Рисунка на череп в общо положениеДата20.01.2023
Размер180.7 Kb.
#116342
Рисунка на череп в общо положение

Рисунка на череп в общо положение
Череп се нарича костната структура на главата при гръбначните черепни животни . Той представлява съвкупност от предимно неподвижно и по-рядко ставно свързани кости помежду си. Повечето от костите на черепа са плоски . Той служи за предпазване на мозъка от наранявания, както и за прикрепване на мускулите, кожата и сетивните органи на лицето.
Терминът „череп“ се използва в няколко значения – в широк смисъл означава целия скелет на главата, а в по-тесен само тази част (череп, cranium), която огражда от всички страни черепната кухина, cavum cranii, в която е разположен главния мозък и неговите обвивки. Останалата част е лицето, facies. Границата между черепа и лицето се определя от линията, която минава през задния ръб на очницата.Състои се от две основни части – черепна или мозъчна (neurocranium) и лицева (splanchnocranium).
Съотношението между черепа и лицето е в пряка зависимост от големината на главния мозък, степента на развитието на храносмилателния апарат (например зъби, дъвкателни мускули), възраст, видова и породна принадлежност при животните. При животните притежаващи рога същите оказват съществено влияние върху скелета на главата. При хората поради силното развитие на главния мозък, черепът зназначително превъзхожда лицевата част. При хората той е четири пъти по-голям от лицето. Костите на главата се съединяват помежду си подвижно и неподвижно. Повечето от тях са свързани неподвижно с помощта на черепни шевове (suturae capitis). Същите при възрастните вкостяват. По този начин те оформят здраво костно образувание наречено черепен покрив или горен череп (calvaria). Само две кости на главата са свързани подвижно с горния череп. Това са долната челюст, която се съединява ставно и подезичната кост свързваща се посредством хрущялно съединение.
https://www.youtube.com/watch?v=28fN_la2nps - помощен видеоклипСподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница