Антропологията в ДизайнаДата09.02.2024
Размер13 Kb.
#120278
Антропологията в Дизайна

Антропологията в Дизайна

Уеб дизайн, графичен дизайн, рекламен дизайн. Три форми на дизайна които за пряко свързани помежду си и изключително публични. Ключът за успехът на дизайна лежи в това, колко добре се възприема от широката публика.


Разбира се това как се възприема зависи изключително много от специфичната група която го преглежда. Например реклама за продукти за коса с волни къдрици ще бъде добре приета в западния свят, но ще бъде забранена и приета за богохулство в силно религиозните мюсюлмански държави. За успешен дизайн е необходимо дизайнерът да познава добре крайния потребител, към когото е насочен продукта. За да е възможно това, трябва да познава местните стандарти за морал, религия, разбирания за красота, местен символизъм и значението на иначе общоприети жестове.
С развиването и настъпването на глобализацията все повече и повече елементи се разбират сходно от хора в държави на изключително разстояние едни от други. Например Кока Кола слага в рекламите си млади весели и празнуващи хора които се възприемат добре в повечето държави. Затова пък инвестират в изключително дълбок превод на рекламите си за да са сигурни че значението не може да бъде интерпретирано грешно заради избор на сходни, но същевременно на носещи различно значение думи.
Цветовете са уместен пример за това как антропологията афектира и помага на дизайна. Един и същи цвят може да означава много различни неща. В западния свят жълтото се приема за слънчев, топъл, радостен цвят. Затова пък в определени региони на източния свят жълтото символизира ревност, предпазливост, болест или неприязън.
Антропологията като наука помага на дизайнерите да усъвършенстват продуктите си така че да бъдат възприети добре от широката публика.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница