Антраксът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от микроорганизъм, нареченДата21.01.2018
Размер16.77 Kb.
#49497
АНТРАКС
Антраксът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от микроорганизъм, наречен Bacillus anthracis, характеризиращ се със способността си при попадане във външната среда да образува спори, които са изключително устойчиви.​ Човек може да се зарази при попадане на антраксни спори по кожата и лигавиците, при поглъщане или вдишване на антраксни спори. В зависимост от начина на заразяване са възможни следните клинични форми на заболяването от антракс:

• кожна


• гастро - интестинална (стомашно-чревна)

• белодробна (дихателна)

 

Инкубационен период

Инкубационният период, последващ заразяването с антракс е средно 5 дни, но може да варира в доста широки граници, в зависимост от начина на заразяване и големината на дозата.


Клинична характеристика на гастро-интестиналната форма на антракс

Най-типични прояви са: болки в корема, гадене, повръщане и повишена температура след консумиране на заразена храна ( обикновено сурово или недопечено месо ). Възможна е също кървава диария и хематемеза (повръщане на кръв). В много редки случаи при антракс на храносмилателната истема могат да се наблюдават симптоми като: повишена температура, оток на шията и локална аденопатия със затруднено гълтане, болки в гърлото и задух. В устната кухина могат да се наблюдават язви, покрити с псевдомембрана, които засягат задната стена, твърдото небце и сливиците. Симптомите могат да напомнят за тежък стрептококов фарингит.

Всяка от клиничните форми на антракс, при която присъства бактериемия, може да бъде усложнена с менингит. 

 

Лабораторно доказване

Заболяването може да бъде доказано само чрез лабораторни микробиологични изследвания.

 

Мерки по отношение на болните

Потвърждаване на диагнозата и лечението се извършват в болница със задължително прилагане на антимикробни препарати. Препаратът Ciprofloxacin е средство на избор за началното лечение и алтернатива за последващото лечение при вероятен или потвърден случай на заболяване от гастро-интестинална или дихателна форма на антракс.

 

Най-важното, което хората трябва да знаят е, че:- Лицата, изложени на въздействието на B. anthracis не са заразни;

- Има антибиотици, които са ефективни за постекспозиционна профилактика, която трябва да започне възможно най-бързо;

-При съмнение за бруцелоза не трябва да се предприема самолечение, а веднага да се потърси специализирана лекарска помощ.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница