„Стоян и Рада от Найден Геровстраница1/2
Дата03.02.2024
Размер18.14 Kb.
#120197
  1   2
„Стоян и Рада” от Найден Геров

„Стоян и Рада” от Найден Геров
Сюжет: Стоян и Рада се обичат и имат само едно желание- да се оженят. Но Стояновата майка желае да ожени сина си за друга. Той не смее да се противи, сгодява се против волята си и се готви за сватбата. В деня, когато е сватбата, Рада умира от мъка. Венчалната процесия е в църквата където е трупа на Рада. Стоян пада на Радиния труп и умира. Всички сватбари се обливат в сълзи и отправят молитви към Бога да приеме двамата нещастници в своето царство. Само Стояновата майка не плаче, а проклина Рада, че "с измама Стоян тя зела в оня свят". Но Бог чува само праведната молитва. В края на поемата, в момента на чудото са поникналите две дървета.
Поемата на Н. Геров "Стоян и Рада" е публикувана през 1845 в Одеса в самостоятелна книга. Според късните признания на автора й пред Иван Шишманов, тя е издадена като илюстрация на убедеността на Геров, че на български език може да се създава поезия - едно убеждение, което през 40-те години на 19в. се дискутира от членовете на Одеския литературен кръг.
В българската литературна история поемата "Стоян и Рада" се оценява като първа новобългарска лиро-епическа творба и като начало на интимната поезия. Това произведение бележи началото на обръщането на литературата ни към фолклора като извор на естетически опит. Няколко основни фолклорни мотива са се оказали ключови при изграждането на сюжета: подаряването на цвете (а в случая и песен), среща на младите при извора (чешмата), оженване насила, неразделни след смъртта. То е новаторско и по отношение на стиховата си организация. Написано е в десетстишни строфи със сравнително сложно римуване (абабввгдгд), непознато на Геровите предходници. Н. Геров въвежда силаботоническото стихосложение(система за създаване на стихотворна реч, която се гради върху закономерно редуване на ударени и неударени срички) с добре спазен четиристъпен ямб(двусрична стихотворна стъпка, при която силната позиция е представена от втората ударена сричка). Посветена е на любимата му – Елена Мутева първите 3 строфи са посвещение за нея.Сподели с приятели:
  1   2
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница