Заседание на новото ръководство на фонда се очаква те да бъдат разпределени, посочи още премиерътДата24.07.2016
Размер247.32 Kb.
#4899
ТипЗаседание
VINF 10:21:01 21-04-2016

IS1020VI.007

Бойко Борисов - коментари

Днес новото ръководство на фонда за лечение на деца

ще разпредели парите,

отпуснати от правителството

София, 21 април /Димитър Абрашев,БТА/

Още вчера парите, които трябваше да бъдат дадени за лечение на деца, са преведени, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод акцията във Фонда за лечение на деца в чужбина от вчера. Днес на заседание на новото ръководство на фонда се очаква те да бъдат разпределени, посочи още премиерът.

Сигналът по случая е подаден от здравния министър Петър Москов отдавна. Имаше известно забавяне покрай лекарските протести, защото чакахме момента, в който корупционните практики да бъдат документирани, поясни хода на разследването премиерът.

За да има наказани в съда, службите трябва да "избродират" всичко. И затова се наложи по-дълго да се използват срс-та, коментира Борисов. Не разбирам колеги, които казват, че не се бързало, когато се провеждат акции. Години наред се прибързваше и накрая имаше оправдателни присъди.www.bnt.bg , 21.04.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/obshchestveniyat-svet-na-fonda-za-lechenie-na-detsa

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца: Нямаме подозрения за злоупотреби

Очаква се по-късно днес прокуратурата да даде пресконференция с подробности по случая с Фонда за лечение на деца. Уличените в корупционни престъпления за момента са 8 души и са задържани за 24 часа. Неофициално се твърди, че имало лекар, който насочвал децата към точно определена клиника, след което връщал част от получените пари на шефа на Фонда.

В "Денят започва" от Обществения съвет към фонда заявиха, че не са имали информация за нередности и застават зад досегашното ръководство. Те са категорични, че са нямали подозрения за злоупотреби от страна на вече уволнения шеф и задържаните служители. Евентуални нарушения можело да има единствено при закупуването на медицински изделия за целите на фонда. Проблем - за който Общественият съвет е сигнализирал още преди месеци. От съвета се притесняват, че арестите могат да забавят разглеждането на молбите на нуждаещите се от лечение деца.

"Ако Общественият съвет е имал съмнения за злоупотреби, щеше веднага да реагира", каза журналистката Мария Чернева, която е и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Мария Чернева, журналистка и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Ние сме тук да реагираме с ясното съзнание, че сме гарант за прозрачност и гарант срещу порочните практики във Фонда. Ако имахме подозрения, щяхме веднага да реагираме. От доста отдавна даваме знак за съществуващи рискове при работата с медицински изделия. Цените, които плащаме за медицински изделия, са със сигурност много високи, дори малкото медицински изделия, които се заплащат от касата не могат да се похвалят с онзи рефериран механизъм, който осигурява най-ниските цени. Допускаме, че цените са 10-15 пъти по-високи. Ние сме искали неведнъж медицинските изделия да минат към касата, за да може тя с цялата си административна мощ да управлява тези средства.

Около 70% от бюджета на Фонда отива за лечение на деца в България отива за закупуване на медицински изделия, уточни Красимира Величкова.

Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Ние нееднократно сме алармирали и Здравната каса, и Министерство на здравеопазването, че правилата, по които Фондът работи, не позволява да има достатъчно контрол, но в никакъв случай не става дума за това, че има възможност екипът на Фонда да злоупотребява и да бъде въвлечен в корупционни практики, а по-скоро за това, че няма контрол дали лечението, което се предлага е най-доброто за децата. Аз в лично качество съм убедена, че екипът на Павел Александров и той самият през последните години не бяха уплашени от проверките, от спирането на заплати, от натиска. Павел Александров веднъж вече беше уволняван с неясни мотиви.

Още ноември месец Общественият съвет е заявил, че има интереси Фондът да спре да съществува под тази форма и да се превърне в дирекция към здравното министерство.

Мария Чернева, журналистка и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Бяха споделени от хора от Министерство на здравеопазването лични пред мен, че има такава идея Фондът да се превърне в дирекция, без Обществен съвет, следователно без гаранция за някаква прозрачност и работа.

На 22 април е насрочено следващото заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Въпросът е с какъв административен капацитет ще работи новият директор и дали работата на Фонда няма да бъде сериозно затруднена.www.bnt.bg , 21.04.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/noviyat-direktor-na-fonda-za-lechenie-na-detsa-v-chuzhbina-pred-bnt

Новият директор на Фонда за лечение на деца пред БНТ

Александър Марков

60 случая на деца, които се нуждат от лечение в България и чужбина, ще разгледа днес Фондът за лечение на деца в чужбина. Това заяви специално за БНТ новият шеф на Фонда проф. Владимир Пилософ. Той коментира акцията с думите, че всеки е невинен до доказване на противното. Приоритет в работата му на първо време е да не се компрометира и спира работата на Фонда.

проф. Владимир Пилософ, дир. на Фонда за лечение на деца - Има една френска поговорка, която казва - на война като на война. Не, че сме на война де, точно това искам да избегна. Независимо от известни чисто технически затруднения се надявам заседанието да мине нормално и да вземем решение поне за най-спешните случаи, които чакат решение от Обществения съвет. Що се отнася до хората, които са задържани и т.н., аз не мога да коментирам, защото разбирате, че това е процес, който трябва да върви, ще се доказва или няма да се доказва, и правилото - до доказване на противното хората не са виновни, нали така? Основното и първата задача е да не се компрометира и да не се спира работата на фонда, т.е. да няма сътресение. Оттам нататък, когато се огледаме, както с екипа, който ще работи, защото аз не знам още с кого ще работя, тук има само няколко служителя останали, но веднага трябва да кажа, че имам съдействие от МЗ с хора, които са дошли тук на място да помагат, така че първата работа е да успокоим нещата, да тръгне рутинната работа, след което ще мислим какво трябва да се подобрява, има ли нужда въобще да се подобрява и така.

www.dariknews.bg, 21.04.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1569495

Протест пред Фонда за лечение на деца

Протест на родители ще има днес пред Фонда за лечение на деца в чужбина.

Недоволството е срещу тромавата система на фонда, която бави лечението на деца в чужбина. По-конкретно протестът се организира от близките и приятелите на родителите на бебето Дилян, който има тумор на гръбначния стълб, но заради бюрокрацията все още не може да замине да се лекува. Макар че дори парите за неговото лечение са събрани.

Бюрокрация бави лечението на 4-месечно бебе (ВИДЕО)

"Хиляди българи с общи усилия събрахме необходимите средства за лечение на малкия борец. Но препятствията не свършват! Нашите мили държавни институции, в лицето на "Фонд за лечение на деца в чужбина", подават непълно искане за оферта от болницата , където се очаква бебе Дилян да бъде приет. Последствията от това са, неяснота, ново чакане, с продължителност брой седмици, незнайно колко, които 4-месечният Дилян не може да си позволи да загуби", пишат организаторите на протеста.

Днес се очаква също специализираната прокуратура да оповести повече подробности за нарушенията, заради които бяха задържани 7 души, включително и шефът на Фонда Павел Александров. Участниците в групата са длъжностни лица от фонда, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкуп.

Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Днес изтича и първоначалната 24-часова мярка задържане под стража на арестуваните.www.dariknews.bg, 21.04.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1569501

Здравната каса готова с новите договори

Здравната каса практически е готова с новите договори с аптеките, зъболекарите и общопрактикуващите лекари, предаде БНТ.

От началото на месец април тече срокът, в който всички доставчици на медицински услуги могат да подадат заявления за работа с касата.

Всички заявления от аптеките и зъболекарите вече са подадени.

Здравната каса ще прави „внезапни" проверки на болници

65% от изпълнителите на специализирана и първична медицинска помощ също са пуснали своите документи. Около 80% са вече подадените заявления за болнична и специализирана медицинска помощ.

В София, където е районната здравна каса с най-много болници, вече около 75% от лечебните заведения са подали документи за работа с касата.

Разделят заболяванията на два пакета от април догодина

Подуправителят Иванка Кръстева изрази увереност, че договорният процес ще протече нормално.

www.klassa.bg, 21.04.2016 г.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/267420_

Личните лекари вече ще оценяват риска от сърдечно-съдови заболявания на пациентите си над 18 години

"От 1 април тази година в профилактичните прегледи на лицата над 18 години се включва и оценка за сърдечно-съдов риск". Това обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ“ в НЗОК по време на съвместен обучителен семинар за медиите и представители на НЗОК и Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в страната във връзка с особеностите, свързани със здравната реформа и нормативните промени, касаещи дейността на НЗОК, пише "Фокус".

Тя поясни, че оценката ще става при извършване на профилактичен преглед на лица над 18 години, но за определени възрастови категории.

По системата SCORE oценката на риска от сърдечно-съдови заболявания ще се прави на мъже над 40 години и жени над 50 години, както и на всички пациенти над 65 години, тъй като след тази възраст опасността от развитие на сърдечно-съдови проблеми става по-висока.

Д-р Йорданова уточни какво включват оценките на сърдечно-съдовия риск. По думите ѝ, факторите, които ще се проследяват са пол, възраст, повишено кръвно налягане, тютюнопушенето, като отстраним рисков фактор и не на последно място – изследване на общ холестерол.

Д-р Йорданова обясни, че тези 5 фактори наведнъж със своите показатели ще дадат какъв е рискът на всяко едно лице над 18 годишна възраст от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Тя допълни, че когато се определи, че рискът е 5 или над 5% тогава вече става въпрос за сърдечно-съдов риск и от 1 април тази година той се включва в категориите на рисковите групи със сърдечно съдови заболявания. Пациенти с вече установени сърдечно-съдови заболявания от началото на април вече имат право и на изследване на така наречения "лош" холестерол или холестерол LDL.

По време на семинара стана ясно също, че се готви засилване на контрола върху лечебните заведения. Ще се извършват внезапни и кръстосани проверки на болниците. Д-р Йорданова уточни, че кръстосаните проверки ще са тези, при които проверяващи от районната каса в Плевен, ще проверяват болницата в Бургас, например и това ще спомогне за избягване на субективния фактор при извършването на проверките.

Предвидени са и внезапни проверки, при които проверяващи от НЗОК могат да отидат и да направят проверка на място по сигнал, без участието на служители от РЗОК.

В същото време Иванка Кръстева, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), обяви, че e изключително спокойна за договорния процес на касата, тъй като голяма част от договорите с изпълнителите на медицинска помощ са готови. Кръстева увери също, че Касата ще сключва договори с болници и посочи, че не целят да изключват лечебни заведения, а да ги класират по критерии, които да гарантират качествено лечение за пациентите. По думите ѝ, за да може да се развиват НЗОК и РЗОК и пациентът да бъде удовлетворен от това, което получава, трябва да се осъществява качествен контрол, а той може да бъде постигнат само чрез по-чести срещи между експертите от националната и регионалните структури на Касата.

www.dnevnik.bg, 21.04.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/04/21/2746911_nai-kusno_na_25_septemvri_shte_zaraboti_prustoviiat/

Най-късно на 25 септември ще заработи пръстовият идентификатор в болниците

Ангелина Генова

Осемдесет дни е срокът за изготвянето на системата за идентификиация в болниците. Най-късно на 25 юли тя ще е инстлирана в здравната каса, след което болниците ще имат точно два месеца - до 25 септември, за да я въведат и в своята структура и да започнат да я използват. Това важи за болниците, които са подписали договор за партньорство с касата и е условие, за да им бъде платено.

Това обяви главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков на семинар в Пловдив. По думите му такъв идентификатор е предвиден отдавна в Закона за здравното осигуряване, но досега не е направен, защото е трябвало да се планира на национално ниво.

Уникалният идентифиикационен номер, който ще се генерира с новата система, е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък. "Това е нещо, с което не можеш да се разделиш, само в шпионските филми се случва. Може да има много широко поле за приложение", коментира Банков. В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци. Всички данни ще се шифроват и Комисията за защита на данните няма възражения срещу системата, увери той.

По думите му в бъдеще системата ще служи и за изготвянето на електронно здравно досие на всеки пациент, също и за електронните рецепти за лекарства. Също така предвид че от 2018 г. се планира издаването на лични карти с биометрични данни, информацията от пръстовия идентификатор на касата може да залегне и там, посочва експертът.

Банков увери, че събирането на данните ще е изключително улеснено. При първия досег на пациент с болница, ще се записват личните му данни, ще положи пръст върху машинката и ще се генерира уникалния му код, след което информацията ще се изпраща до касата за регистрация. Не е необходимо тази процедура да се прави без нужда, няма да има кампанийно събиране на данни, подчерта той.

През тази година става въпрос само за болниците, а от догодина, ако процесът върви добре, ще се мисли за въвеждането му в останалите здравни структури - извънболничните и аптеките.

Биометрични данни няма да се събират от малолетни деца до 14 години, защото е незаконно. В тези случаи ще се взимат данните на родители или придружители. При хората, при които няма възможност да се сканират пръстови отпечатъци - "в най-бруталния сценарий - без ръце или в по-честия - със заличени отпечатъци заради естеството на работата им", идентификацията ще остане само по ЕГН, поясни още експертът. При около 3% от хората ще се наложи този вариант, добави той.

Друга опция ще е за възрастните и трудноподвижни хора, които ще могат да декларират списък от лица, които да ги представляват в аптеката. Няма ограничение на броя и няма ограничение за актуализиране на този списък, уточниха експертите от НЗОК. Списъкът ще може да се създава и обновява навсякъде, където работи системата.

При спешните случаи, пациентът първо ще се лекува, след това ще се идентифицира, както е и в момента.

Всеки който иска ще може да си изтегли приложение, по което да следи къде и кога се отчита присъствието му чрез идентификатора. Когато има плащания от касата по неговия случай, ще получава съобщение каква сума и кога е изплатена. За целта при регистирането си, пациентите трябва да посочат, че искат тази услуга, обясни още Банков.

На въпроса личната карта не е ли достатъчна за идентифициране, Банков отговори: "Съгласно чл. 50 от ЗЗО и сега сте длъжни да се представяте със своя личен документ. Системата за идентификация с лична карта от миналата година показа нуждата от допълнителен контрол. Бяха намерени пролуки в тази система, и сега текат разследвания за, да не кажа кашони, но със сигурност чекмеджета, пълни с копия на лични карти. Идентификаторът е развитие на тази система".

"Няма опция, в която пациентът да откаже. Не можем да допускаме такава хипотеза, защото това е механизмът за участието на пациента в контрола на разходването на неговите здравни осигуровки. Същото е като да питаме какво ще се случи, ако не си носим личната карта при прием в болница, пациентът трябва да се идентифицира", коментира и подуправитела на НЗОК Иванка Кръстева на въпроса какво ще се случи, ако пациент откаже да се запише в системата.

"Очаквам да има отказ за полагане на пръста по-скоро при изписване, когато пациентът не е доволен и си тръгне. Ако пациентът откаже, защото е недоволен от лечението което е получил – ето това е целта на системата – това ще задвижва проверка от здравната каса по случая", коментира Кръстева. Касата ще заплаща на болницата за извършените дейности в тези случаи, само ако не установи нарушения.www.investor.bg, 21.04.2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/turskiiat-acibadem-kupuva-bolnicite-tokuda-i-dial-v-siti-klinik-215533/

Турският Acibadem купува болниците "Токуда" и дял в "Сити Клиник"

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, а тази със „Сити Клиник“ е комбинация от купуване на акциите на част от акционерите

Турският холдинг Acibadem сe превръща в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България, след като обяви официално, че придобива 100% от капитала на "Токуда болница София" и част от дяловете във веригата "Сити клиник".

Acibadem, заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата Acibadem Sistina, обявиха, че днес са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения “Сити Клиник”.

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздадената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на Acibadem, а останалите 23,5% - на някои акционери от “Сити Клиник”.

„Сити Клиник“ е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI). След откриването на новия онкологичен център „Сити Клиник“ се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на „Сити Клиник“ е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

„Токуда Груп“ е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, сто процентова собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Очаква се сключването на двете сделки да доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и да го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа.

След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

„Сделката е в съответствие със стратегията на „Аджъбадем“, която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за „Аджъбадем“ сделката е наистина значима. Световно познатата марка „Аджъбадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа“, казва Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на Acibadem.

"Д-р Токуда е изключително горд от факта, че болница „Токуда“ има сериозен принос в развитието на българското здравеопазване още с откриването си преди 10 години. Успехът на „Аджъбадем“ и утвърдената репутация на групата ще гарантират на лечебното заведение водеща роля в осигуряването на най-високите международни стандарти в грижата за пациентите“, казва Артър Стърн, представител на Тokushukai Medical Group.

"Тази сделка е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от „Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите. Ние заедно ще продължаваме да гарантираме висок стандарт и качество на здравните услуги в синергия с „Аджъбадем", коментира Илиан Григоров, изпълнителен директор на Сити Клиник.

След сделката легловата база на Acibadem в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. Тя има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга административно управлявана в Ирак), 13 медицински центъра и компании с допълващи медицински дейности. За групата работят повече от 18 000 служители и 3100 лекари.

Евгения Маринова

www.mediapool.bg, 21.04.2016 г.

http://www.mediapool.bg/razbirame-po-telefona-ot-kakvo-sa-ni-lekuvali-i-kolko-e-platila-zdravnata-kasa-news248346.html

Разбираме по телефона от какво са ни лекували и колко е платила здравната каса

Можем да откажем да се чекираме с пръст, ако сме недоволни от лечението

Мартина Бозукова

Системата за пръстова идентификация ще започне да действа в болниците най-късно в края на септември и оттогава в сайта на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще е достъпно мобилно приложение, от което хората могат да се информират какви медицински услуги са получили и колко е платила за тях касата. Това съобщи Мартин Банков, експерт в информационната дирекция на НЗОК в четвъртък.

Подуправителят на касата Иванка Кръстева съобщи, че извън предвидените в закона изключения няма възможност човек да откаже да се идентифицира чрез сканиране на пръста си. “Това е начинът човек да оказва контрол върху изразходването на неговите здравни вноски и аз очаквам по-скоро някой да откаже да положи пръст на излизане от болница, в случай, че не е доволен от оказаната му медицинска помощ“, коментира тя.

При такъв отказ ще бъде задействана проверка от страна на здравната каса и болницата ще трябва да докаже, че действително е извършила лечението, за да й бъде платено за него.

Банков обясни, че системата за пръстовата идентификация е напълно надеждна, тъй като се сканират точки от пръста, които се шифроват още в устройствата, на които полагаме пръста си. Пръстови отпечатъци няма да се събират и няма да се съхраняват, каквото предположение шества в публичното пространство. Той посочи, че системата е надеждна и защото човек потвърждава присъствието си в болницата с пръст, докато при идентификацията с карти е възможно да не присъства. “Само в шпионските филми съществуват конспирациите, че някой може да ви отреже пръста и да се идентифицира вместо вас с него“, коментира експертът.

Банков каза, че човек може да използва за идентификацията всеки един свой пръст.

Болният може да упълномощава други хора да му взимат лекарствата

През тази година системата ще бъде внедрена само в болниците, но от следващата ще бъдат включени и аптеките, личните лекари, специалистите. Затова се предвижда възможност при получаването на лекарства от аптеката болният да може да декларира списък с хора, които имат право да ги получават вместо него.

Това се прави най-често за болни, трудно подвижни и възрастни хора, за които посещението на аптеката е трудно. Банков обясни, че подаването на списъка може да стане навсякъде, където системата функционира – при джипито, лекар-специалист или директно в аптеката, като удостовери накрая с полагане на пръст, че иска тези хора да му взимат лекарствата.

После при получаването на медикаментите упълномощените от него хора ще се чекират със собствените си пръсти.

Деца и хора със специфични професии няма да се чекират с пръст

Децата до 14 години и хора със специфични професии попадат в изключенията и те няма да се идентифицират с пръст, а чрез ЕГН и лична карта. За новородените бебета, на които още не е издадено ЕГН, регистрацията ще е по болничния номер от медицинската документация.

Хората с увреждания и онези, които са неспособни да се справят сами, се представляват от своите законни представители и придружители.

Сред хората със специфични професии, чийто епидермис е увреден и не подлежи на сканиране, са работещите с абразивни химически вещества. Възможно е такова увреждане да настъпи и при някои фризьори, но това е изключителна рядкост.

Банков съобщи, че под 3% от хората страдат от такива увреждания или пък имат липсващи пръсти. Те ще се идентифицират в болниците и останалите медицински звена както и досега с лични карти.

www.zdrave.net, 21.04.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/karieri-byalo-shte-dovede-bulgaria-nay-golemite-kompanii-63910

Кариери в бяло ще доведе в България най-големите компании за подбор на медицински персонал в Европа

Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази есен. Събитието ще се състои в девет европейски страни, в периода Май - Юни. Изложенията са изключително насочени към медицинския персонал, търсещ работа в страната и в чужбина. Ще присъстват най-големите компании за подбор на медицински персонал в Европа.

Българските здравни работници са поканени да се присъединят към събитието на следните дати:

Варна, 14-ти Май (събота), 10:00 – 16:00, Хотел Черно Море (бул. Сливница 33)

София, 15-ти Май (неделя), 10:00 – 16:00, Хотел Рамада Принцес (бул. Мария Луиза 131)

Кариери в бяло е създадена от млад екип през 2008год. Тринадесетият сезон на изложението, ще доведе много частни болници, клиники и техни посредници, за да бъдат по-близо до здравните работници, търсещи нови професионални възможности и да ги подкрепят пряко в намирането на желаната работа. Предлаганите оферти са за страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария и Близкия изток. Могат да кандидатстват здравни работници от всички специалности и медицински степени.

Посещението на изложенията е напълно свободно и безплатно. Здравните работници се съветват да си подготвят въпроси към международните работодатели и да носят кратка автобиография.

Кариери в бяло е платформа, насочена към медицински специалисти търсещи работа, давайки им възможност да се срещнат с няколко потенциални работодателя. Предлагат се заплати, започващи от 2 200 евро за сестри и лекари-специализанти и от 4000 евро за лекари специалисти. Предлагат се още езикови курсове и подкрепа в кариерното развитие.

Повече информация може да се намери на официалната страница на събитието.

Кариери в бяло – www.careersinwhite.com –contact@careersinwhite.comwww.actualno.bg, 21.04.2016 г.

https://www.actualno.com/healthy/sled-velikden-veche-shte-ima-lista-za-chakashtite-za-planov-priem-v-bolnica-news_535757.html

След Великден вече ще има листа за чакащите за планов прием в болница

Националната листа на чакащи ще стартира на сайта на здравната каса от май, съобщиха от НЗОК. От тази година болниците са длъжни да публикуват на видно място листите на пациентите, които са записани за планов прием. По наредба той не бива да се разсрочва за повече от два месеца. Болниците също така пращат отчетите си до НЗОК ежедневно, като в тях присъстват и пациентите, които са вписани в списъка на чакащите. Касата ще публикува национална листа на всички хора, които чакат за лечение.

Достъпът до информацията ще е свободен за всеки, но пациентите няма да присъстват с никакви лични данни на сайта на НЗОК. Те ще са вписани с идентификационен номер, даден от болницата, инициали и дата за плановия прием.

"Идеята на националната листа на чакащи е да се подобри контролът при приема на пациенти. Определяйки дата за прием, болницата ще гарантира, че има капацитета и бюджета да приеме болния пациент на тази дата", обясни подуправителят на касата Иванка Кръстева, цитирана от в. "Сега". Пациенти, на които е отказан прием на дата, ще могат да подават жалби в НЗОК, а касата ще санкционира съответните лечебни заведения. Кръстева разказа за случай, при който пациент за операция е размотаван в 4 болници с обяснение, че нямат легла, докато най-накрая е приет в Пета болница, но е починал. Според нея това се случва и при планови пациенти.

"Тази година болниците ще сключват договори със здравната каса само за реално отчетените си дейности и обеми от миналата година", каза още Кръстева. Досега касата сключваше договори за обявените от болниците дейности, но без да се има предвид какво реално е отчитано. Така може да бъдат съкратени кухи структури.

Ивайло Ачев

www.dnevnik.bg, 21.04.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/04/21/2747088_prokuraturata_opisa_tri_shemi_za_iztochvane_na_fonda/

Прокуратурата описа три схеми за източване на фонда за лечение на деца

Лиляна Шапкаджиева

Иззетите от прокуратурата документи от фонда за лечение на деца при вчерашната акция на ГДБОП са само копия и липсата им няма да попречи на процедурите по отпускане на пари за лечението им, каза днес на пресконференция говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. До този момент разследващите са събрали данни за три престъпни схеми за източване на фонда, а арестуваните са осем, включително досегашният ръководител на фонда Павел Александров.

Очаква се до края на деня на задържаните да им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел корупция и длъжностни престъпления.

Според прокуратурата първата схема за източване на фонда е свързана с намирането на посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата той е взимал 250 хил. лева за година. Плащаните му суми били отчитани като дадени за лечение.

Втората схема показвала, че Павел Александров е сключил договор за наем с българката Мария Мунош. В нейния апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според прокуратурата наемът бил десетократно по-висок от цената, предлагана от клиниките, които извършват самото лечение.

Третата схема е свързана с възможността директорът на фонда да взима решения за лечение без одобрението на обществения съвет, ако има мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 90 експерти, но две трети от общо 500 становища били дадени от трима лекари. По правило те винаги смятали, че децата трябва да се лекуват в лечебните заведения, в които работят.www.zdrave.net, 21.04.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/oblekchava-redat-dostap-lekarstveno-lechenie-63912

Облекчава се редът за достъп до лекарствено лечение с продукти, отпускани по протокол

Арбитражни комисии вече ще разглеждат споровете между касата и аптеките

Невена Попова

Пилотен проект за нов начин на представяне и отчитане на протоколите за скъпоструващи лекарствени продукти за амбулаторно лечение стартира в две регионални здравни каси – във Велико Търново и в Стара Загора. Това бе съобщено на медийния семинар на НЗОК в Пловдив. Целта е с въвеждането на нов модул за електронно отчитане на протоколите 1А да се улесни достъпът на пациентите, като се съкратят сроковете, в които те ще получат необходимите им лекарства, изписвани по този начин, поясни маг. фарм. Йорданка Вълчева, директор на дирекция в НЗОК.

По нейните думи наред с тези предимства системата ще облекчи значително и работата на лекарите, защото те ще разполагат с непрекъснат достъп до цялата информация за хода на лечение на пациента – данни от предходни прегледи, резултати от лабораторни и образни изследвания, назначавани терапии и наличие или липса на ефект от тях. Вече ще бъде задължение на лекарите да попълват и представят по електронен път протоколите в здравната каса за разглеждане от комисиите. Експертите са категорични, че по този начин няма да има забавяне и от страна на комисиите. След като бъдат отчетени резултатите в двете здравни каси, моделът ще бъде въведен в цялата страна.

Вече е приключил първият етап от договарянето на касата с аптеките, като до този момент договори са сключили 2335 аптеки. Съществена новост е, че при възникването на спор той ще бъде разглеждан първо от арбитражна комисия, съставена от представители на касата и съсловната организация на фармацевтите – Българския фармацевтичен съюз, стана ясно още по време на семинара.www.bnt.bg, 21.04.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/kakvo-predstavlyava-prstoviyat-otpechatk
Какво представлява пръстовият отпечатък?
От края на септември ще влизаме в болница с пръстов отпечатък. От сканирания пръст ще се генерира уникален номер, с който пациентът ще се идентифицира. При изписване от болницата, отново с личния код, ще се потвърждава, че са извършени реални медицински дейности, за които Здравната каса трябва да плати на болницата. В системата няма да се съхраняват пръстови отпечатъци, уверяват от касата.

Децата под 14 години ще влизат в болница с ЕГН-то си и с пръстовия идентификатор на техен родител. Лицата под запрещение - с кода на придружителя. Останалите без нито един пръст ще се вписват с ЕГН. Пак по този начин ще влизат в болница и хората, чийто рисунък е увреден, например заради работа с химикали. От рисунъка на който и да е от пръстите на ръката ще се взимат единствено избрани показатели. Устройството ще ги трансформира в личен код за всеки пациент.

Как става преобразуването на отпечатъка в код?

При трансфорамцията на изображението на пръста в код, биометричните линии ще се наподобяват с линии на направлението. Те се създават като през определен интервал от точки на биометричната линия се прокарва тангента. Отрязък от тази допирателната ще се поставя в матрица. Така се създава разкъсана карта на направленията. Тя ще съответства на биометричните ни данни, но заради нейната разкъсаност от нея не може да се възстанови рисунъка на целия отпечатък.

Освен това всеки пръст има три типа микроелементи - край на биометричната линия, раздвояване и затворен контур. От тези три микроелемента в уникалния идентификационен номер ще влизат само два.

Така, комбинацията между картата на направленията и два от трите микроелемента създават кода, с който ще влизаме и излизаме от лечебните заведения.

Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ НЗОК: Уникалният идентификационен номер е едно доста дълго двоично число и от него не може по никакъв начин - подчертавам - дори да притежавате устройството, на което е извършена трансформацията, да възстановите от кода реалния пръстов отпечатък.

В свое становище Комисията за защита на личните данни заявява, че при това условие взетите биометрични показатели, превърнати в нули и единици, не съставляват лични данни по смисъла на закона.

От Здравната каса аргументират поредната промяна на начина на регистрация в болниците с установените злоупотреби с лични карти. Новата система трябва да даде контрол на всеки здравноосигурен над плащанията на касата.

Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ НЗОК: Липсата на потвърждение от страна на пациента за това, че му е извършена определена медицинска услуга, че му е оказана медицинска помощ, е ясен индикатор за необходимостта случаят да бъде проверен.

Всеки пациент ще може да си изтегли и мобилно приложение, с което да следи къде и кога се отчита присъствието му в системата. за сайта: Приложението ще е достъпно след 25 септември, откогато влиза и новата система за регистрация. С него всеки пациент ще получава и информация какво е заплатила Здравната каса за лечението му.

Така нареченият "пръстов отпечатък" ще се въведе в аптеките и останалите здравни структури едва след като системата бъде внедрена в болниците. Преди този начин на идентификация да стане задължителен за всички здравноосигурени пациенти, които постъпват в болници, сключили договор с НЗОК, системата ще работи пробно в някои лечебни заведения.


www.zdrave.net, 21.04.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/predstoi-aktualizatsia-pozitivnia-lekarstven-spi-63920

Предстои актуализация на Позитивния лекарствен списък

Пациентите с есенциална хипертония ще получават на 100% реимбурсирано лечение, това ще струва поне още 6-7 млн. лв. на касата

Невена Попова

Тече процес на преразглеждане на реимбурсния статус на всички лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, съобщи на медийния семинар на НЗОК маг. фарм. Йорданка Вълчева, директор на дирекция във финансиращата институция. Това се налага, обясни тя, поради изтичане на гратисния 3-годишен период според действащото законодателство – Закона за здравното осигуряване и лекарствения закон, и по тази причина Позитивният лекарствен списък ще бъде актуализиран, което ще доведе и до обновяване на реимбурсната листа на касата. Със сигурност ще има медикаменти, които ще бъдат изключени поради промени в кратката характеристика на продукта, поради това, че вече не се внасят у нас и по други причини, посочи тя.НЗОК работи активно с Националния съвет по цени и реимбурсиране, всеки ден изпращаме не по-малко от 30-40 писма със становище до съвета за различни лекарствени продукти, потвърди подуправителката на касата Иванка Кръстева. Особено внимание се обръща на групата на антихипертензивните медикаменти, тъй като се предвижда въвеждането на 100% реимбурсация на тези продукти при есенциална хипертония, стана ясно още по време на семинара. По данни на касата към момента 300 000 пациенти с тази диагноза са получавали по тази причина лекарствено лечение, реимбурсирано от касата, поясниха експертите. По тяхно мнение все още е трудно да се прогнозира колко средства допълнително ще са необходими на касата, за да покрие пълната реимбурсация на медикаментите за домашно лечение на тези болни, поради предстоящата актуализация на лекарствения списък, но ориентировъчно може да се приеме, че сумата ще бъде не по-малка от 6-7 млн. лв., обясниха от екипа на НЗОК.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница