Бъдеще на компютърните системи. Какво ще видите в презентациятаДата26.10.2022
Размер3.71 Mb.
#115374
ТипПрезентация
Презентация 16(1)

Бъдеще на компютърните системи

.

Какво ще видите в презентацията:

1. Какво представлява компютърната систем?

2. Бъдеще на компютърните системи

3. Квантов компютър

3.1. Механизъм на действие на квантовия компютър.

4. ДНК компютър

4.1. Механизъм на действие на ДНК компютър

Какво представлява компютърната система?

  • Компютърната система се състои от три компонента: апаратна част (hardware), програмна част (software) и данни, които се съхраняват, обра­ботват и разпространяват чрез хардуера и софтуера.

Бъдеще на компютърните системи

 Модерният човек има нужда не просто от мощен компютър с малки габарити, които да носи постоянно със себе си, но и самият компютър да бъде много по-мощен и да разполага с още по-големи възможности. Затова немските учени и изобретиха компютрите на бъдещето – т.нар. квантов компютър и биомолекулярен компютър.

Квантов компютър

Kвантов компютър е компютър, който работи на базата на квантовомеханични явления, като квантова суперпозиция и квантово заплитане, за да обработва данни. Той е коренно различен от класическите компютри, работещи на базата на транзистори и електрически явления, предмет на класическата физика.

Механизъм на действие на квантовия компютър.

  • При квантовите компютри се задава още в началото какво трябва да бъде направено. Компютрите сами извършват всичките 5 операции и накрая ни дават краен резултат. При това за отрицателно време.

ДНК компютър

  • Учени от университета в Манчестър са направили пробивно откритие, което може да доведе до по-ефективни компютри. Те са разработили самовъзпроизвеждащ се компютър, който използва ДНК молекули за извършване на изчисления.

Механизъм на действие на ДНК компютър

  • Ако обикновен компютър може да направи един милиард изчисления едно след друго, тогава ДНК компютър просто ще направи едновременно милиард копия от себе си и ще извърши всички изчисления едновременно.

Източници

https://cutt.ly/FNrAZwo

https://cutt.ly/bNrAN8W

https://cutt.ly/uNrSvBf

Благодарим за вниманието!

Фидаил Реджеб и Мартин ЦветковСподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница