останалите 5 общини има регистрирани единични случаи. Преобладава градското население -58%.

Особено тревожна е тенденцията за поразяване на младата и социално-активна възрастова група. С най-висока заболяемост е възрастовата група от 0 до18 години – 10 случая. Най-голям е броят на случаите във възрастовата група 19- 64 години – 18 случая; заболелите над 65 годишна възраст са 10. Превес имат мъжете – 68%. Висок е процентът и на групата на безработните лица – 24%. Всичко това се обяснява с лошите битови условия, стресът, непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол, липсата на финансови средства, които водят до повишен риск от заболяване.

Болестта се причинява от  бактерия на Кох, който има 4 патогенни типа: човешки - Mycobacterium tuberculosis; говежди; птичи и миши.   98% от случаите при човека се причиняват от Mycobacterium tuberculosis, малка част от говеждия тип, а само единични случаи – от птичия.

Туберкулозните бактерии са изключително устойчиви във външната среда. Те се запазват дълго в храчките, отделяни от болен човек. При стайна температура остават жизнеспособни от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението, като в тъмни и непроветриви помещения туберкулозните бактерии могат да издържат до 3 г. Те са силно чувствителни към слънчевата светлина - при пряко действие тя ги унищожава за 5 -10 минути.

Основен източник на заразяване е болният от белодробна туберкулоза човек. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища – въздушно-капков механизъм. При кашляне, кихане и дори разговор болният човек отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Така хората, които се намират в близост, могат да вдишат бактериите и да се заразят. Прахът в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни, също може да е източник на заразяване – въздушно-прахов механизъм.

Туберкулозните бактерии са разпространени повсеместно и всеки от нас се “среща” с тях, но не всеки се заразява и не всеки инфектиран се разболява от туберкулоза. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част - около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма. Повечето от хората (в 90% от случаите), които се заразяват с туберкулоза, остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването.

Важно профилактично средство е редовната имунизация, но небива да забравяме и здравословния начин на живот, правилно и пълноценно хранене, умерена консумация на алкохол, отказ от тютюнопушене и не на последно място спортът.Каталог: news -> 2016
2016 -> Район училище/обслужващото звено, район
2016 -> Семинар в хотел "интерхотел сандански"
2016 -> Асоциация на българските учители по физическо възпитание и спорт, oлимпийски клуб към нса „васил левски“
2016 -> Образец! Справка за учители, преподаващи история и цивилизация, предназначена за кандидатстване за участие в курс, свързан с историята на холокоста и антисемитизма, организиран от мемориалния център в памет на мъчениците и героите на холокоста „яд вашем“ в
2016 -> Решение на сесия на мок/ Днес, г
2016 -> Отчет за дейността за периода 8 12 февруари 2016 г. Дирекция „


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница