Конспект на педагогическа ситуация на 3 „ в „група от дг10 „Мак Благоевград изготвил: Адриана Вълкова Образователно направление: Околен святДата06.06.2024
Размер39.5 Kb.
#121382
ТипКонспект
План конспект Баба Марта

ПЛАН- КОНСПЕКТ НА ПЕДАГОГИЧЕСКА СИТУАЦИЯ

на 3 „ в „група от ДГ10 „Мак” – Благоевград


изготвил: Адриана Вълкова

 1. Образователно направление: Околен свят

 2. Образователно ядро: Културни и национални ценности

 3. Тема:Баба Марта

 4. Образователно и познавателни цели:

 • свързва традиционни ритуали и предмети със съответния празник – Баба Марта;

 • приобщава към културни еталони при разпознаване на общочовешки ценности;

 • да възприемат положително отношение към бългърскити традиции и обичаи и да овладява свързаната реч

 • уважава и цени традиционни ритуали

 1. Задачи:

 • има обобщени представи за обичая и традицията Баба Марта и начина на празнуването;

 • обогата речника с думи като обичаи,традиции,символ

 • отговарят с пълни и граматически правилни изречения;

VI. Интегриране с други образователни направления- Български език и литература, Музика, Математика, Изобразително изкуство, Конструиране и технология

 1. Метод, средства и похвати - беседа, разказ, демонстрация, свързване

Ход на ситуацията
Учител:- Деца, сега ще ви разкажа една приказка
В едно тъмно килерче, в едно плетено панерче живееха две кълбенца с пухени конченца. Първото беше бяло, бяло, сякаш в снежинки спало. Второто пък - червено, червено, сякаш в зора топено.
Бяха останали двете мъничета от чифт коледни терличета - плетени, топли, червени, избродирани с бели елени... Ала Коледа отдавна мина, стихна огънят в бумтящата камина, звъннаха капчуците, а напоследък по улуците плиснаха новини от южните страни - със следващия птичи полет пристига сияйната Пролет!
- Март месец баба ви празнува, посреща гости и танцува - раз-два - с парцала по стъклата, два-три - по двора със метлата... Ще дойдат внучетата скоро, ще хукнат весело по двора, та трябва да го премета от кишата и от калта... Хм, милите, освен да тичат, аз знам - подаръци обичат. Изплетох им за Коледа терличета... Сега какво - букетче от кокичета? Не, не... Подаръкът, дори и скромен, добре ще е да им стои за спомен... Каквооо, каквооо?... Я вкъщи да се върна и във килера прашен да надзърна - май две кълбенца малки там оставих и - де ми е умът! - съвсем забравих. Я, ама те били съвсем мънички - не стигат и за куклени терлички... Обаче пък конците им са здрави. От нищо нещо баба ще направи!
- А такааа - от червеното кълбенце ще направя едно момченцеее... После на бабиното юначе слагам бял пояс и бяло калпаче. Ето, от нищо и никакъв конец - какъв ален, напет хубавец!... Дар за моя внук - да бъде сит, със червени бузки и честит! А за внучката ми - да е бяла и от доброта да свети цяла, ще направя от конци момиче - нежно, беличко като кокиче. Хоп! - на плитки алени косичката, алена престилка за поличката... Пижо и Пенда ще се наричат и като внуците ми ще се обичат...
Хукнаха Пижо и Пенда смело, обиколиха цялото село, а през прозорци и през огради чудеха им се стари и млади:
- Вижте ги, вижте - деца от кончета! Даже калпаче си има момчето... Отде дойдохте? Кой ви направи?
- Кой? Баба Марта, да ни е здрава!
- А накъде тъй задъхано тичате?
- Към Пролетта
И така - Пролетта извадила късмет. Пристигнала, а кой се мъдрел най-отпред? Пижо и Пенда - момиченце и момченце, родени от червено и бяло кълбенце.
... А на Пижо и Пенда дали име по-кратко - мартенички им казват, че е мило и сладко. В чест на баба им Марта - тази баба-умница, с обичливо сърце и със сръчна ръчица...
Баба Марта и днес си е все тъй чевръста. Недочува тук-там, наболява я кръста, ала още усуква от свойте кълбенца бабомартенски аленобели конченца...
Учител: - Деца, успяхте ли да разберете за какво се говори в приказката?
Д - Да, за мартениците.
Учител: - Вярно е деца , в приказката се говори за мартениците.А кой ни носи тези мартеници ?
Д - Баба Марта
Учител: - А кога ни носи тя мартениците?
Д - На 1-ви Март.
Учител:- Деца , днес с вас ще говорим за обичая Баба Марта и мартениците .
Учител: - Да, деца, Баба Марта носи мартениците на 1-ви Март.Това е много стара хилядолетна традиция , обичай която символизира края на зимата и идването на пролетта.На този ден Баба Марта се облича в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи и почва да обикаля по пътища и да накичва с мартеници ,жени ,деца млади животни, дървета за сила, здраве и дълголетие. Всички хора които се срещат на този ден се поздравяват с изречението,, Честита Баба Марта“.
А знаете ли деца от какво прави Баба Марта мартеничките?
Д. От бял и червен конец
Все пак учителката обобщава -Мартениците Баба Марта прави от усукани бял и червен конец и ги връзва на дясна ръка .Раздава се на децата.Това е най стария модел мартеница.В днешно време има най различни модели .
Учител: - Най -интересната мартеница е Пижо и Пенда .Пижо е с червен а Пенда е с бял конец.Белият цвят изтъква чистотата и искреността на приятелството, а червеният цвят топлотата на приятелството и взаимната обич.
Учител:- Деца , а вие знаете ли до кога трябва да носим мартениците?
Ако има деца ,които знаят отговарят
Учител: - Освен с мартеници как можем да зарадваме нашите близки, познати на този ден.
Д - С картички
Ако не отговарят децата учителката казва :
Учител: - Деца можем да ги зарадваме с картички с пожелания.
Учител: - А сега деца вие сами ще оцветите картичка за вашите близки. Знаете,че мартеничката е с бял и червен цвят,съобразявайте се с това.
Деца днес вие разбрахте, научихте много неща за обичая Баба Марта , за мартениците.Също така разбрахте кога се накичваме с мартеници и до кога се носи тя.
Благодаря ви деца.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница