Воден транспортстраница1/4
Дата14.05.2023
Размер7.16 Mb.
#117695
  1   2   3   4
Воден транспорт (1)

Воден транспорт

Изготвил: Габриела Илиянова №8 11 Б клас

История

  • Още от Праисторически времена човек създава примитивни плавателни средства канута еднодръвки, салове. Благодарение на тях е успял да се засели на много отдалечени места като Австралия, Нова Зеландия и други.
  • През Древността корабоплаването се усъвършенства значително. Появяват се по–големи и надеждни плавателни съдове. Това значително спомага за развитието на търговията, обмена на знания и идеи.
  • През Античността започва оформянето на стабилни морски пътища, създават се нова видове кораби, усъвършенства се навигацията. Създават се биерите и триерите задвижвани със съответно два или три реда гребци и голямо квадратно платно. Създават се нови по–добри карти.
  • През Средновековието науките са в застой. Поради това развитието на корабоплаването претърпява незначителни промени. Екипажа на корабите е многоброен и не може да носи много запаси, освен това корабите не могат да се ориентират в открито море.
  • През Ренесанса настъпва преломен период през който благодарение на откритията в навигацията и корабостроенето биват осъществени Великите географски открития.

Какво трябва да знаем за водния транспорт

  • Понятието „воден транспорт“ обхваща морският транспорт и навигацията по вътрешните водни пътища. Водният транспорт дава големи възможности, които са свързани с повишаването на ефективността и подобряването на екологичните показатели.
  • В световен мащаб водният транспорт е с голямо значение. Той е евтин и удобен. Подходящ е както за превозване на хора, така и на товари на всякакви разстояния. Този вид транспорт активно участва в предаването на информация и превозите на стоки.
  • Това е един високотехнологичен отрасъл, който непрекъснато се усъвършенства въз основа на постижения в сферата на технологиите.

Характеристика на водния транспорт

Транспортът е отрасъл, при който не се преработват суровини и не се създава нова продукция, а се превозват пътници и товари на различни разстояния по предварително определен маршрут. Той е сред най-важните отрасли на обслужващата сфера и по-точно част от т. нар. производствени услуги. Като оценка на географското положение може да се посочи фактът,че през територията ни преминават и се пресичат 5 от 10 транспортни коридори в Централна и Югоизточна Европа.Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница