Изпитна тема №1 Програмиране-Основни понятияДата16.03.2023
Размер13.29 Kb.
#116916
Изпитна тема 1
Свързани:
14.Списъци-обхождане, 13.Списъци-увод

Изпитна тема № 1
Програмиране-Основни понятия
програмиране, език за програмиране, алгоритъм, среда за разработка (IDE), компилация и интерпретация. Пресмятания, оператори, изрази. Условни конструкции. Логически изрази и оператори за сравнение. Вложени условни оператори. Цикли. Вложени цикли. Подпрограми (функции/методи), параметри, връщана стойност. Привеждане на непълен/неработещ/некоректен програмен фрагмент в работещ вид.

Програмиране


Същността на програмирането е да се управлява работата на компютъра на всичките му нива. Управлението става с помощта на "команди" от програмиста към компютъра, известни още като програмни инструкции. Да програмираме означава да организираме управлението на компютъра с помощта на поредици от инструкции. Тези заповеди (инструкции) се издават в писмен вид и биват безпрекословно изпълнявани от компютъра (съответно от операционната система, от процесора и от периферните устройства). Програмистите са хората, които създават инструкциите, по които работят компютрите. Тези инструкции се наричат програми. Те са много на брой и за изработката им се използват различни видове програмни езици.
Език на Програмиране
Всеки език за програмиране е ориентиран към някое ниво на управление на компютъра. програмния език C#, който е съвременен език за програмиране от високо ниво с общо предназначение. При използването му позицията на програмиста в компютърното предприятие се явява тази на директора. Инструкциите, подадени като програми на C#, могат да имат достъп и да управляват почти всички ресурси на компютъра директно или посредством операционната система.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница