Нови направления в модата еко мода, био мода, трешън яна, ВасилеваДата24.07.2016
Размер89.36 Kb.
#3071
НОВИ НАПРАВЛЕНИЯ В МОДАТА - ЕКО МОДА, БИО МОДА, ТРЕШЪН

Яна, Василева

Нов Български Университет, град София
Ключови думи: био, дизайнер, еко, екология, мода, рециклиране
Настоящият доклад цели да представи новите направления в модата, който са породени от желанието на дизайнерите да дадат своя принос за опазване на околната среда. Това довежда до формирането на следните модни направления: био мода, еко мода, трешън мода. Един от най-младите и успешни български модни дизайнери Николай Божилов e ностител на голямата награда на Академията за мода „Златна игла 2010” за своята концепция „Recycling Fashion”. Интерес представляват и моделите на Юлиян Кирилов, който е създател на търговската марка „ZonaUrbana”. Дизайнерът е един от типичните представители на трешън модата в България. Група студенти от Нов Български Университет реализират изложбата “Recycle”, в която са представени модни облекла изработени от найлонови торбички, отпадъчни текстилни, пластмасови и метални материали, което е в подкрепа на тезата, че боклука може да бъде превърнат в изкуство. В борбата с отпадъците взима участие и сдружението “Горичка”, което се занимава с популяризирането на идеята за опазване на околната среда в България.

Един от основните проблеми на човечеството в последните десетилетия е замърсяването на околната среда и прогресивното нарушаване на баланса в природата. Учени от цял свят се опитват да намерят решение на тези проблеми и усилено работят в тази посока. Един от най-големите промишлени замърсители е модната индустрия. Темата за екоматериалите и биопродуктите все по-често се среща в произведенията на съвременните модни дизайнери. Търсенията в тази насока са разнообразни и разширяват своите предели. Доказателството за това е все по-богатата палитра от изделия на водещи модни марки, изработени от екологично и биологично чисти материали.

Био модата възниква и се развива в последните години и придобива все по-голяма популярност по целия свят. По същество тя се занимава със създаването на модни артикули от естествени природни материали. Най-често употребяваните суровини в био модата са памук, лен, коприна, коноп, соя, бамбук и други растения, които са израсли в подходяща среда и не съдържат отровни вещества. Отглеждането на био култури е екологично чисто и до голяма степен представлява връщане към старите практики на производство. В някои предприятия, за да се намали разходът на енергия при производството на текстил, производителите прибягват до използването на човешки ресурс, като по този начин се разкриват нови работни места и се намаляват разходите за енергия, което спомага за опазване на околната среда.

Модната дизайнерка Laura Strambi е автор на колекцията „YOJ”, която е изцяло изработена от естествени материали. В моделите са използвани влакна от памук, кашмир, коприна, копринено жарсе, бамбук и вълна, произведени с респект към природата. Всички материи са боядисани с натурални багрила, които не са заплаха за околната среда. Колекцията включва дамски облекла решени в класическите цветове черно и бяло. Монохромните нюанси варират от естествено бяло през сиво до черно. Изборът на цветовете е повлиян от концепцията на йога, която олицетворява спокойствие и съвместимост, комбинирана с дълбоко проучване в областта на растителното боядисване и методологията на биологичния разтеж. Цялата колекция е вдъхновена от древни индийски надписи, като главната идея е изразена в заглавието „YOJ”. Латинската буква „Y” е закодирана идеята за йога и санскриптското разбиране за света, което гласи „съюз”. Буквата „O” симолизира центърът на перфектния кръг и неговата цялостна завършеност, а буквата „J” изразява понятието „jewel” и идеята за красота. Дизайнът на облеклата в колекцията е подчинен на формата на буквите от заглавието и кройките на дрехите следват силуета на буквите Y, O, J. Всички дрехи от колекцията са произведени в Италия и носят сертификат за качество.

Снимка 1. Модели от колекцията „YOJ”
Датската търговска марка „NOIR” е отличен пример за спазване етичните правила в модата и подсигуряване добри условия на труда. Марката е основана през 2006 година от дизайнерa Peter Ingwersen и предлага на пазара супер луксозни дамски облекла и аксесоари, изработени от био памук. През 2008 година той създава модната линия „Black Noir”, която е насочена към младото поколение и включва памучни и кожени облекла в рокендрол стил. Основните доставки на платове се набяват от Китай, Индия и Африка и притежават доказан органичен произход и сертификат за качество. Компанията се придържа към директивите на „United Nation Global Compact” и световната конвенция за защита правата на човека. Марката насърчава спазване етичните правила в текстилната индустрия и настоява за справедливо заплащане на работниците във фабриките. Главеният дизайнер на бранда - Peter Ingwersen е създател на програмата „IlluminatiII”, която включва отглеждане и дистрибуция на 100% органични платове произведени в Уганда. От 60 до 80% от дрехите на „NOIR” се произвеждат от био памук или други органични материали. Марката разполага с огромна мрежа от магазини, която се разпростира от Англия до Русия. Дрехите й са предпочитани от някои от най-известните личности в съвременния шоубизнес като например Анджелина Джоли, Мадона, Елизабет Хърли и Клаудия Шифър.

Фирмата „The Earth Collection” предлага на българският пазар облекла изработени от сурова коприна, био памук и коноп. За направата на копчетата и други детайли се използват кокосови орехи и бамбук. Копринено-памучната материя се характеризира с неравна текстура, която се дължи на преплитането на нишките в тъканта, които запазват естественото си оцветяване и не се боядисват с вредни химикали. Целият призводствен процес няма отрицателно влияние върху околната среда. Марката е създадена през 1993 година като в началото е предлагала тениски от био памук. В последствие дейността се е разраснала и към момента колекциите на бранда се продават в 500 магазина разположени в над тридесет държави. Голяма част от дрехите се произвеждат в Китай, като компанията поддържа добри условия на труда за своите работници. Багрилата, които се използват при производството не съдържат тежки метали и притежават висок процент на фиксация. Етикетите, опаковъчната хартия и кашоните, в които се поставя готовата продукция се изработват от рециклирана хартия, а мастилата които се използват при печат са на водна основа. Политиката на фирмата спрямо пластмасовите опаковки е тяхната употреба да бъде сведена до минимум и да се използват пластмаси, които могат да се рециклират.

Рециклирането е многостранен процес, който може да спести разхищаването на хиляди тонове материали и енергия. Най-разпространените суровини, които могат да се рециклират са хартия, пластмаса, найлон, алуминий, гума, текстил и други. Съвременните модни дизайнери прибягват до тяхната употреба при изработката на своите модели, което способства за формиране на модното течение еко мода и рециклирана мода.

Дизайнерката Angelа Johnson, изработва своите лимитирани серии от рециклирани тениски или отпадъци от текстилните фабрики. За някои от своите серии дизайнерката е използвала готовите принтове на тениските при изграждането на дизайна. Голяма част от материалите са дарени от самите възложители на дрехите и са посветени на различни теми като музика и спорт. За своите постижения в областта на модния дизайн авторката е наградена с приза „Visual Artist of the Year”, присъден й от директора на музея за съвременно изкуство “Scottsdale Museum of contemporary art” през 2010 година.

Търговската марка „U Roads” притежава бутици разположени в цяла източна и западна Европа, Япония, Австралия и САЩ. Фирмата предлага на своите клиенти ботуши и обувки изработени от рециклирани материали основно гума и кожа. Изработката на всички модели се извършва ръчно, включително поставянето на етикетите. Цялостната визия на марката се характеризира с изискан стил умело съчетан в спортен дизайн.Снимка 2. Аксесоар на марката „U Roads”
В стермежа си да спомогнат за оползотвoряването на хилядите метри текстилни отпадъци в модната индустрия, лейбът „From Somewhere” се е специализирал в изработката на облекла от остатъчни парчета платове. Компанията стартира дейността си през 1997 година като първоначално се занимава с търговията на дрехи втора употреба като откриват собствен бутик в Лодон в Nothing Hill. В последствие разширяват дейността си и започват да произвеждат модели от висококачествени остатъчни платове от кашмир и трикотаж. Главните дизайнери на марката Orsola de Castro и Fillipo Ricci изказват загриженост за огромните вреди, които нанася модната индустрия върху природата. Със своите дрехи те допринесат за рециклирането на текстилните отпадъци като ги превръщат в елегантни авторки облекла.

Търговската марка „TRAIDremade” е създадена през 2000 година и предлага на пазара модни облекла изработени от повредени и изхвърлени дрехи. Фирмата се снабдява с материали от над 900 банки за текстил разпръснати из цяла Англия. Дарените дрехи от депата претърпяват цялостен редизайн преди да бъдат пуснати в търговската мрежа. Голяма част от средствата спечелени от продажбата на облеклата биват дарявани за финансиране на различни дейности свързани с рециклирането. От самото си създаване марката е дарила над два милиона паунда за подобряване качеството на живот в някои от най-бедните региони в света. Някои от тези инициативи са свързани с подсигуряване на питейна вода в някои селски райони в Кения и подпомагане на хората заразени с HIV.

Българските модни дизайнери не са безразлични към темата за рециклирането и приложението му в еко модата. Един от най-младите и успешни български модни дизайнери Николай Божилов спечели голямата наградата на Академията за мода „Златна игла 2010” със своята концепция „Recycling Fashion”. Дизайнерът представил пред журито три свои модела, изработени изцяло от остатъчни материали. В едно свое интервю дизайнът казва, че за изработката на дрехите е изпозвал: „материали, които са били бракувани в определени фабрики или пък материали, които са намерени в кофата за боклук. Акцентът в тази мини колекция е поставен върху мини рокля с апликации от метални елементи от стари ципове, метални стружки, които имитират вторични суровини. Металните елементи украсяват дрехата, и в известна степен играят ролята на бижута.


Снимка 3. Николай Божилов „Recycling Fashion”

Трешън е едно от най–скоро създадените направления в модата. По мое мнение границата между траш модата и еко модата е много тънка и двете модни течения взаимно се допълват. Характерно за това направление е използването на употребявани, изхвърлени отпадъчни материали. Това течение в модата се развива в последните 5 години и набира все повече поддръжници. Доказателство за това са многобройните дизайнери, които работят в тази област и разпространяват идеите на трешън по целият свят.

Интерес представлява и творчеството на българският дизайнер Юлиян Кирилов, който не остава безучастен пред проблемите за опазване на околната среда в България. Той е създател на търговската марка „ZonaUrbana”. През 2004 година художника решева да представи пред широката публика своите произведения в областта на трешън модата. Сред аксесоарите, които дизайнера създава са гривни, портмонета, чанти, колани и ключодържатели изработени от отпадъчни материали. Част от аксесоарите на марката са изработени от ламинирани изхвърлени вестници, списания и винил в комбинация с вътрешна автомобилна гума. Художникът работи с отпадъчни материали като хартия от чували за брашно, стари билбордове, шивашко метърче, пликове от прах за пране, хастар от старо яке, опаковки от паста за зъби и картон от натурални сокове. Широко застъпени в творчеството на дизайера са чанти и портмонета изработени от ламинирани стари вестници и списания в комбинация с винил от употребявани билбордове и ципове. По този начин авторът осъществява в своето творчество една симбиоза между продукти на графичния и модния дизайн, което прави моделите му интересни и впечатляващи.


Снимка 4. Юлиян Кирилов „ZonaUrbana
Броят на дизайнерите работещи в сферата на трешън модата се увеличава и добива все по-голяма популярност. Доказателство за това е организираното през месец април 2010 година модно ревю „Trashy Fashion Show: Recycled Fashion Show”, провело се в “Largo Cultural Center” в щата Флорида в САЩ. По време на шоуто са представени модели на дизайнери на възраст от пет до петдесет и пет години, като идеята на организаторите е да ангажира творците от младото поколение с проблемите за опазване на околната среда. Дрехите са били представени от възпитаници на местните училища. Моделите са изработени от отпадъци: капачки от бутилки, зърнени кутии, пластмасови чаши, опаковки от заведения за бързо хранене и други. За пореден път можем да наблюдаваме успешното съчетаване на отпадъчни продукти пречупени през призмата на модните дизайнери и превърнати в произведения на изкуството.

Опазването на околната среда е много актуална тема в България. Разделното събиране на отпадъци и тяхното рециклиране се реализира от скоро в нашата старана и процесът не е напълно безвреден. Темата за преработката на отпадъци набира все повече поддръжници и става все по-дискутирана в обществото и медиите. Много правителствени и неправителствени организации се ангажират с решаването на тези проблеми и организират кампании за популяризиране на идеята за опазаване на околната среда. Много млади хора се организират чрез блогове и сайтове в кампании за почистване на природни паркове и резервати, което вдъхва надежда за скорошно възстановяване на екологичното равновесие в световен мащаб.


Литература

  1. Brown, S. Eco fashion, Laurence King Publishing Ltd, London, 2010, p. 36-39, 96-97, 98-101, 104-105, 114-115, 136-139.

  2. Божилов, н. Николай Божилов - най-младият носител на "Златна игла",. [електронен ресурс] – прочетен 10 Aприл 2011 - http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=7209

  3. Кирилов, ю. Zona Urbana, [електронен ресурс] – прочетен 10 Aприл 2011 - http://www.zurbana.com/

NEW TRENDS IN FASHION- ECO-FASHION, BIO FASHION, TRASHION

Yana, Vasileva

New Bulgarian University, Sofia
Key words: bio, designer, eco, ecology, fashion, recycling
This report aims to present new trends in fashion, which stem from the desire of designers to contribute to environmental protection. This leads to the formation of following fashion trends: eco fashion, organic fashion, trashion. One of the youngest and most successful bulgarian fashion designers Nikolay Bozhilov recieved the grand prize of the Bulgarian Academy of Fashion "Golden Needle 2010" for his concept "Recycling Fashion". On the other hand the works of Julian Kirilov, who is the creator of the trademark "ZonaUrbana" are very interesting too. The designer is one of the typical representatives of trashion fashion in Bulgaria. A group of students from New Bulgarian University realized the exhibition "Recycle", which representing the fashion clothing made from plastic bags, textile waste, plastic and metal materials. The idea of this project is that garbage can be turned into art. In The association "Gorichka", which is dedicated to promoting the idea of environmental protection in Bulgaria organize a variety of environmental events which became very popular in all over the country.

Адрес за контакти

Яна, Василева

ул. „Монтевидео” №21

гр.София , пощенски код 1618e-mail: yvasileva@nbu.bg
Каталог: 830
830 -> Програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013г. Проектът се осъществява с финанасовата подкрепа на
830 -> Иванка Тополова-Топарева бунтът на минутата
830 -> 1-ви курс 1 група
830 -> Мотиви към присъдата, постановена на 05. 10. 2009г по внохд №306/09г по описа на Софийски апелативен съд, Наказателно отделение, VІІ състав
830 -> Списък на научните трудове на доцент д-р инж. Владимир Светославов Савов за срока от 1989 г до 2010
830 -> Доклад на комисията до съвета, до европейския парламент, до европейския икономически и социален комитет и до комитета на регионите
830 -> 1-ви Курс 1-ва група


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница