Слънчев брягДата14.08.2018
Размер54.53 Kb.
#78639
Официална позиция на ръководството на Слънчев бряг АД във връзка с поредния протест на „Съюза на собствениците”
Слънчев бряг” АД категорично заявява, че всички действия свързани с налагане на законност и ред в курортния комплекс са в съответствие с действащото българско законодателство. Опитите са се осуети прилагането на законите от страна на държавата и да се саботира туристическия сезон, са провокирани от една определена група лица преследващи свои интереси, спекулиращи с името на всички собственици в комплекса. Дейността на дружеството и всички предложения са изцяло съгласувани с държавните институции, както и заинтересованите лица и организации. Транспортната схема за движение и контролния режим през летния сезон са съгласувана с МВР, а схемата за временна търговия е със санкцията на МРРБ. Дружеството не си „приписва” функции, както твърдят недоволните лица, а изпълнява изцяло държавната политика в Слънчев бряг.
Всеки летен сезон се чуват еднакви упреци от страна на хотелиери и инвеститори в региона – „къде е държавата?” и „да се спрат беззаконията в комплекса!”.

Сега обаче, когато Държавата, чрез собственика на инфраструктурата на комплекса „Слънчев бряг” АД, предприе ПЪРВИТЕ ВЪЗМОЖНИ И КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНИ СТЪПКИ за въвеждане на законов ред и осигуряване сигурността и безопасността на пребиваването на гостите на комплекса, една позната част от собственици на обекти в Слънчев бряг реагира светкавично и негативно на предприетите от дружеството инициативи, за да защити собствените си икономически интереси, като си позволи всъщност да се обяви срещу реда и законността и срещу Държавата, като единствен възможен регулатор на процесите.


Съветът на Директорите на „Слънчев бряг” АД от 11 май 2010г. добронамерено се опитва да води нормален и продуктивен диалог със „Съюз на Собствениците”. Проведени бяха не една и две формални и неформални срещи с УС и редови членове на съюза, където бяха обсъдени ВСИЧКИ ДЕТАЙЛИ по предложенията ни за въвеждане на нов и приемлив за всички ред в комплекса. Така например публикуваните и действащи към момента вътрешни правила са съгласувани с УС на Съюза на Собствениците, таксиметрови превозвачи чрез легитимните им две сдружения и основни доставчици на стоки в комплекса и в насока на това има писмени документи.
Целите, които си е поставило дружеството „Слънчев бряг” АД, което е публично дружество със 75 % държавно участие са:


  1. Ограничаване и регламентиране на алейната търговия и ограничаване на броя на временните обекти, ведно с налагане на нова естетична визия на тези обекти и изваждането им от сивия сектор на опериране; Следва да се има предвид, че до момента за ползваните алеи „Слънчев бряг” АД не е получавало нито един лев приходи в последните 10 години. Означава ли това , че през това време е нямало алейни търговци на територията на комплекса. Въпросът е риторичен и наивен защото всички знаят обективната истина.

  2. Ограничаване и контролиране на броя на движещите се денонощно всякакъв вид МПС и ППС , както и голф-колички, музикални рикши и всякакъв вид превозни средства, които възпрепятстват движението на пешеходците, поставят в опасност живота и здравето им и нормалното обслужване на туристите;

  3. Създаване на регулирана организация на движение по алеите на комплекса – еднопосочно движение с ограничение на скоростта, контрол на движението и създаване на синя зона за паркиране.

  4. Регулиране на таксиметровите услуги като брой участници в тази дейност, качеството на услугите и максимално допустими цени, което е създавало години наред негативен имидж на дестинацията;

  5. Регулиране и държавно контролиране на прословутите групи ”БАР КРОУЛ”, обикалящи комплекса от бар в бар и създаващи безредици, шум и оплаквания от страна на останалата част от гостите на курорта, заедно с изваждане на дейността им от сивия сектор на икономиката;

  6. Необходимото поддържане на общата инфраструктура, алеи, осветление, озеленяване, подмяна на бордюри и асфалтови настилки, така че комплексът да придобие нова визия и привлекателна сила;

  7. Ремонт на бракувания и неизползван до това лято ЦЕНТРАЛЕН МОСТИК в комплекса – символ на КК Сл.бряг и създаване на условия за поминък за над 30 местни несебърски лодкари;

  8. Възстановяване на напълно унищожената Оранжерия, собственост на дружеството и превръщането и в работеща Ботаническа градина – такава каквато я помним.

Това са стъпките които считаме за наложителни , смислени и в общ интерес за всички развиващи дейност в комплекса, както и за цялото общество и туризма.Болшинството представители на бизнеса и хотелиери в комплекса подкрепят усилията и действията на ръководството на дружеството, с които се цели отпор на криминогенните фактори в Слънчев бряг и осигуряване на спокойствието на летуващите. Тази подкрепа е заявена писмено с подписи под изрична Декларация, подкрепена от над 100 собственици и предприемачи, сред които най-сериозните фирми на територията на Слънчев бряг, както и множество членове на самия „Съюз на собствениците”. В такъв случай кой стои зад нагнетяване на напрежение и инсинуациите за недоволство?
Лицата, които се афишират като най-заинтересовани публично са няколко концесионера и собственици в комплекса.
Доказано е , че същите действат без явна легитимация, а само с прокламирани от тях постове и позиции. Имаме сериозни данни да смятаме, че свързаните с тях търговски субекти грубо нарушават законовите изисквания за разполагане на временни обекти, както и концесионните договори за плажната ивица. За това ще се произнесе специална проверка от страна на Община Несебър, РДНСК и МРРБ, за което Бордът на директорите настоява.
Не можем да допуснем беззаконието да надделее в Слънчев бряг и ръцете на държавните органи да се извиват, в полза не на обществени, а на персонални и съмнителни печалбарски интереси, заради които от десетилетия Слънчев бряг страда и печели лош имидж.
Твърденията, че дружеството няма право над инфраструктурата в комплекса са голословни и неверни. Същата е безспорна собственост на СЛЪНЧЕВ БРЯГ АД като за нея има издаден преди десетилетия и неоспорван акт за държавна собственост. Таксата, която дружеството събира за ползване на инфраструктурата е ангажимент към държавата, подписан още с приватизационните договори от хотелиерите. Това е тяхно задължение, което е било едно от условията за приватизиране на обектите. Тази такса няма никакъв дублаж с таксите, които по закон се заплащат към Община Несебър, а именно: задължителните такса смет и такса данък сгради. Туристическата такса към общината е нещо, което също е изискване на законодателя и няма нищо общо с конкретната поддръжка на алейното пространство и инфраструктурата в комплекса. Независимо от това, ръководството на Курортния комплекс е направило законодателни предложения, които да решат окончателно този проблем във всички курортни комплекси в страната.
До момента няма и не е действал какъвто и да е закон, който да е осъществил предаване в собственост по силата на регулация или друг юридически факт алейните пространства от СЛЪНЧЕВ БРЯГ-АД в имуществото на община Несебър. Неслучайно до момента по този въпрос няма и нито един правен спор, предявен от заинтересовано лице в съда, а и самата община Несебър съвсем основателно не предявява претенции.
Дружеството няма да се подаде на шантаж от частни бизнес интереси, които се противопоставят на опитите за пръв път държавата да въведе ясни и точни правила за ред и законност на дейностите, търговията, транспорта и достъпа до туристическия комплекс. Ръководството ще работи уверено за изчистване на Слънчев бряг от сенчестата икономика, криминалните действия и възвръщането на славата му като един красив и удобен за почивка европейски курорт.
Съвет на директорите

на „Слънчев бряг” АД


Комуникационна група

„Имидж Едвъртайзинг”
Бургас 8000, пл. ”Баба Ганка”, № 4, ет. 4

тел. +359 56 89-64-80, факс: +359 56 89-64-89, моб. +359 88 592-46-86

e - mail: office@image-advertising.net, image.adv@abv.bg, image.i4yi@gmail.com

web: www.image-advertising.net

Каталог: attachments -> article -> 117
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година
117 -> Решение № / г на Общински съвет Троян. О б щ и н а т р о я н с ъ д ъ р ж а н и е
117 -> Списък на лечебните растения, определени като такива с приложение към Закона за лечебните растения, срещащи се в земеделски земи, гори и в границите на населените места, собственост на Община Троян
117 -> За ученическото здравеопазване в общинските учебни заведения за учебната 2007/2008 година
117 -> Решение № / г на Общински съвет Троян. О б щ и н а т р о я н с ъ д ъ р ж а н и е
117 -> Списък на лечебните растения, определени като такива с приложение към Закона за лечебните растения, срещащи се в земеделски земи, гори и в границите на населените места, собственост на Община Троян
117 -> Програма за управление на дейностите по отпадъците 2013 2020 год


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница