Желязната завесаДата25.02.2018
Размер18.01 Kb.
#59521
Желязната завеса
Терминът характеризира социалистическият обществен строй като затворен, изолиран от останалия свят. Според някои източници за пръв път терминът е употребен от хитлеристкият министър на пропагандата Гьобелс през 1945г. по повод опасността за страните освобождавани от Съветската армия. Общоприетото мнение е, че терминът се използва за пръв от път Уинстън Чърчил по време на речта му в градчето Фултън, САЩ на 5 март 1946г. Думите произнесени от него тогава са част от класиката на съвременната епоха. "От Шчечин на Балтика, до Триест на Адриатика през целия континент е спусната "желязна завеса". Зад нея са всички столици на старите държави от Централна и Източна Европа - Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези знаменити градове са в това, което трябва да нарека съветска сфера, и всички те в различна степен са обекти не само на съветско влияние, но и на нарастващ контрол от страна на Москва... Там комунистическите партии получиха сила, значително превъзхождаща реалната им численост, и се стремят да постигнат във всичко тоталитарен контрол." Една седмица по-късно Сталин дава интервю в “Правда”, където сравнява довчерашният си военен съратник с Хитлер. На 5 март 1953г. той умира, но желязната завеса остава спусната до Горбачов.

Всъщност терминът желязна завеса е моментно хрумване на Чърчил. Целият този абзац не е присъствал в предварителният вариант на речта, който е бил раздаден на репортерите и Труман. По това време самият Чърчил изпитвал нужда да напомни на света за себе си. Постигнал именно така, като уловил реди неща витаещи в атмосферата на първата след военна година, които никой не смеел да изрече на глас. През 1990г. Рейгън обявява, че от тази реч се е родил съвременният запад. Всъщност нейната основна идея е за “братски съюз на англоговорящия свят” срещу комунистическото настъпление. В нея Чърчил посочва и, че “безопасността изисква нов съюз в Европа, от който нито една нация не може да бъде изключена завинаги”.

Въпреки силния медиен отзвук речта във Фултън изпреварва развитието на събитията. По-нататъшният ход на историята показва силата на анализа на Чърчил.

Като за финал може би е интересно да се разгледа това понятие и от една друга гледна точка. Тази на официалните власти в сферата на социалистическото влияние. Според тях използването на термина има за цел да допринася за установяването на политическата, икономическа и културна блокада на социалистическите страни, да попречи на засилването и укрепването на влиянието на световния социализъм, да се води подривна дейност срещу него, за изопачаване на истината за реалния социализъм, за осигуряване на прегради по пътя на свободния обмен на хора и идеи, за разпалване на антисъветска и антикомунистическа истерия, за проваляне на деловите и културни контакти между страните от Запада и Изтока.Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница